Kathimerini.gr
Στη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας για τα ζητήματα που εγείρονται σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.
Σε ομιλία του στην Καστοριά, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι τα μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα υπογραφούν έως ότου η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συμμορφωθεί: «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους ο ευρωπαϊκός δρόμος για αυτούς θα μείνει κλειστός και τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν έως ότου αλλάξουν στάση», είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλη ομιλία του στη Φλώρινα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, σχολιάζοντας ότι «οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή συμφωνία».
«Oταν η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία ήταν απέναντι. Είχε πει, όμως, με απόλυτη εντιμότητα ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε μία διεθνή συμφωνία. Θα αναγκαστούμε να τη σεβαστούμε και να κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε με αυτή τη συμφωνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις νέους εκλεγμένους ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας, επανέλαβε πως «σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός».
«Και το λέω αυτό όχι με χαρά, είναι γείτονές μας, θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις. Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στον σωστό δρόμο. Αλλά θέλω να θυμίσω ότι και η αντίδραση η οποία υπήρξε, καθολική και άμεση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις απαράδεκτες δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, έγιναν κατόπιν δικής μας παρότρυνσης. Αυτό σημαίνει η Ελλάδα να μπορεί να ασκεί ουσιαστική πολιτική σήμερα και στα Βαλκάνια, που είναι ο ζωτικός μας χώρος. Γιατί θα έχουμε και άλλες γεωπολιτικές προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Αμυνα
Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα, ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα έχει επενδύσει ουσιαστικά στην αμυντική της θωράκιση. Μιλώντας για τις τρεις φρεγάτες Belharra που θα παραλάβει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα εξασφαλίσουν σημαντική υπεροχή στη θάλασσα για την Ελλάδα.
«Χρηματοδοτούνται, όμως, από το υστέρημα των Ελλήνων. Για σκεφτείτε αν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, το οποίο να χρηματοδοτεί κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, έτσι ώστε να πληρώνουμε λιγότερα τελικά εμείς από τον εθνικό προϋπολογισμό για την άμυνα. Πόσο σημαντική πρωτοβουλία θα ήταν αυτό; Κάτι το οποίο διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή με την Ευρωπαϊκή Ενωση», πρόσθεσε.
«Θέλω να αναλογιστείτε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τελικά θα μπορέσουν να τα διαπραγματευτούν όλα αυτά. Θα είναι κάποιοι από την αντιπολίτευση, οι οποίοι δεν έχουν ψελλίσει κουβέντα μέχρι στιγμής για το αντικείμενο των ευρωεκλογών; Η θα είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, την κράτησε στην Ευρώπη και αγωνίζεται κάθε μέρα, παρά τις δυσκολίες, να την κάνει Ευρώπη;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στις επερχόμενες ευρω-κάλπες.
«Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Και ξέρουμε και μπορούμε να διαπραγματευτούμε στις Βρυξέλλες αυτά τα οποία τελικά είναι προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, αλλά να βοηθήσουμε και την Ευρώπη να μπορέσει να παίξει τον ρόλο που της αρμόζει σε αυτό το πολύ περίπλοκο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.