ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σαντορίνη: Υπό «στενή» παρακολούθηση η στάθμη της θάλασσας

Ο Μαρίνος Χαραλαμπάκης, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι, μιλά στην «Κ»

Kathimerini.gr

Τις τελευταίες ημέρες, τα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι βρίσκονται σε επιφυλακή. Στη βάρδιά τους έχουν αναλάβει να παρακολουθούν προσεκτικά τη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σαντορίνης, εξαιτίας της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται ξανά τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή. Προκειμένου μάλιστα οι επιστήμονες να μπορούν να ανιχνεύουν εγκαίρως, να καταγράφουν και να παρακολουθούν τις μεταβολές της θαλάσσιας στάθμης, αρμόδιο κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε, τη Δευτέρα, έναν νέο παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης.

«Αυτή είναι μια ενέργεια ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση τσουνάμι», λέει στην «Κ» ο Μαρίνος Χαραλαμπάκης, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι και ειδικός λειτουργικός επιστήμονας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Η αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αμοργού μάς έχει θέσει σε επιφυλακή για τη λεπτομερή παρακολούθηση της περιοχής, μια πολυτέλεια που δεν την έχουμε όταν εκδηλώνεται ένας ισχυρός σεισμός χωρίς κανένα σημάδι προειδοποίησης. Αυτή η ενέργεια επιτρέπει την άμεση ανίχνευση των αλλαγών στη στάθμη της θάλασσας που μπορεί να υποδηλώνουν τη δημιουργία τσουνάμι, καθιστώντας τον συγκεκριμένο σταθμό εξαιρετικά κρίσιμο για την έγκαιρη ενημέρωση των Αρχών».

Πώς λειτουργεί ο παλιρροιογράφος

Αυτός ήταν ο 16ος κατά σειρά σταθμός που ενισχύει το δίκτυο των παλιρριογράφων στη χώρα μας. Ο Μ. Χαραλαμπάκης εξηγεί τη σημασία της χρήσης του συγκεκριμένου σταθμού.  

«Ο παλιρροιογράφος λειτουργεί με τη χρήση εξειδικευμένων, ευαίσθητων αισθητήρων που μετρούν συνεχώς τη στάθμη της θάλασσας: καταγράφει τις μικρές μεταβολές του επιπέδου του νερού, χρησιμοποιώντας τεχνολογία ραντάρ. Τα δεδομένα που συλλέγονται μεταδίδονται σε περίπου πραγματικό χρόνο στο υπολογιστικό κέντρο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και αναλύονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο, εφόσον ανιχνευθεί κάποια απότομη ή ασυνήθιστη αύξηση στη στάθμη της θάλασσας μετά την εκδήλωση σεισμού, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε στις Αρχές τη δημιουργία τσουνάμι, καθώς και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή του στον χρόνο».

Ο ίδιος διαβεβαιώνει πάντως ότι αυτές τις ώρες δεν μπορεί να γίνει λόγος για αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης τσουνάμι, όταν η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται δεν ξεπερνά μεγέθη της τάξης των 5 Ρίχτερ.

«Κάθε ισχυρό σεισμικό γεγονός δεν συνεπάγεται αυτόματα την πρόκληση τσουνάμι, καθώς υπάρχει μια σειρά παραμέτρων που σχετίζονται με τη δυναμική δημιουργίας του. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος και το εστιακό βάθος του σεισμού, ο μηχανισμός διάρρηξης, το βάθος της θάλασσας. Για τις επιπτώσεις ενός τσουνάμι, καθοριστικό ρόλο παίζουν η βαθυμετρία και η μορφολογία της ακτογραμμής που θα πλήξει, καθώς και η παράμετρος της “έκθεσης”, δηλαδή αν υπάρχει και τι είδους ανθρώπινη δραστηριότητα κατά μήκος της παράκτιας ζώνης».

Αυτή την περίοδο, όπως λέει ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του τροφοδοτούν τις Αρχές με όλες τις πιθανές εκδοχές πρόκλησης ενός τέτοιου φαινομένου.

«Ως Εθνικό Κέντρο, έχουμε παρουσιάσει στις αρμόδιες Αρχές διάφορα σενάρια σε περίπτωση πιθανής εκδήλωσης τσουνάμι στο Αιγαίο, τα οποία περιλαμβάνουν από κάτι πιο μικρό και εστιασμένο στο κοντινό πεδίο μέχρι εκτεταμένης έκτασης τσουνάμι. Επειδή σε κάθε περίπτωση ο σεισμός εκδηλώνεται σχετικά κοντά στις ακτές, η αντίδραση θα πρέπει να είναι άμεση, καθώς ο διαθέσιμος χρόνος ειδοποίησης μπορεί να είναι πολύ περιορισμένος», λέει ο κ. Χαραλαμπάκης, επισημαίνοντας τη σημασία της ενημέρωσης.

«Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται από τις αρμόδιες Αρχές, και μόνο από αυτές. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό όλοι να γνωρίζουν βασικά μέτρα αυτοπροστασίας. Σε περίπτωση που κάποιος νιώσει ισχυρό ή μεγάλο σε διάρκεια σεισμό και βρίσκεται σε παράκτια περιοχή, θα πρέπει να απομακρυνθεί και να μεταβεί άμεσα σε μεγαλύτερο υψόμετρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση