Kathimerini.gr
Δώρα Αντωνίου
ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η αποκατάσταση μιας στοιχειωδώς ομαλής καθημερινότητας στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας είναι το άμεσο ζητούμενο, τη στιγμή που σε δεύτερο επίπεδο μεγαλύτερα ζητήματα χρήζουν επιτακτικής αντιμετώπισης ώστε να διασφαλιστεί ότι η περιοχή δεν θα απειληθεί άμεσα από κάποια ανάλογη καταστροφή και θα παραμείνει λειτουργική και παραγωγική.
Ζητήματα όπως:
1. Η εξουδετέρωση της υγειονομικής βόμβας που απειλεί την περιοχή. Τα εκατοντάδες νεκρά ζώα που αναδύονται από τα λιμνάζοντα νερά καθώς η στάθμη μειώνεται, ήδη δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η ταχεία περισυλλογή τους είναι ένα κρίσιμο υγειονομικό θέμα, καθώς η αυξημένη υγρασία προσελκύει και μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών, που επιτείνουν την υγειονομική απειλή. Ηδη από τις πρώτες καταγραφές ο αριθμός των νεκρών ζώων είναι αρκετές χιλιάδες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σημαντικά μεγάλο τελικό αριθμό όταν υποχωρήσουν τα νερά από παντού και αποκαλυφθεί σε όλο το μέγεθός της η καταστροφή. Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από πετρέλαιο που βρισκόταν αποθηκευμένο σε δεξαμενές για τις καλλιεργητικές ανάγκες και παρασύρθηκε από τα νερά. Αντιστοίχως, για φυτοφάρμακα και λιπάσματα που βρίσκονταν σε αποθήκες.
2. Η γρήγορη επιδιόρθωση ζημιών στο οδικό δίκτυο και σε βασικά αντιπλημμυρικά έργα. Πρόκειται για αγώνα δρόμου, καθώς και μια μικρής έντασης βροχόπτωση αυτή τη στιγμή, δεδομένου και του κορεσμού του εδάφους από την πλημμύρα, μπορεί να προκαλέσει δυσανάλογα μεγάλη ζημιά. Παράλληλα, ο χειμώνας δεν βρίσκεται μακριά και ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο του νόμου, όπου επίσης προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές, δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να επιδιορθωθεί στοιχειωδώς το οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία προκλήθηκαν κατολισθήσεις και γέφυρες έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση σε ορεινές κοινότητες. Εάν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες σύντομα, δεν θα υπάρχει δυνατότητα να συνεχιστούν με το που θα αρχίσουν οι βροχές και πολύ περισσότερο σε περίπτωση χιονοπτώσεων.
3. Η αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, σχολεία, μονάδες υγείας, υποδομές για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των περιοχών που υπέστησαν καταστροφές. Η μεγάλη καταστροφή αφήνει πίσω της μεγάλες πληγές και ένα συλλογικό τραύμα. Είναι πολύ έντονη η αίσθηση των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από την πλημμύρα ότι βρέθηκαν μόνοι τους, εγκαταλελειμμένοι και χωρίς προειδοποίηση και φροντίδα σε μια δύσκολη στιγμή.
4. Η τεχνική και επιστημονική συνδρομή προκειμένου να επανέλθει η δυνατότητα καλλιέργειας της γης το ταχύτερο δυνατόν. Στην περιοχή ο πρωτογενής τομέας είναι το σημαντικότερο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας. Οπως λένε οι κάτοικοι, δεν έχουν να περιμένουν μισθοδοσία από κάπου, το εισόδημά τους εξαρτάται απόλυτα από την αγροτική παραγωγή και οι επιπτώσεις της πλημμύρας στην ποιότητα του εδάφους μπορεί να αποδειχθούν πολύ επιβαρυντικές. Υπολογίζεται ότι μόνο στον Δήμο Παλαμά επηρεάστηκαν πάνω από 150.000 στρέμματα. Υπάρχει ανησυχία ότι εξαιτίας της πλημμύρας μπορεί να σχηματιστεί μια αργιλώδης επίστρωση στα χωράφια, που δεν θα επιτρέπει την καλλιέργεια χωρίς προηγούμενο καθαρισμό. Και γι’ αυτό ζητούν τη συνδρομή των κατάλληλων επιστημονικών φορέων, ώστε να ξεπεραστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στον συντομότερο δυνατό χρόνο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
5. Ο έλεγχος της φέρουσας ικανότητας της λίμνης Πλαστήρα. Οπως επισημαίνεται, ήδη από τον «Ιανό» στον βυθό της λίμνης έγινε εναπόθεση μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών, που «ψήλωσαν» τον πυθμένα, με αποτέλεσμα να μη θεωρούνται ακριβείς οι εκτιμήσεις που γίνονται για την ποσότητα του νερού που βρίσκεται στη λίμνη. Μετά τις πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, η στάθμη της λίμνης μετρήθηκε ότι ανέβηκε κατά 3 μέτρα. Ωστόσο, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής και αυτοδιοικητικά στελέχη δήμων της λίμνης, κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πόση από αυτή την αύξηση της στάθμης οφείλεται σε νερό που προστέθηκε –το οποίο αναμφίβολα ήταν πολύ– και πόση οφείλεται στην εναπόθεση φερτών υλικών, καθώς αυτή τη φορά η καταιγίδα προκάλεσε και πολλές κατολισθήσεις στους γύρω ορεινούς όγκους. Μετά τον «Ιανό» είχε ζητηθεί να σταλεί στη λίμνη ένα ειδικό μικρό βαθυσκάφος προκειμένου να μετρηθούν οι αλλαγές στον πυθμένα της, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Με δεδομένο ότι η λίμνη αποτελεί τη βασική δεξαμενή για την άρδευση του κάμπου και για την υδροδότηση της πόλης της Καρδίτσας και όχι μόνο, είναι κρίσιμο στοιχείο η γνώση της ποσότητας νερού που έχει.
6. Η γρήγορη ανταπόκριση σε όλα τα παραπάνω και σε άλλα ζητήματα που πιθανότατα θα προκύψουν τις προσεχείς εβδομάδες, μαζί με τη γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων, προκειμένου να πάρει ξανά μπροστά η παραγωγική δραστηριότητα και η οικονομία της περιοχής, θεωρείται κομβικό στοίχημα προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κύμα φυγής πληθυσμού, καθώς η ευρύτερη περιοχή απειλείται με ερήμωση, με τον νέο πληθυσμό να φεύγει και πίσω να μένουν μόνο ηλικιωμένοι. Είναι πρόσφατο το κύμα φυγής που προκάλεσε η οικονομική κρίση.