ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κομματικό φυτώριο ετοιμάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Πώς επιλέγονται τα νέα πρόσωπα

Kathimerini.gr

«Στους 100 κομμουνιστές, οι 40 είναι αγύρτες, οι 59 αφελείς και ένας μόνο πραγματικός μπολσεβίκος». Αυτή η φράση αποδίδεται στον Λένιν, και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα θα συμπλήρωναν πως ίσως για αυτό τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε το 2019 τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις δημοτικές και στις εθνικές εκλογές να κάνει τη διαφορά. Τα ψηφοδέλτια «έμπαζαν» και έλειπε η φρεσκάδα και η ανανέωση του στελεχικού δυναμικού. Και αν το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και 5-6 προβεβλημένα στελέχη ήταν αρκετά για να φέρουν την άνοιξη, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Χρειάζεται πολύ ψάξιμο, «βουτιά» στην κοινωνία και «ανθρωποθυσίες», αν χρειαστεί. Ειδικά αφού το συνέδριο, που θα έφερνε έναν αέρα ανανέωσης, έχει μπει στον «πάγο». Και σίγουρα δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει το scouting…

Στη συνεδρίαση του πρωινού καφέ, η πλειονότητα των στελεχών αποτιμώντας τον ανασχηματισμό εκτίμησαν πως «το 2+4 είναι το καλύτερο σενάριο που μπορεί να βγει αυτή τη στιγμή στον Μητσοτάκη». Τις εκλογές ναι μεν τις κερδίζει η οικονομία, όμως οι ψηφοφόροι βάζουν σταυρό σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Και οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως αναζητούνται ήδη οι νέοι πρωταγωνιστές του κόμματος με πολύπλοκο ρόλο, που δεν σημαίνει πως απαραίτητα θα συμπληρώσουν και τις λίστες. Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι το εγχείρημα έχει ήδη αναλάβει ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου.

Στόχος του, να φτιάξει μια ομάδα που θα αξιολογήσει και θα φέρει στο προσκήνιο στελέχη που συμμετείχαν στη διακυβέρνηση των 4,5 ετών κατέχοντας τεχνοκρατικό-επιτελικό ρόλο, αλλά και να προσελκύσει νέα πρόσωπα από τον προοδευτικό χώρο σε συνεργασία με μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπως η Ρεγγίνα Βάρτζελη. Ο στόχος είναι τριπλός:

• Ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει «ηχώ» και το μήνυμά του να αρχίσει να διαχέεται στην κοινωνία. Πιο απλά, δεν φτάνουν οι καθημερινές ανακοινώσεις και παρεμβάσεις των τομεαρχών. Και ως παράδειγμα φέρνουν τους διεθνολόγους Αγγ. Συρίγο, Δ. Καιρίδη και Τ. Χατζηβασιλείου μέσω των οποίων η Ν.Δ. κατάφερε προεκλογικά να φτιάξει ένα συγκεκριμένο προφίλ στα ελληνοτουρκικά.

• Ο λόγος του κόμματος να γίνει πιο επιστημονικός και τεκμηριωμένος και για αυτό θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των δικτύων των διανοουμένων, επιστημόνων και προσωπικοτήτων με κύρος στον τομέα τους. Οι τεχνοκράτες δεν θα πρέπει να θεωρούνται κόκκινο πανί σε αυτό το νέο άνοιγμα. Είναι πολλά τα στελέχη προς αξιοποίηση όπως η Ευγενία Φωτονιάτα (συνεργάτις του Γ. Δραγασάκη) και ο Π. Κορκολής (συνεργάτης του Γ. Σταθάκη), που ως γραμματείς στο ΕΣΠΑ έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη εμπειρία.

• Η διείσδυση σε επαγγελματικούς χώρους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει σχεδόν καθημερινά να συνομιλεί με επιστήμονες και λοιμωξιολόγους για να ενημερώνεται για την πανδημία. Σημαίνει αυτό πως ο Τάκης Παναγιωτόπουλος ή η Αθηνά Λινού θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ; Οχι απαραίτητα, άλλωστε η ώρα της ονοματολογίας δεν έχει έρθει. Απλώς αποτελούν οδηγό πως το κόμμα έχει καταφέρει να εισχωρήσει στον συγκεκριμένο κλάδο δημιουργώντας το δικό του ρεύμα.

Στο παιχνίδι της αναζήτησης νέων ηγετικών στελεχών ενεργή συμμετοχή θα έχουν και οι «βετεράνοι». Ο ανασχηματισμός δίνει ευκαιρία για νέα «ματσαρίσματα». Και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε αλλαγές στους τομεάρχες, αναλόγως με τις αποδόσεις τους. Το καινούργιο δίδυμο «Ζαχαριάδη – Βορίδη» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και η μονομαχία «Αχτσιόγλου – Χατζηδάκη». Σε κάθε εκλογική περιφέρεια η «ομάδα Καλογήρου» θα αναζητήσει το δυνατό χαρτί που θα ξεχωρίσει και θα κάνει γκελ στην κοινωνία. Το γεγονός πως το 2019 αρκετοί νέοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήραν τη θέση παλαιών δεν πέρασε απαρατήρητο στην Κουμουνδούρου.

Σε αυτή τη νέα συγκρότηση του στελεχικού δυναμικού, θα κόψει ο Αλέξης Τσίπρας κάθε δεσμό με τους ΑΝΕΛ; Τα κιτάπια του δεν τα έχει ανοίξει ακόμα. Αυτό είναι ένα ερώτημα άλλωστε, για το οποίο μόνο η αριστερή πτέρυγα του κόμματος έχει ήδη έτοιμες τις απαντήσεις της. Στην ανασυγκρότηση των ψηφοδελτίων όλα θα κριθούν στην κομματική ζυγαριά. Για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκτιμήσει πως ο πρωθυπουργός επιχείρησε να οχυρώσει τη Ν.Δ. από τα δεξιά, ωστόσο η κίνησή του βλέπουν πως ενέχει ρίσκο ως προς την Κεντροαριστερά. Σε αυτή τη φάση πάντως τα ερωτήματα που μπαίνουν στο κόμμα είναι πιο γενικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε σύσκεψη που συμμετείχαν ο Δ. Τζανακόπουλος, ο Γ. Δραγασάκης (ΕΝΑ), η Δανάη Κολτσίδα (Πουλαντζάς) κ.ά., αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των ινστιτούτων την επόμενη περίοδο, προκειμένου να ανοίξει ένας διάλογος για τα σύγχρονα ρεύματα ιδεών, τις νέες πολιτικές τάσεις, καθώς και η συνεργασία με άλλα think tanks.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση