ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σέρρες: Λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στη φονική έκρηξη

Ερωτήματα για τον εργολάβο

Kathimerini.gr

Μια ημέρα μετά το πρωτοφανές, τραγικό συμβάν με την έκρηξη λέβητα σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες, την ώρα που βρίσκονταν σε αυτό δάσκαλοι και μαθητές, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα 11χρονο παιδί, μια σειρά από ερωτήματα ζητούν άμεσες απαντήσεις.

Οι πραγματογνώμονες της αστυνομίας έκαναν ήδη από νωρίς το πρωί την εμφάνισή τους στο σχολείο για να διερευνήσουν τα αίτια της φονικής έκρηξης. Μέχρι στιγμής, τόσο ο διευθυντής του σχολείου, όσο και ο δήμαρχος καταγγέλλουν τον εργολάβο του έργου, κάνοντας λόγο για λανθασμένη παράλληλη χρήση των δύο συστημάτων θέρμανσης, δηλαδή του λέβητα πετρελαίου που δεν αποσυνδέθηκε αλλά και του νέου συστήματος γεωθερμίας.

Μέχρι στιγμής, τόσο ο διευθυντής του σχολείου, όσο και ο δήμαρχος καταγγέλλουν τον εργολάβο του έργου.

Όταν όμως το θέμα φτάνει στο ποιος ήταν υπεύθυνος για την παρουσία του εργολάβου στο σχολείο, τότε η μια πλευρά επιρρίπτει τις ευθύνες στην άλλη. 

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), μιλώντας στην «Κ», σημειώνει ότι η αλλαγή σε σύστημα θέρμανσης γεωθερμίας (από πετρέλαιο) έγινε στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων. Χρήση του εν λόγω προγράμματος έχουν κάνει δήμοι για τα σχολεία τους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Όπως εξηγεί: «Το ΕΣΠΑ δεν σε “ρωτάει” τι είδους ενέργειας θα επιλέξεις. Ζητάει μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης. Ορθά ο δήμος Σερρών αποφάσισε να τοποθετήσει σύστημα γεωθερμίας, καθώς είναι και οικονομική και πράσινη λύση. H Βόρεια Ελλάδα άλλωστε διαθέτει γεωθερμικά πεδία. Δεν ήταν λοιπόν ούτε εξεζητημένη, ούτε περίεργη λύση. Στα Τρίκαλα όπου είμαι δήμαρχος έχουμε “γυρίσει” πολλά σχολεία σε σύστημα με φυσικό αέριο και σε κάποια άλλα εγκαταστήσαμε επιτυχώς αντλίες θερμότητας».

Σέρρες: Λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στη φονική έκρηξη – Ερωτήματα για τον εργολάβο-1ΕΡΤ

Όσον αφορά στο χθεσινό τραγικό συμβάν, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει πως από συζήτηση που είχε με τον δήμο Σερρών, φαίνεται ότι ο εργολάβος δεν απομόνωσε τον καυστήρα πετρελαίου: «Ίσως γιατί ήθελαν να αφήσουν τον λέβητα πετρελαίου ως εφεδρική λύση αν το σύστημα γεωθερμίας δεν δούλευε. Ο λέβητας πήρε λοιπόν μπροστά λανθασμένα, υπερθερμάνθηκε και έσκασε. Όσο για το σύστημα ασφαλείας, δεν ξέρουμε τι συνέβη. Δεν λειτούργησε; Ήταν ελαττωματικό; Όλα τα παραπάνω θα απαντηθούν από τους εμπειρογνώμονες. Μιλάμε σε κάθε περίπτωση για ένα τραγικό, τεχνικό λάθος. Το πιο σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι το έργο δεν είχε παραδοθεί στον δήμο Σερρών και για αυτό και ο δήμος δεν το είχε ελέγξει. Ο δήμος όμως και ο κάθε δήμος δεν μπορεί να έχει έναν υπάλληλο από το πρωί μέχρι το βράδυ σε κάθε σχολείο για να τσεκάρει αν μπαίνει μέσα ο εργολάβος».

«Δεν ήμασταν ενήμεροι ότι ο εργολάβος μπήκε στο σχολείο»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σερρών, Αλέξανδρο Χρυσάφη, τον Απρίλιο του 2021 έγινε διεθνής διαγωνισμός για να δοθεί σε ανάδοχο το έργο, το οποίο αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση του 9ου και το 12ου δημοτικού σχολείου στην πόλη των Σερρών.

Ο ίδιος, μιλώντας στην «Κ», αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του διευθυντή του σχολείου- χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ–, ότι δηλαδή είχε εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του με το έργο.

Όπως σημειώνει ο κ. Χρυσάφης: «Ούτε εγγράφως, ούτε προφορικά παραπονέθηκε ο διευθυντής του σχολείου». Όσον αφορά στην αλληλουχία των χθεσινών γεγονότων σημειώνει τα εξής: « Ξεκινάμε από το ότι ο εργολάβος δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί και να κάνει δοκιμές εν ώρα λειτουργίας του σχολείου και χωρίς ακόμα να έχει παραδοθεί το έργο στον δήμο. Αφού πήγε τελικά ως εκεί, ποιος τον άφησε να μπει; Τον ήλεγξε κανείς; Επέδειξε κάποιο χαρτί; Αν δεν επέδειξε πώς πέρασε την πόρτα; Εμάς δεν μας πήρε κανείς τηλέφωνο. Ο ίδιος άνθρωπος προσπάθησε να μπει και στο 12ο δημοτικό σχολείο χθες, αλλά η είσοδος δεν του επετράπη. Ο διευθυντής εκεί τον έδιωξε. Τα έργα έπρεπε να παραδοθούν μέχρι το τέλος του μήνα και προφανώς ο τεχνικός ασχολούνταν με τις τελικές λεπτομέρειες».

«Εύκολη λύση να μετακυλίονται οι ευθύνες στους δασκάλους» 

Οι δάσκαλοι πάντως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τάσσονται με το μέρος του διευθυντή του σχολείου και σημειώνουν πως ο δήμος τους πετάει το μπαλάκι για κάτι που είναι αυστηρά δική του ευθύνη.Όπως λέει στην «Κ» ο Πασχάλης Στεφάνου, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, οι εκπαιδευτικοί είναι αντιμέτωποι με τη μεγάλη έλλειψη πόρων μέσα στο σχολείο και με πολλά δομικά και καθημερινά προβλήματα που δεν επιλύονται δεκαετίες τώρα. Η πανδημία χειροτέρεψε την κατάσταση. Τελικά, κατά τον ίδιο, οι εκπαιδευτικοί έχουν γίνει οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές, ανάμεσα σε άλλα και «τροχονόμοι» και security μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκούς υποβάθμισης.

Ο ίδιος αναρωτιέται: «Αν η εργασία είχε συμβεί Σάββατο ή Κυριακή και άναβε τελικά ο λέβητας την Δευτέρα, άραγε πάλι δεν θα είχαμε έκρηξη του καυστήρα; Όταν έγινε η έκρηξη, το συνεργείο είχε αποχωρήσει, ήταν πια περασμένες 14.00 και με 7 βαθμούς Κελσίου στην πόλη. Ήταν απαραίτητο να ανάψει χθες η θέρμανση, έκανε κρύο. Για εμάς λοιπόν, η όλη συζήτηση του ποιος άφησε το συνεργείο να εισέλθει είναι αποπροσανατολιστική. Ο δήμος που είναι υπεύθυνος για την ανάθεση και την εποπτεία του έργου στον κατάλληλο άνθρωπο και την ασφάλεια των σχολείων μετατοπίζει τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση