![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547889/images/b_santorini1-1-1.jpg)
Kathimerini.gr
Συνεχίζεται για μία ακόμα ημέρα η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Στις 15:14, σημειώθηκε σεισμός με μέγεθος 4,6 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 15,7 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 19 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Περίπου 17 λεπτά αργότερα, καταγράφηκε νέα δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, 17 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Νωρίτερα, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, έγινε αισθητή στην Αττική. Ακολούθησαν σεισμοί 4 και 4,3 Ρίχτερ, λίγη ώρα αργότερα.
Το πρωί της Δευτέρας, καταγράφηκαν σεισμοί 4,2 και 4,1 Ρίχτερ στις 10:20 και 10:06 αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Κυριακής, στις 21:05, σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ, σε βάθος 11,2 χιλιομέτρων και με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Δέκα περίπου λεπτά αργότερα, καταγράφηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ, ενώ στις 20:53 σημειώθηκε σεισμός 4,7 Ρίχτερ, στην ίδια θαλάσσια περιοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έχουν καταγραφεί τη Δευτέρα, μέχρι στιγμής, οκτώ σεισμικές δονήσεις με μέγεθος 4 Ρίχτερ και άνω.
Αποστολή ωκεανογραφικού στην περιοχή
Με πολυμελή ερευνητική ομάδα και κατάλληλο σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό θα αποπλεύσει τις επόμενες ημέρες για τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού το ωκεανογραφικό σκάφος «Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το σκάφος θα προχωρήσει «στη συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, Δημήτρης Σακελλαρίου, εξήγησε ότι στόχος είναι να ληφθούν διάφορες μετρήσεις, εξετάζοντας επίσης αν έχουν υπάρξει πιθανές μεταβολές στον πυθμένα. «Θέλουμε να χαρτογραφήσουμε και τις περιοχές στις οποίες ξέρουμε ότι έχουν γίνει κατολισθήσεις στο παρελθόν, ιδιαίτερα το 1956, δηλαδή είναι περιοχές που έχουν ας πούμε υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων, και να τις αποτυπώσουμε».
«Επίσης, να δούμε αν έχουν ήδη γίνει κάποιες μικρές κατολισθήσεις αυτή την περίοδο και σε τι κατάσταση είναι τα πρανή. Αρκετά πράγματα είναι άγνωστα, οπότε ό,τι περισσότερο μπορέσουμε να αποκτήσουμε, τόσο καλύτερα θα είναι να συμβάλλουμε στη γνώση της περιοχής για να μπορούμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τι γίνεται με αυτή τη σεισμική δραστηριότητα και τι πιθανές επιπτώσεις μπορούμε να έχουμε», πρόσθεσε.
Κλειστά σχολεία
Κλειστά θα παραμείνουν τουλάχιστον έως τις 14 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ιο, Ανάφη και Αμοργό, όπως αποφάσισε το μεσημέρι του Σαββάτου η Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ενώ συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
Οπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, «η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή», ενώ προστίθεται ότι «δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου».