ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΡΙΖΑ: Φόρμουλα αποκλεισμού και φόβοι για έκτροπα

Τα σενάρια και οι φόβοι ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής - Πώς μπορεί να «κοπεί» ο Κασσελάκης

Kathimerini.gr

Λίγες ώρες πριν από τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, με το μέλλον της συνεδρίασης να είναι αβέβαιο και να εκφράζονται φόβοι για έκτροπα και έκρυθμες καταστάσεις. Πληροφορίες για κινητοποίηση υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη που είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με σκοπό να μην επιτευχθεί απαρτία στο όργανο –ως άμυνα στον αποκλεισμό του από την εκλογική διαδικασία–, δυναμίτισαν ακόμη πιο πολύ το κλίμα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του ανέφερε: «Επειδή τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν δημοσιεύματα που αναπαράγουν sms με τα οποία καλούνται –δήθεν εκ μέρους μου– μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το ξενοδοχείο όπου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, τονίζω: Οπως και σε αντίστοιχες προβοκάτσιες που σχεδιάζονταν κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, έτσι και τώρα, αποδοκιμάζω τέτοιες ενέργειες». Υπενθυμίζεται πως απαιτείται παρουσία 148 μελών στην αρχή της συνεδρίασης της Κ.Ε. για να υπάρξει απαρτία.

Τα sms που φέρεται να διακινήθηκαν σε μέλη του οργάνου ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Μέχρι στιγμής γίνεται κινητοποίηση στα μέλη να έρθουν απέξω ήρεμα και με συνθήματα. Εμείς της Κ.Ε. Κασσελάκη θα πάμε χωρίς να παραλάβουμε καρτελάκι και θα μείνουμε έξω μαζί σας. Δύο από εμάς θα καταθέσουν ένα πολιτικό κείμενο αιτιολόγησης της αποχής. Εάν χρειαστεί να μπούμε θα μας ενημερώσουν οι των έσω». Στελέχη των «87» τόνιζαν πως πρόκειται για «απαράδεκτες, τραμπικές πρακτικές που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά, τον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο». Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα social media συμπλήρωσε πως «τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. πρέπει να αφεθούν απερίσπαστα να λάβουν τις αποφάσεις τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και όλοι θα κριθούμε ψύχραιμα και ουσιαστικά, με τον μόνο τρόπο που αρμόζει: την ψήφο της βάσης».

Η νέα πλειοψηφία είχε συγκεντρώσει 163 «ναι» για να περάσει η πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή και να προχωρήσει η καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη στις 8 Σεπτεμβρίου. Διαθέτουν την ίδια δύναμη οι «87» στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή για να «μπλοκάρουν» την κάθοδό του στην εσωκομματική κούρσα; Κανείς δεν το γνωρίζει, με δεδομένο ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζουν στον Παύλο Πολάκη.

Το ενδεχόμενο να σημειωθούν έκτροπα έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης προβληματίζει την Κουμουνδούρου – Τα sms και η ανάρτηση του τέως προέδρου.

Κλειστά τα χαρτιά

Τα στελέχη των «87» πραγματοποιούν καθημερινές επαφές για το πώς θα κινηθούν, ωστόσο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Μετά το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη προς το κόμμα και την υπογραφή του ως «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», το πιο πιθανό σενάριο είναι να καλέσουν το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο να αποφασίσει κατά πόσον οι τελευταίες κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη είναι συμβατές με τις αξίες του κόμματος και του επιτρέπουν να είναι υποψήφιος για την ηγεσία. Τα περισσότερα στελέχη και από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους δείχνουν πως η Κεντρική Επιτροπή δεν πρέπει να περιοριστεί απλώς σε μια σκληρή ανακοίνωση.

Στελέχη που τον υποστηρίζουν ξεκαθάριζαν μιλώντας στην «Κ» πως πιθανή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα άναβε «κόκκινο φως» στην υποψηφιότητά του δεν είναι παρά μια απλή εισήγηση.

Μόνο το συνέδριο θα δώσει την τελική έγκριση για τις υποψηφιότητες. Το ενδεχόμενο να προταθεί ακόμα και η διαγραφή του δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο είναι μια διαδικασία που εμπλέκει και την Επιτροπή Δεοντολογίας. Πέρα από το γεγονός ότι η πλειοψηφία στο συγκεκριμένο όργανο είναι αμφίβολη, οι «87» επιθυμούν να στείλουν ένα άμεσο μήνυμα στον τέως πρόεδρο.

Ραντεβού μόνο για δύο στην Κουμουνδούρου

Η συνεδρίαση των «πέντε», που πρότεινε ο Παύλος Πολάκης για να συζητηθούν οι εκλογικές λεπτομέρειες, μετατράπηκε σε μισάωρη συζήτηση του ίδιου με τον Στέφανο Κασσελάκη στον 6ο όροφο της Κουμουνδούρου. Οπως είχε διαφανεί, με το εξώδικο στο τραπέζι και χωρίς το ραντεβού να έχει κάποιο θεσμικό «καπέλο» από το κόμμα, η προσπάθεια του Χανιώτη βουλευτή «ναυάγησε». Πρώτος στην Κουμουνδούρου έφτασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Επιλέγοντας να ρίξει τα «ντεσιμπέλ» της έντασης, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε σε σχέση με το εξώδικο ότι δεν επιθυμεί να ταλαιπωρήσει νομικά το κόμμα, συμπληρώνοντας πως «το περιεχόμενο έχει σε μεγάλο βαθμό ήδη ικανοποιηθεί από τη γρήγορη αντίδραση του κόμματος με τη δημοσιοποίηση και των υπολοίπων “πόθεν έσχες”. Είναι σημαντικό να προβεί η γραμματεία σε έρευνα για τη διαρροή, ήταν μια επιλεκτική διαρροή στοιχείων». Ο Παύλος Πολάκης κατά την έξοδό του από την Κουμουνδούρου τόνισε: «Είπα και εγώ στον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο. Δήλωσε ότι δεν θα το κάνει. Είπε ότι δεν θα προχωρήσει σε δικαστικές διώξεις κ.τ.λ., είναι και αυτό ένα προχώρημα».

Ο Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, άσκησε για άλλη μια φορά κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για τις επιλογές του: «Θεωρώ αδιανόητο να είναι υποψήφιος πρόεδρος κάποιος που έχει κάνει εξώδικο στο κόμμα. Πρέπει άμεσα να αποσυρθεί η κατηγορία της διαπλοκής, να αποσυρθεί το εξώδικο και να αποκατασταθεί η παραβίαση των αποφάσεων των οργάνων».

Στο κενό η πρόταση του Παύλου Πολάκη για κοινή συνάντηση όλων των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Επιμένει στο εξώδικο ο έκπτωτος πρόεδρος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πέτρος Παππάς θα κληθεί σύντομα να δώσει εξηγήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για δηλώσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα και έχουν ενοχλήσει τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές που μίλησαν στην «Κ», αφορούν τοποθετήσεις του περί αναδιάταξης του υγειονομικού χάρτη με αλλαγές στις δομές νοσοκομείων, αλλά και όσα έχει πει υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πιο πολύ φαίνεται να ενόχλησε η πρόσφατη αναφορά του για τιμωρία του στρατιώτη που συμμετείχε σε αντιπολεμική πορεία, ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει και δήλωσή του στη δημόσια τηλεόραση. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον κίνδυνο να υπάρξουν αποχωρήσεις και να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση, είχε απαντήσει: «Καλύτερα να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε ένα σοβαρό κόμμα το οποίο πιστεύει αυτά που λέει και δεν θα παράγει εσωστρέφεια, γιατί κάποιοι άνθρωποι μόνο εσωστρέφεια παράγουν σε αυτό το κόμμα, και ας μην είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση».

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση