ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μητσοτάκης για Πρέσπες: «Τα Σκόπια είναι απομονωμένα, όχι η Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός απέδωσε στον Στέφανο Κασσελάκη «απολιτίκ, λαϊφστάιλ λαϊκισμό» και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πραγματική δύναμη πατριωτισμού

Kathimerini.gr

Την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να μην κυρώσει τα μνημόνια της συμφωνίας των Πρεσπών στην παρούσα συγκυρία επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο OPEN το πρωί της Τετάρτης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέδωσε στον Στέφανο Κασσελάκη «απολιτίκ, λάιφσταϊλ λαϊκισμό», ενώ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πραγματική δύναμη πατριωτισμού, σε αντίθεση με «δυνάμεις πατριδοκαπηλίας», όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη.

«Πιστεύω ότι τα Σκόπια θα προσαρμοστούν στις πιέσεις που θα ασκηθούν»

«Εμείς δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με φωνές. Ξεκαθαρίζουμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», ανέφερε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία.

«Πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Τα Σκόπια είναι απομονωμένα και όχι η Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν στις πιέσεις που θα ασκηθούν», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι «τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία δεν αλλάζουν» και στέλνοντας μήνυμα στην ηγεσία της γειτονικής χώρας «να σοβαρευτεί και να αφήσει τα μικροκομματικά παιχνίδια».

«Δεν κυρώσαμε τα μνημόνια. Γιατί κάποιοι έρχονται τώρα και ζητούν να κυρώσουν τα μνημόνια;», διερωτήθηκε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «εάν κυρώσουμε τα μνημόνια τώρα, θα δώσουμε πάτημα στα Σκόπια», ξεκαθαρίζοντας ότι «σε αυτή τη συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια». 

«Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά τη μείωση του ΦΠΑ»

Οσον αφορά το ζήτημα της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι «οι πολίτες μας λένε με κάθε τρόπο ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το πρώτο ζήτημα που απασχολεί σήμερα το ελληνικό νοικοκυριό».

«Η κυβέρνηση έχει λάβει ιδιαιτέρως παρεμβατικά μέτρα που έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα – όχι ενδεχομένως αυτό που περιμέναμε ή που περίμεναν οι πολίτες. Στις πολυεθνικές διαπιστώσαμε πρακτικές που χωρίζουν την Ευρώπη σε διαφορετικές ζώνες. Ζήτησα από την Κομισιόν να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση ώστε να λειτουργεί στην πράξη η ενιαία αγορά. Πολλές φορές έχουμε αναδείξει θέματα πρώτη στην Ευρώπη κι έχουμε δικαιωθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «το κεντρικό ζητούμενο είναι η αύξηση των μισθών» και ότι «οι μισθοί έχουν αυξηθεί και η ανεργία έχει μειωθεί».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στην αύξηση του φοιτητικού επιδόματος επισημαίνοντας πάντως ότι οι φοιτητές παντού εργάζονται για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Ξεκαθάρισε πως «δεν αντέχουμε δημοσιονομικά τη μείωση του ΦΠΑ» και τόνισε ότι «όποιος εισηγείται μείωση του ΦΠΑ να πει πού θα βρούμε τα χρήματα». «Η αντιπολίτευση να μας πει ποια επιδόματα θα κόψει αφού μας κατηγορεί για επιδοματική πολιτική», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει πάνω από όλα να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό και να είμαστε συνεπείς δημοσιονομικά».

«Η μείωση του πληθωρισμού είναι πια μια πραγματικότητα. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιες στοχευμένες μειώσεις τιμών», υποστήριξε στη συνέχεια θέτοντας το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν να είναι πολιτική επιλογή η ακρίβεια; Να το εξηγήσει αυτό η αντιπολίτευση».

«Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές»

Οσον αφορά τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η βάση της Ν.Δ. συσπειρώνεται και τα ευρωπαϊκά ζητήματα αρχίζουν να ακούγονται περισσότερο». «Η Ν.Δ. είναι το κόμμα της Ευρώπης και το κόμμα που μπορεί να κάνει τη φωνή της Ελλάδας να ακούγεται ηχηρή στην Ευρώπη», ανέφερε τονίζοντας ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι «να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του υπεύθυνου πατριωτισμού και της πατριδοκαπηλίας, σχολίασε για την Ελληνική Λύση και τη Νίκη».

«Ο κ. Κασσελάκης εκφράζεται ορισμένες φορές με έναν τρόπο λίγο ασυνάρτητο. Καλό είναι να μην είναι τόσο απλοϊκός. Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό κι εγώ θα κρίνω τις πολιτικές του θέσεις, όχι το στυλ του. Αυτό που βλέπω είναι έναν απολιτίκ, λάιφσταϊλ λαϊκισμό που τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία», απάντησε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την αντιπολίτευση. 

Ξεκαθάρισε ότι η στη Ν.Δ. «συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές» και ότι «πήχυς είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019». «Εμείς βάλαμε έναν σαφή στόχο. Τώρα ποιο ποσοστό θα μας αφήσει έκθαμβους δεν το ξέρω», σχολίασε αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη.
 
«Η κυβέρνηση έχει μια εντολή τετραετίας. Το 41% το έδωσαν οι πολίτες. Δεν είναι εντολή αλαζονείας, αλλά επιταγή εμπιστοσύνης», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης «συνιστώντας» στην αντιπολίτευση «λίγη περισσότερη σεμνότητα και λίγη λιγότερη αυταρέσκεια στον πολιτικό διάλογο». «Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει εκλεγεί ποτέ βουλευτής», είπε χαρακτηριστικά.

«Η λύση πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα»

Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Τουρκία άλλαξε και από το “Μητσοτάκης γιοκ πήγε σε μια κανονικότητα”». «Εχουμε πετύχει 15 μήνες να μην υπάρχει καμία παραβίαση και παράβαση του εναέριου χώρου, έχουμε έλεγχο στο μεταναστευτικό, έχουμε μια συμφωνία για τη βίζα στα ελληνικά νησιά και έχουμε βάλει ένα πλαίσιο διαλόγου για τη μεγάλη διαφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Είναι ένα πρόβλημα 40 ετών και δεν θα υπάρξει λύση από τη μια στιγμή στην άλλη», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε τους κανόνες. Η λύση πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε μόνο μια διαφορά. Δεν περιμένω ότι στους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε κάτι που θα αλλάξει τα γκολπόστ το βρίσκω απίθανο αλλά ο διάλογος έχει αξία. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την άποψη ότι «δεν βλέπουμε κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής, αν τη βλέπαμε θα υπήρχε αντίδραση» καθώς και ότι «στην Ελλάδα και την Τουρκία υπάρχουν κάποιοι που λες και θρέφονται από την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών». 

Για την υπόθεση των Τεμπών ξεκαθάρισε ότι μπορεί να δεχθεί «τις ευθύνες για την κατάσταση των σιδηροδρόμων αλλά δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης», τονίζοντας ότι «είναι ντροπή να λέγεται αυτό και αυτοί που επανέρχονται σε αυτό εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών με έναν τρόπο που είναι ανεπίτρεπτο». Αποκάλυψε δε ότι έχει συναντηθεί ιδιωτικά με συγγενείς των θυμάτων.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «δεν είναι οπαδών συχνών αλλαγών στην κυβέρνηση». Σημείωσε, όμως, τα εξής: «Δεν μου άρέσουν οι κυβερνητικές αλλαγές, κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα. Κάθε κυβέρνηση μπορεί να γίνεται καλύτερη και εγώ είμαι ο πρώτος που είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου και όταν δεν υπάρχει καλή απόδοση έχω τη δυνατότητα να παρεμβαίνω. Εχω δώσει δείγματα την προηγούμενη 4ετια ότι δεν είμαι υπέρμαχος των συχνών αλλαγών».

Τέλος, κληθείς να πάρει θέση για το εάν έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε: «Εχω εκφραστεί. Εχω πολύ καλή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο η κυρία Σακελλαροπούλου ασκεί τα καθήκοντά της».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X