ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεταναστευτικό: Καταδίκη της Ελλάδας για επαναπροώθηση

Η Ελλάδα καλείται να καταβάλει αποζημίωση σε μία υπήκοο Τουρκίας

Kathimerini.gr

Γιάννης Παπαδόπουλος

Πρώτα είχε επικοινωνήσει με τον δίδυμο αδερφό της. «Εφτασα», του έγραψε στο μήνυμα, Σάββατο 4 Μαΐου 2019 στις 5.51 το πρωί. Σε νέες επαφές μαζί του την ίδια ημέρα μοιράστηκε μια φωτογραφία με δύο συνοδοιπόρους της μπροστά από το ΚΕΠ Νέας Βύσσας. Το ίδιο απόγευμα έστειλε την ακριβή τοποθεσία της μέσω της σχετικής δυνατότητας (live location) που δίνει η εφαρμογή WhatsApp. Το στίγμα έδειχνε ότι βρισκόταν στο Νέο Χειμώνιο. Επειτα τα ίχνη της χάθηκαν. Αστυνομικοί ανέφεραν σε συγγενείς της ότι δεν είχε γίνει καμία σύλληψη, καμία προσαγωγή. Δεν ήξεραν κάποια γυναίκα με τα στοιχεία της. Ωσπου η οικογένειά της έμαθε ότι η Αϊσέ Ερντογάν βρισκόταν πάλι πίσω στην Τουρκία, έγκλειστη. Χθες, έξι χρόνια μετά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα γι’ αυτήν την επαναπροώθηση στον Εβρο.

Η Ελλάδα καλείται πλέον να καταβάλει αποζημίωση 20.000 ευρώ στην υπήκοο Τουρκίας για όσα συνέβησαν τον Μάιο του 2019 στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Την υπόθεση υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Οπως επισημαίνεται και από την οργάνωση, αυτή ήταν η πρώτη καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ σε υπόθεση επαναπροώθησης. Σύμφωνα με την κρίση του ΕΔΔΑ, η παράτυπη κράτηση της Ερντογάν πριν από την επαναπροώθησή της συνιστούσε παραβίαση των δικαιωμάτων της. Ακόμη, όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική ποινική έρευνα και αρχειοθέτησαν τη μήνυσή της, παρά τα στοιχεία που είχαν προσκομιστεί.

Η ελληνική πλευρά αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της προσφεύγουσας και υποστήριξε ότι δεν προχωρούσε σε επαναπροωθήσεις στα σύνορά της. Ωστόσο, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις για συστηματική πρακτική επαναπροωθήσεων πολιτών τρίτων χωρών στην περιοχή του Εβρου προς την Τουρκία.

Τον Μάιο του 2019 η «Κ» είχε αναδείξει το περιστατικό μιλώντας με τον αδερφό της Ερντογάν, Ιχσάν. Εκείνος είχε ήδη εισέλθει στην Ελλάδα παράτυπα ένα χρόνο νωρίτερα ζητώντας άσυλο και είχε δηλώσει ότι εις βάρος του εκκρεμούσε στην πατρίδα του ένταλμα σύλληψης, καθώς τα μέλη της οικογένειάς του ανήκαν στους συμπαθούντες του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Για την τουρκική κυβέρνηση ο Γκιουλέν ήταν υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, κάτι που εκείνος είχε αρνηθεί.

Ο Ιχσάν Ερντογάν είχε υποστηρίξει μιλώντας στην «Κ» ότι η αδερφή του είχε επαναπροωθηθεί μαζί με άλλους πέντε Τούρκους και 15 Σύρους από μια ομάδα μασκοφόρων, οι οποίοι τους έβαλαν σε μια βάρκα και τους έστειλαν στην αντίπερα όχθη του ποταμού Εβρου. Η Αϊσέ Ερντογάν συνελήφθη και φυλακίστηκε στην πατρίδα της. Τα δύο αδέρφια κατάγονται από τη Σμύρνη και σπούδασαν μαθηματικά. Ο πατέρας τους φέρεται να είχε φυλακιστεί για 10 μήνες ως οπαδός του Γκιουλέν. Οι ίδιοι φέρεται να στοχοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, γιατί είχαν λογαριασμό στην Bank Asya, τράπεζα η οποία είχε συνδεθεί με τον Τούρκο ιμάμη.

Πέρα από την υπόθεση της Ερντογάν, το ΕΔΔΑ εξέτασε και την προσφυγή ενός Αφγανού ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε επαναπροωθηθεί στο Αιγαίο τον Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση κρίθηκε από το δικαστήριο ότι από την πλευρά του προσφεύγοντος δεν παρουσιάστηκαν επαρκή στοιχεία που να υποδεικνύουν την παρουσία του στο νησί της Σάμου και την αναγκαστική επιστροφή στην Τουρκία στις ημερομηνίες που είχε ισχυριστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση