ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κασσελάκης: Παραμένω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Πιο έντιμο για τον Τσίπρα να κατέβει απέναντί μου»

Kathimerini.gr

Την άποψη ότι «σύμφωνα με το καταστατατικό, de facto και de jure» ο ίδιος παραμένει, από την απόφαση της πρότασης μομφής έως το Εκτακτο Συνέδριο, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή, τα ξημερώματα στον ΑΝΤ1.

Τόνισε επίσης πως το συνέδριο οφείλει να αποφανθεί για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που αποφάσισε την άρση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, διευκρινίζοντας πως σε κάθε περίπτωση το κόμμα οφείλει να οδηγηθεί σε εκλογή προέδρου στη συνέχεια.

«Ας πούμε ότι είμαι πρώην πρόεδρος, τώρα ποιος είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε ο κ. Κασσελάκης υποστηρίζοντας πως οι αρμοδιότητες που ασκούνται τώρα από το κόμμα είναι αντικαταστατικές.

Αποκάλυψε ότι το πρωί της Δευτέρας μετά την Κ.Ε. που αποφάσισε την άρση εμπιστοσύνης είδε πως είχαν κλειδώσει το κομματικό του μέιλ και σημείωσε πως επέλεξε έπειτα από αυτές τις εξελίξεις να ρίξει τους τόνους και να μη «βάλει άλλο λάδι στη φωτιά».

«Το συνέδριο πρέπει να αποφανθεί για το εάν είμαι πρόεδρος»

«Είναι αυτονόητο καταστατικά πως το συνέδριο πρέπει να αποφανθεί αν επικυρώνει την πρόταση μομφής της Κ.Ε.», συμπλήρωσε στη συνέχεια εκφράζοντας την άποψη πως το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο και οφείλει να εκφραστεί για ό,τι έχει γίνει. «Ας πούμε ότι το συνέδριο ακυρώνει την απόφαση της Κ.Ε. για άρση εμπιστοσύνης, και σε αυτή την περίπτωση θα πάμε σε εκλογή προέδρου», διευκρίνισε.

Σημειώνεται πως ο κ. Κασσελάκης ανέφερε πως μπορεί να ήταν «τακτικό λάθος» που δεν έστησε κάλπες μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Φεβρουαρίου.

«Εάν ο Τσίπρας επιθυμεί να επιστρέψει, το πιο έντιμο είναι να κατέβει απέναντί μου»

Ειδικά, για τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: «Δεν πρόκειται να κάνω δίκη προθέσεων. Αρνούμαι να πιστέψω ότι πρώην πρωθυπουργός ασχολείται με τέτοια ζητήματα σε αυτό το επίπεδο στο οποίο έχουμε καταλήξει. Από εκεί και πέρα να σας πω ότι, εάν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, το πιο έντιμο πράγμα θα ήταν να κατέβαινε απέναντί μου ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αρα μέχρι εκεί γνωρίζω, αυτά σας καταθέτω».

Και συμπλήρωσε: «Αυτό που μπορώ να σας πω με κάθε ειλικρίνεια είναι ότι μετά την αμφισβήτηση που δέχτηκα τον Φεβρουάριο στο συνέδριο έκανα τα πάντα για να μπορέσει αυτή η σχέση να εξομαλυνθεί, πραγματικά. Μου είχε πει μάλιστα τότε ότι ήταν υπερήφανος για το κόμμα. Στους μήνες που ακολούθησαν είχα προσπαθήσει να συνεργαστούμε για δράσεις κι εκδηλώσεις που θα τόνιζαν μάλιστα το κυβερνητικό έργο του Αλέξη το 2015-2019 και δεν υπήρχε ανταπόκριση για αυτό».

«Η Κ.Ε. μπορεί να αποκλείσει την υποψηφιότητά μου, αλλά το συνέδριο παίρνει τις τελικές αποφάσεις»

Σχετικά με την αυριανή Κεντρική Επιτροπή τόνισε: «Δεν πρόκειται να πάω. Δεν ρίχνω λάδι στη φωτιά. Ξέρετε ότι υπάρχει ένα μένος με το πρόσωπό μου. Δεν μου αρέσει να βλέπω τον εαυτό μου να μαίνεται. Πιέσεις υπάρχουνε. Πού και πού πρέπει να βάλουμε κόκκινες γραμμές. Δεν θα προκαλέσω», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το εάν είναι αριστερός, ο κ. Κασσελάκης απάντησε: «Είμαι πολύ αριστερός και είμαι περήφανος για αυτό. Πολιτεύομαι με την Αριστερά στην καρδιά μου. Η έμπνευσή μου είναι αυτοί οι αγωνιστές, που έρχονται δίπλα μου σε κάθε στάση που κάνω, σε κάθε εκδήλωση και μου λένε: “Μην τα βάζεις κάτω, παιδί μου, μη μασάς. Θα πρέπει να καθαρίσει ο τόπος”. Αυτό για μένα είναι Αριστερά. Αριστερός είναι αυτός που τσαντίζεται με την αδικία».

Για το εάν υπάρχει σχέδιο αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του είπε: «Η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να αποκλείσει την υποψηφιότητά μου, αλλά μπορεί να ακυρωθεί αυτό από το συνέδριο. Στελέχη που με έχουν πει Μουσολίνι και Γκέμπελς και ότι δεν θα έχω δεύτερη ευκαιρία στη χώρα, αυτοί ουδέποτε έχουν πάει στην επιτροπή δεοντολογίας. Αυτό αποδεικνύει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Τη λύση θα τη δώσει η βάση με νέο καταστατικό».

«Δεν πρόκειται να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα κάνω νέο κόμμα»

Για τα σενάρια ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος σχολίασε: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει τη βάση να εκφραστεί. Είτε μέσω Συνεδρίου, είτε μέσω κάλπης και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό κατηγορώντας και ρίχνοντας την ευθύνη στον άλλον. Και για να λήξει αυτή η συζήτηση περί κόμματος Κασσελάκη, να φανταστείτε ότι με έχουν ρωτήσει και με έχουν παροτρύνει πολλοί γιατί δεν κάνω δικό μου κόμμα… Η βάση θα δώσει τις λύσεις σε αυτές τις εκδοχές που αναφέρετε. Υπάρχουν λύσεις και η βάση θα τις δώσει. Εγώ έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και όπως έχω δεσμευτεί να μην προδώσω τη βάση ποτέ, έτσι πιστεύω ότι κι εκείνη θα πράξει αυτό που πρέπει. Δεν πρόκειται να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα κάνω νέο κόμμα. Δεν έχω πολιτευτεί ως μη εκλόγιμος βουλευτής στο Επικρατείας, στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω χρωματιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον τρόπο για να κάνω δικό μου κόμμα. Δεν έχω έρθει να μικρύνω τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να προσφέρω. Κι όταν έχασε την πρώτη εκλογή ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο ήμουν δίπλα και στον Αλέξη Τσίπρα και στην εκλογική επιτροπή που δημιούργησε και πηγαίναμε παντού. Και συνέχισα μετά τη δεύτερη εκλογή να αντιπολιτεύομαι την κυβέρνηση της ΝΔ, όταν πολλοί είχανε βάλει κάτω τα μολύβια. Άρα, λοιπόν, δεν πρόκειται να πληγώσω το κόμμα μας, είναι ο δικός μας ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στο ερώτημα εάν θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κάποιος άλλος εκλεγεί πρόεδρος, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε καταφατικά και ισχυρίστηκε ότι λένε ψέματα όσοι μιλάνε για κόμμα – ΙΧ.

«Εάν, λοιπόν, η βάση θέλει να αναδείξει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε θέση, θα το κάνει. Δεν θα αποφασίζει ο πρόεδρος. Αυτό είναι το όραμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την χώρα μας. Οι Ελληνες πολίτες έχουν απογοητευτεί από την πολιτική κι από τους πολιτικούς. Συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Το μεγάλο διακύβευμα της στιγμής είναι η κρίση στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία μας σε αυτή τη χώρα. Ψηφίζουμε, ψηφίζουμε, ψηφίζουμε και τίποτα δεν αλλάζει. Και η ερώτηση είναι γιατί; Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε μια οικονομική ολιγαρχία. Αυτή είναι η οποία διοικεί τον τόπο. Το ξέρουμε όλοι. Να πούμε την αλήθεια. Και η ερώτηση είναι: τι βάζουμε απέναντι σε αυτό; Ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια. Πώς το λύνουμε αυτό; Και η απάντηση είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία», είπε μεταξύ άλλων.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση