ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μποφόρ σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου

Στο ΠΑΣΟΚ κορυφαία στελέχη έθεσαν θέμα ηγεσίας μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ η αντιπαράθεση Τεμπονέρα – Κασσελάκη για τα όρια των συνεργασιών στην Κεντροαριστερά έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένε

Kathimerini.gr

Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης έφερε αναταράξεις τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στην Κουμουνδούρου.

Στο ΠΑΣΟΚ αυξάνεται σταδιακά η ένταση των φωνών που ζητούν επίσπευση της εσωκομματικής διαδικασίας για εκλογή προέδρου, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει μία διελκυστίνδα ανάμεσα σε Κασσελάκη και άλλα στελέχη για το ύψος και τον βαθμό των συνεργασιών του κόμματος προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στο ιδεολογικό έδαφος της Κεντροαριστέρας.

Πέρασε κάτω από τον πήχυ

Ο πήχυς του ΠΑΣΟΚ πριν από τις ευρωεκλογές είχε μπει από τον ίδιο τον πρόεδρό του: Η κατάληψη της 2η θέσης και ο εκτοπισμός του ΣΥΡΙΖΑ στην 3η θέση.

Με τον τρόπο αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να εγγράψει τις ικανές αυτές υποθήκες ώστε το ΠΑΣΟΚ να μπει στο παιχνίδι ως η εναλλακτική κυβερνητική λύση, έχοντας πλέον τον ρόλο της άτυπης αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο στόχος δεν επετεύχθη: Το 12,79% και οι 508.399 ψήφοι στις ευρωεκλογές «προσγείωσαν» τις προσδοκίες της ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη. Η προσγείωση, δε, ήταν απότομη, καθώς την επαύριο των εκλογών οι αναταράξεις συνεχίζονται και αυξάνονται σε σημείο που αμφισβητείται ευθέως ο πρόεδρος και υπάρχει αίτημα για επίσπευση της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας.

Οι αρχικές τροχιοδεικτικές βολές έπεσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ενώ συνεχιζόταν η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Η Νάντια Γιαννακοπούλου, ερωτηθείσα σχετικά σε πάνελ του ΣΚΑΪ, είπε ότι στα όργανα πρέπει να τεθούν τα πάντα. Και η ηγεσία, όπως ξεκαθάρισε.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου έθεσε θέμα ηγεσίας ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι «πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή αποτίμηση και θα την κάνουμε». Φωτο: ΙΝΤΙΜΕ

Οι φωνές πολλαπλασιάστηκαν και η μουρμούρα αποκτούσε όλο και περισσότερα ντεσιμπέλ. Ο πρώτος σε σταυρούς, Νίκος Παπανδρέου, άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας σε σχετικό σχόλιο. Ο Παύλος Γερουλάνος, άλλοτε διεκδικητής του προεδρικού θώκου, επίσης.

Την ένταση ανέβασε η κίνηση του βουλευτή Αρκαδίας, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος με επιστολή του προς τον γραμματέα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος ζήτησε μέχρι το τέλος του χρόνου να στηθούν οι προγραμματισμένες για το 2025 εσωκομματικές κάλπες.

Πηγές από το ΠΑΣΟΚ απέρριψαν το αίτημα Κωνσταντινόπουλου, επισημαίνοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια». Το κόμμα, υπογραμμίζουν, «έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων. Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό».

Μετά την επιστολή Κωνσταντινόπουλου, «γρήγορη και συντεταγμένη διαδικασία που θα πάει σε βάθος» τη συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ και θα καταλήξει άμεσα σε «διά ταύτα» ζήτησε ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας.

«Η επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία», εκτίμησε ο βουλευτής του Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, σχολιάζοντας πως «συμφωνεί με τις διαπιστώσεις σε πολιτικό επίπεδο», θέτοντας, όμως, ως ζητούμενο την αποφυγή της «παραλυτικής εκκρεμότητας» και της «μακράς εσωστρέφειας».

Θέμα ηγεσίας έθεσε και ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου. «Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto, και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, είπε ότι «πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή αποτίμηση και θα την κάνουμε».

«Από το 2021 πιστεύω σε ένα μεγάλο restart της παράταξης που είχε έτσι και αλλιώς πάντα πρωταγωνιστικό DNΑ (…). Θα δούμε με σοβαρότητα τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει καλύτερα και μπροστά σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να έχουμε κυρίαρχη την πολιτική», τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης.

Πότε συνεδριάζουν τα όργανα

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να συγκληθούν τα όργανα προκειμένου να διεξαχθεί η μετεκλογική συζήτηση, που –όπως φαίνεται– δεν αποκλείεται να λειτουργήσει σαν προανάκρουσμα εξελίξεων.

Στα δημοσιογραφικά γραφεία ήδη κυκλοφορούν ονόματα πιθανών διεκδικητών, χωρίς ωστόσο σε αυτή τη φάση να επιβεβαιώνεται τίποτα.

Οι πάντες τελούν σε στάση αναμονής, με το ΠΑΣΟΚ να ζει τη μέρα της μαρμότας: Οχι ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην εθνική κάλπη, προσφυγή στην εσωκομματική διαδικασία.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας επανέφερε το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά προκαλώντας τον εκνευρισμό του Στέφανου Κασσελάκη. «Οποιος επιθυμεί η Νέα Αριστερά να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιλαμβάνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά. Στη φωτογραφία ο Διονύσης Τεμπονέρας με την Εφη Αχτσιόγλου. Φωτο: ΙΝΤΙΜΕ

Θερμό καλοκαίρι στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι διεργασίες με φόντο τις συνεργασίες στην Κεντροαριστερά ανεβάζουν το θερμόμετρο και στην Κουμουνδούρου. Το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστό πως οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προτείνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με τον ρόλο του κόμματος στην ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς, με στόχο ο φορέας που θα προκύψει να διεκδικήσει με αξιώσεις την κυβέρνηση της χώρας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Τα εν λόγω στελέχη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προτίθενται να καταθέσουν την πρόταση αυτή όταν συγκληθούν τα όργανα, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα τέλη του μήνα.

Νωρίτερα, απάντηση στην προτροπή Κασσελάκη να αποχωρήσουν όσοι δεν επιθυμούν να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας. «Ημουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον. Είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε με διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, δίνουμε τη μάχη και των αξιών και των ιδεών μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», ανέφερε.

Σημειώνεται πως ο κ. Κασσελάκης είχε δηλώσει: «Οποιος επιθυμεί η Νέα Αριστερά να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιλαμβάνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιος δεν εκφράζεται από τις αλλαγές που κάνουμε, είναι δικαίωμά του να επιλέξει άλλη πορεία, εμείς θα συνεχίσουμε να ανανεώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχω πάρει και εγώ τα μηνύματα. Υπάρχει ένας κόσμος που λέει “σε πιστεύουμε, θέλουμε να είσαι εσύ ο αντίπαλος της Δεξιάς, αλλά πρέπει κι εσύ να φτιάξεις μία ομάδα και να δείξεις στιβαρότητα και ξεκάθαρες προτάσεις”».

Με την αναφορά του στη Νέα Αριστερά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην πρόταση-πλαίσιο των Διονύση Τεμπονέρα και Αντώνη Κοτσακά για τη «διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά.

Περιγράφοντας το πλαίσιο συνεργασίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM», τόνισε: «Να συνεργαστούμε με την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για προτάσεις νόμου για το καλό της κοινωνίας. Υπάρχουν μερικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ. Κάνω πρόσκληση να συνεργαστούν για προτάσεις νόμου. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πώς να επικοινωνήσει με το γραφείο μου. Δεν τείνω χείρα φιλίας στο ΠΑΣΟΚ γενικά. Αυτό που βλέπω στην Αθήνα θα είναι προμετωπίδα, θα χτίσουμε πυρήνες στην Αθήνα, είναι το πρώτο στοίχημα που γυρνάει το κύμα από το μείγμα Δεξιάς-Ακροδεξιάς. Σε αυτή τη διαδικασία με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουμε την πρόθεση να συνεργαστούμε σε προτάσεις νόμου».

Αιχμηρές δηλώσεις

Αν και απηύθυνε πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασία στη Βουλή, είχε προλάβει να κόψει τις γέφυρες με τη Νέα Αριστερά, την οποία αποκάλεσε «μόρφωμα», φράση που προκάλεσε σκληρή απάντηση από την πλευρά των πρώην συντρόφων στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κύριος Κασσελάκης φανερώνει τον εσωτερικό του κόσμο όταν κάνει λόγο για “μορφώματα”», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά. «Εχει μετατρέψει ένα πολιτικό κόμμα σε μόρφωμα αντιγράφοντας το ίνδαλμά του: τον Ντόναλντ Τραμπ. Και υπό το βάρος της αποτυχίας του, αναζητεί τώρα τους επόμενους υπονομευτές. Αυτό το αντιλαμβάνονται κάθε μέρα οι αριστεροί πολίτες, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει και προσθέτει: «Για να τελειώνουμε. Ο κύριος Κασσελάκης δεν έχει κατανοήσει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει ή να συμπράξει μαζί του. Γιατί είναι η άλλη όψη του κυρίου Μητσοτάκη. Αν θέλει ο κύριος Κασσελάκης να βρει ποιοι αποκαλούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ “μαγαζί” ας τους αναζητήσει στο περιβάλλον του. Οχι στη Νέα Αριστερά», καταλήγει.

Σήμερα, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. κάλεσε τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς να επιστρέψουν τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λέει ότι δεν υπάρχει κανένα ηθικό έρεισμα, ούτε πια εκλογικό, στον κόσμο της Αριστεράς. Γιατί ακούγαμε μέχρι προχθές να μας λένε ότι οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά, και όχι στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., ότι οι ψηφοφόροι τις έδωσαν στην Αριστερά, σαν να λέμε ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν τις έδρες όχι στη Νέα Δημοκρατία, αλλά στη Δεξιά. Οι έδρες ανήκουν στο κόμμα», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, πολιτικά στελέχη, τα οποία εξελέγησαν βουλευτές με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, πήραν τις έδρες συντεταγμένα –αυτό δεν έχει ξαναγίνει– και δημιούργησαν μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Η «στρατηγική προσωπικότητας» που είχε ως στόχο τη διεύρυνση του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ