ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις «επιβίωσης» από Κασσελάκη

Πάρε την ευθύνη και πάμε, απαντούν οι «87»

Kathimerini.gr

Αντώνης Αντζολέτος

Σε «ασκήσεις επιβίωσης» έχει επιδοθεί ο Στέφανος Κασσελάκης τις τελευταίες ώρες. Με τα μέτωπα απέναντί του να έχουν συγκροτηθεί και τις φυγόκεντρες δυνάμεις που υπάρχουν στο κόμμα να έχουν απελευθερωθεί μετά τις ευρωεκλογές, οι κατάλληλοι ελιγμοί ήταν μονόδρομος για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αρχική ασφάλεια της ηγεσίας πως η πλειοψηφία των «151» σταυρών στην Κεντρική Επιτροπή δεν απειλείται, κλονίστηκε από την οριακή πλειοψηφία στην ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επρεπε, ωστόσο, πρώτα να «δέσει» η συμμαχία του με τον Νίκο Παππά, ο οποίος είναι εξαιρετικά έμπειρος στο πεδίο των εσωκομματικών και με ικανότητες συσπείρωσης δυνάμεων. Η διαδικασία εκλογής του στην κεφαλή της Κ.Ο. ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου –όπως αποδείχτηκε– και για λίγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γλίτωσε το «ατύχημα» σε μια θυελλώδη συνεδρίαση και ψηφοφορία.

Το δεύτερο βήμα ήταν η ουσιαστική προσέγγιση του Παύλου Πολάκη. Είχε επιλέξει ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου με ελάχιστες εξαιρέσεις να μην τον εντάξει στο κάδρο της κριτικής και να μη συζητήσει ποτέ την αποπομπή του από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ζητούσαν οι «87». Ομως αυτό δεν ήταν αρκετό. Ο Χανιώτης βουλευτής περίμενε την αποπομπή της Αθηνάς Λινού. Θα ακολουθήσει και η επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος; Δεν είναι τόσο απλό, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί πως υποτάχθηκε απολύτως στις απαιτήσεις του κ. Πολάκη, προκειμένου να αποφύγει τις περιπέτειες της προσφυγής στη βάση. Στο Mega, ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι άλλο το ζήτημα της κ. Λινού και άλλο του τόνου του Παύλου Πολάκη εντός Κοινοβουλίου.

Τα βουνά της Κρήτης

«Οταν με στεναχωρεί η κατάσταση ή πριν από τις μεγάλες αποφάσεις πάντα γυρίζει ο νους μου εδώ για να παίρνω δύναμη», ήταν η ανάρτησή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κ.Ο., που συνοδευόταν από φωτογραφίες με βουνά της Κρήτης. Ο Χανιώτης βουλευτής σε σχέση με την Αθηνά Λινού έκανε λόγο και για «δικαίωση», και κατά πολλούς είναι ένα ακόμα «σήμα» πως μπορεί να το ξανασκεφτεί αν θα πατήσει τελικά το «κόκκινο κουμπί» σε οκτώ ημέρες.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνθηκε και χθες στους επικριτές του, λέγοντας πως «εάν αμφιβάλλουν για τη στήριξη που έχω από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ ας με προκαλέσουν, δεν έχω κανένα πρόβλημα». Εκλογές δεν απέκλεισε και η Βούλα Κεχαγιά. Μιλώντας στο Open δήλωσε: «Ο πρόεδρος έχει πει στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν θα ήθελε να ταλαιπωρήσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό, όμως, μπορεί να μην μπορεί να αποφευχθεί. Δεν ξέρω, θα το δούμε. Δεν μπορώ να εικάζω».

Να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές πρότεινε στον Στέφανο Κασσελάκη η Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας στο Action24. «Πρέπει να απευθυνθεί στους ανθρώπους που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει ο ίδιος να πάρει την ευθύνη ενός αρχηγού, ενός προέδρου κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης και να δώσει λύση».

Δημιουργώντας συνθήκες που θυμίζουν το περυσινό φθινόπωρο, όταν ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης, στην πλειοψηφία επιχειρούν να ξεπεράσουν τις έντονες εσωκομματικές «φουρτούνες», προκειμένου το κόμμα να οδηγηθεί στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως ο Παύλος Πολάκης φερόταν ως υποψήφιος «δελφίνος» πριν από ένα χρόνο, ενώ ο Νίκος Παππάς τον στήριξε στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η απαίτηση του Στέφανου Κασσελάκη προς την Αθηνά Λινού να παραδώσει την έδρα της ήταν μία ακόμη ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσει το μέτωπο με τον Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας στο Mega τόνισε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν διερευνηθεί προφανώς πριν από την ενσωμάτωσή της, κατά τη γνώμη μου, στο ψηφοδέλτιο του κόμματος και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι ένα μάθημα για όλον τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι με τον κατάλληλο έλεγχο για όλους τους υποψηφίους μας από εδώ και πέρα».

Το παρασκήνιο της ρήξης με Φάμελλο

Το «θερμόμετρο» ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στον Σωκράτη Φάμελλο ανεβαίνει συνεχώς, καθώς οι σχέσεις των δύο ανδρών φαίνεται να έχουν διαρραγεί.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Mega, αποκάλυψε πως είχε ζητήσει την παραίτηση του τέως πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ένα μήνα πριν. Πληροφορίες της «Κ» από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι αυτό είχε γίνει στις 24 Ιουλίου, αμέσως μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ).

Σε μια προσπάθεια της ηγεσίας, όπως αναφέρεται, το «διαζύγιο» να είναι βελούδινο.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη της ΚΟΕΣ στα τέλη του περασμένου μήνα η Ολγα Γεροβασίλη και ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν μεταξύ των στελεχών που ζήτησαν το συνέδριο του κόμματος να μην πραγματοποιηθεί την ίδια ημερομηνία με τις εκλογές για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας unfair μια τέτοια κίνηση.

O κ. Φάμελλος είχε αποχωρήσει μαζί με άλλα στελέχη όταν ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, τους είχε πει: «Σε όποιον αρέσει, σε όποιον δεν αρέσει να σηκωθεί να φύγει». Ο τέως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο τηλεφώνημα. Είπε ότι την Τρίτη το πρωί επικοινώνησε με τον Στέφανο Κασσελάκη: «Ο πρόεδρος με ενημέρωσε πως προτίθεται να εισηγηθεί την αλλαγή του προεδρείου συνολικά… Του είπα πως είναι μια πρόταση επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως οι δύο άνδρες είχαν και μια δεύτερη συνομιλία στις τρεις το μεσημέρι της Τρίτης.

Σταθμίζουν τις επόμενες κινήσεις τους οι «87»

Οι εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχουν φέρει περισυλλογή στις τάξεις των «87», που το επόμενο διάστημα μέχρι την Κεντρική Επιτροπή θα πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους. Η κριτική που ασκούν στον Στέφανο Κασσελάκη είναι σκληρή, με στελέχη να κάνουν λόγο όχι απλώς για διασπαστικές, αλλά για διαλυτικές κινήσεις. «Η δημοκρατία έχει κανόνες και τα κόμματα έχουν κανόνες και, δυστυχώς, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν τους σέβεται από την πρώτη μέρα. Θέλω να τονίσω ότι δεν ίδρυσε ένα νέο κόμμα, εκλέχθηκε πρόεδρος σε ένα κόμμα. Και εκλέχθηκε πρόεδρος, δεν έχουμε μονάρχη», ανέφερε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ΕΡΤ.

Οι «87» τον κατηγορούν πως με τις κινήσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από μόνος του. Σε αυτή τη φάση, τα κορυφαία στελέχη αξιολογούν όλα τα νέα δεδομένα που υπάρχουν και κατ’ αρχάς αν το βαρύ κλίμα που εισέπραξε ο πρόεδρος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα μεταφερθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Θα καταθέσουν πρόταση μομφής; Δεν είναι σε θέση να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο της απονομιμοποίησης του προέδρου με μία ακόμη αποχώρηση, που αυτή τη φορά, όμως, θα γίνει στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο της Κ.Ε. Καθοριστική για τις επόμενες κινήσεις τους θα είναι η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη στις 3 Σεπτεμβρίου. Είναι casus belli για τους «87» τυχόν ερώτημα διαγραφής του πρώην υπουργού Μεταφορών.

Αυτό που τονίζουν είναι ότι παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τον υποστηρίζει η βάση, έχει φοβηθεί δύο φορές τις προτάσεις που του έχουν γίνει για δημοψηφίσματα. Τόσο για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγό όσο και για τις αλλαγές στο καταστατικό. Σε κάθε περίπτωση, όπως και η πλειοψηφία, οι «87» μετρούν δυνάμεις, καθώς γνωρίζουν ότι υπάρχουν ψήφοι που κέρδισαν χθες οι οποίες όμως ήταν «δανεικές». Για παράδειγμα, ο Κώστας Μπάρκας μπορεί να καταψήφισε την πρόταση-πακέτο του Στέφανου Κασσελάκη για τις αλλαγές στο προεδρείο, ωστόσο στο Open δήλωσε ότι διαφωνεί με τους «87».

Το σίγουρο είναι πως σε περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η κούρσα διαδοχής έχει ανοίξει. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως με τη στάση του στην Κ.Ο. ο Σωκράτης Φάμελλος έβαλε υποθήκη για το μέλλον έχοντας ως «προίκα» και τη θητεία του ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τον «χορό» των υποψηφιοτήτων άνοιξε ο Νίκος Φαραντούρης με το «παρών» που δήλωσε από τις Πρέσπες.

Αρνηση παραίτησης

Από το πρωί της Τετάρτης στον ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκαν στην Αθηνά Λινού ζητώντας την παράδοση της έδρας της «για λόγους διαφάνειας». Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε σε ανάρτησή του: «Τα στοιχεία που μας παρείχε δημιούργησαν περισσότερες απορίες». Η κ. Λινού απάντησε νωρίς το βράδυ πως δεν παραιτείται: «Είναι απορίας άξιο πότε προφθάσατε να διαβάσετε τις 459 σελίδες με στοιχεία που αποδεικνύουν την άψογη διαχείριση της Prolepsis ώστε να προβείτε στην ηθικώς και λογικώς μετέωρη αξίωσή σας». Τελικά, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής ανακοινώθηκε η διαγραφή της. Ο Παύλος Πολάκης στο Facebook ανέφερε: «Απλή δικαίωση (και μάθημα σε αυτούς που νόμισαν πως βρήκαν την ευκαιρία να ξεμπερδέψουν μαζί μου… εντός και εκτός…). Συνεχίζουμε για βαθειές αλλαγές».

Τα συνεχή προεδρικά μπρος – πίσω

Τη σφραγίδα ενός διαρκούς «μπρος – πίσω» φέρει κατά κανόνα η έως τώρα σειρά των επιλογών και των παρεμβάσεων του Στέφανου Κασσελάκη στη δημόσια σφαίρα, στη χρονικά σύντομη διαδρομή του στην πρώτη γραμμή της ελληνικής πολιτικής επικαιρότητας.

Η σύγκρουση με Γεροβασίλη

Από τα πρώτα δείγματα αυτού του τύπου πολιτικής συμπεριφοράς εκ μέρους του ήταν εκείνο στο συνέδριο του κόμματος, έχοντας απέναντί του το εσωκομματικό κύμα αμφισβήτησης και κάποια στιγμή προσωπικά την Ολγα Γεροβασίλη, η οποία εκδήλωσε τη βούληση να διεκδικήσει εκείνη την αρχηγία. «Είμαι έτοιμος. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», είχε πει ο κ. Κασσελάκης. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν «αντίπαλοι», σχολίασε η κ. Γεροβασίλη, πριν αποσύρει την υποψηφιότητά της. Μετά, την πήρε αγκαλιά.

Η ανάρτηση κατά Τσίπρα

Αλλο ισχυρό δείγμα αποτελεί ασφαλώς η προ μηνών και μέσω αναρτήσεων στο Διαδίκτυο σύγκρουσή του με το «ιερό τοτέμ» του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Κασσελάκης κατηγορούσε ευθέως ένα βράδυ τον κ. Τσίπρα ότι τον υπονόμευε. Λίγα λεπτά αργότερα, πάντως, προέβαινε σε φραστική διόρθωση, γράφοντας «απλώς» για τον προκάτοχό του ότι «παίζει παιχνίδια» εις βάρος του.

Το «πόθεν έσχες» και η πισίνα

«Μπρος – πίσω» από τον νυν πρόεδρο καταγράφηκαν σε υποθέσεις όπως, μεταξύ των άλλων, εκείνη η οποία αφορούσε το «πόθεν έσχες» του (ως προς τον χρόνο δημοσιοποίησης ή και τη μορφή της δήλωσης) ή και σχετικά με την προσωπική του ζωή: έπειτα από παρατεταμένη αυτοέκθεσή του και για την οικία του στην Αθήνα, είπε ότι ήταν λάθος του αυτό που έκανε. Μέχρι που ήρθε η υπόθεση της πισίνας στις Σπέτσες και εσχάτως το «ανέβασμα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφιών με τη γυμναστική του δίπλα στον σύζυγό του.

Η κόντρα με τον Πολάκη

Εκ των πλέον προσφάτων είναι και η περίπτωση των σχέσεών του με τον Παύλο Πολάκη. Εξαρχής χρησιμοποιούσε στις συνεντεύξεις του τα πιο θερμά και κολακευτικά για τον Κρητικό πρώην αναπληρωτή Υγείας λόγια. Πριν από λίγο καιρό, όμως, εξ αφορμής ανάρμοστης συμπεριφοράς του κ. Πολάκη εντός Βουλής, τον διέγραψε από την Κ.Ο. Οταν πριν από ημέρες ο κ. Πολάκης ουσιαστικά ευθέως τον κατηγόρησε ως ανεπαρκή, του είπε ότι «δεν σηκώνει το γάντι». Τώρα φαίνεται να επιχειρεί να τον εξευμενίσει, διαγράφοντας από την Κ.Ο. την κ. Λινού.

Γιώργος Μπουρδάρας

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση