ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτική σύγκρουση για τα γεγονότα στον νότιο Εβρο

Αφορμή το εδαφικό ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες σε περιοχή

Kathimerini.gr

Κλιμακώνεται η πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το εδαφικό ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες σε περιοχή του νότιου Έβρου, και για το οποίο χθες η Αθήνα προέβη σε διάβημα κατά της Αγκυρας.

Απαντώντας σε χθεσινή ανακοίνωση των τομεαρχών Αμυνας και Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Κατρούγκαλου, το γραφείο Τύπου του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».

Τι λέει το ΥΠΕΞ

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε». Στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο»

«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Burak Özügergin, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών», τονίζεται ακόμη και προστίθεται:

«Σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς. Κατόπιν των ανωτέρω, το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται όχι χθες, με δήλωσή τους, οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν καλέσει την κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει, ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής».

Στην δήλωσή τους ανέφεραν συγκεκριμένα: «Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή” και ακολούθως ρωτούν τον υπουργό: “Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;”». Υπογράμμιζαν δε ότι «τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα» και προειδοποιούσαν ότι «η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

Σε παρέμβαση σχετικά με το ζήτημα προέβη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με αναρτήσεις του στα social media, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, όπως ανέφερε, «προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας» και προσθέτοντας: «Χρειάζεται πανστρατιά. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή Ελλάδας». Μάλιστα, κάνει αναφορά και σε εγκατάσταση σημαίας από την τουρκική πλευρά.

Τα γεγονότα στον Εβρο

Υπενθυμίζεται ότι το διάβημα της ελληνικής πλευράς, στο οποίο η «Κ» είχε αναφερθεί από την περασμένη Τετάρτη, αφορά εδαφικό ζήτημα στην περιοχή του νότιου Εβρου.

Συγκεκριμένα, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος.

Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης. Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.

Σε πρακτικό επίπεδο, η Αθήνα επικαλείται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923 και έκτοτε κάποια σημεία του επιβεβαιώθηκαν εκ νέου, ακριβώς λόγω της ανάγκης υπολογισμού των αλλαγών που επήλθαν στο ανάγλυφο από την αλλαγή του ρου του ποταμού σε κάποια σημεία.

Για την ελληνική πλευρά το συγκεκριμένο εμπόδιο πρακτικά δημιουργεί προσκόμματα και στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες για επέκταση του φράχτη και στον Νότιο Εβρο, αλλά και για την οχύρωση της περιοχής, ώστε σε περίπτωση επανάληψης ενός σεναρίου όπως αυτό του Μαρτίου, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προώθησης νέου κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα.

Η τουρκική πλευρά επικαλείται τη χάραξη που αποτυπώνεται σε ψηφιακές πλατφόρμες και ελεύθερες πηγές (όπως η google), που, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκρίνονται στην ακρίβεια με την οποία έχουν χαραχθεί συνοριακές γραμμές με βάση όλα τα κλασικά όργανα γεωδαισίας (όπως το θεοδόλιχο, κλισιόμετρο κ.λπ.).

Ο διεθνής Τύπος

Η διατήρησης της έντασης στον Εβρο, πάντως, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη κρίση με τη συρροή προσφύγων έχει παρέλθει, εξακολουθεί να απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του σελίδα αναφέρεται στην ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα σημειώνοντας ότι πέφτουν πυροβολισμοί και πως τώρα οι Ευρωπαίοι ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας. Το άρθρο σημειώνει: «Ελλάδα και Τουρκία είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ. Συμπεριφέρονται όμως όλο και περισσότερο σαν εχθροί. Και οι δυο χώρες είναι εξοπλισμένες στρατιωτικά στα σύνορα. Όταν στο τέλος Μαρτίου ένας Γερμανός αστυνομικός μαζί με έναν Έλληνα έκαναν περιπολία στον Έβρο, ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε. Το Spiegel δημοσιοποίησε το γεγονός. Σε εσωτερικό έγγραφο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, η οποία συντονίζει την αποστολή, αναφέρεται ότι ο Γερμανός αστυνομικός μετά τον πυροβολισμό πήγε να καλυφθεί και ανακάλυψε έναν Τούρκο στρατιώτη, ο οποίος στόχευε με το όπλο του τους συνοριοφύλακες. Επιπλέον έκανε μια άσεμνη χειρονομία στην ελληνογερμανική περίπολο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το συμβάν στην Τουρκία. Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών άσκησε κριτική για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Τούρκο πρέσβη και ζήτησε τη διαλεύκανση της υπόθεσης»

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Σε απάντηση της κυβέρνησης κατόπιν ερωτήσεως της πολιτικού των Πρασίνων Ιρένε Μιχάλιτς για το συμβάν στον Έβρο αναφέρεται: ‘Δεν είναι διακριβωμένο ότι ο πυροβολισμός εναντίον των δυνάμεων της Frontex ήταν εσκεμμένος’. Παρόλα αυτά το Βερολίνο ‘εξέφρασε την ανησυχία του στην Τουρκία για το συμβάν’. Η Μιχάλιτς θα ήθελε πιο οξείς τόνους από την κυβέρνηση: ‘Θα πρέπει να γίνει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι ένα τέτοιο περιστατικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και ότι θα πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα’. Η Frontex προχώρησε στην ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας. Ζητήθηκε εν τω μεταξύ από τις δυνάμεις ασφαλείας της Frontex να φοράνε αλεξίσφαιρα γιλέκα, αναφέρουν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα στο Spiegel». Στη συνέχεια αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών αρχών άλλα τέσσερα παρόμοια περιστατικά συνέβησαν στον Έβρο. «Η Frontex θέλει να συνεχίσει την αποστολή της τουλάχιστον μέχρι τις 6 Ιουνίου. Στα κεντρικά της Frontex στη Βαρσοβία παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Ακόμη, στο τρέχον περιστατικό στον νότιο Εβρο αναφέρεται σε χθεσινό της δημοσίευμα και η βρετανική Daily Mail, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για απόβαση Τούρκων στρατιωτιών σε μικρή έκταση ελληνικής γης επί του ποταμού, αλλά και για εγκατάσταση σημαίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση