ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Σενάρια για τον εκλογικό νόμο

Ισχυρές εισηγήσεις για τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο με επίκεντρο την «επιδότηση» της διαφοράς μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, αλλά και την άνοδο του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 5%

Kathimerini.gr

Οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό είναι συνεχείς και ραγδαίες: μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουμε δύο πολύ σημαντικά γεγονότα: Αφενός, μια μεγάλη θεσμική μεταβολή καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι και επισήμως αξιωματική αντιπολίτευση αριθμώντας 31 βουλευτές έναντι 29 του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανεξαρτητοποίηση των Τζάκρη και Πούλου. Αφετέρου, και η Νέα Δημοκρατία έχει έναν βουλευτή λιγότερο και μάλιστα έναν πρώην πρωθυπουργό. Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση η αξιωματική αντιπολίτευση χάνει τη θέση της και για πρώτη φορά η Ν.Δ. διαγράφει πρώην πρωθυπουργό. Αυτό από μόνο του αρκεί για να καταλάβουμε τα μέγεθος των αλλαγών.

Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού απαιτεί και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν επανέλθει το τελευταίο διάστημα ισχυρές εισηγήσεις, για «πείραγμα» του εκλογικού νόμου, με ένα ισχυρό πολιτικό επιχείρημα: η πολιτική σταθερότητα που έχει κατακτήσει «με κόπο» η Ελλάδα πρέπει να έχει το απαιτούμενο πλαίσιο ώστε να παραμείνει ισχυρή, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα εισήγηση που φτάνει στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι στον υπάρχοντα εκλογικό νόμο να προστεθεί μία δικλίδα: να επιδοτείται έξτρα και η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος. «Για κάθε μία μονάδα που χωρίζει το πρώτο από το δεύτερο κόμμα μπορεί να υπάρχει μπόνους και μία επιπλέον έδρα», αναφέρει στην «Κ» στέλεχος που θεωρεί «δίκαιη» και «επιβεβλημένη» μια τέτοια προοπτική, που «θα ενισχύσει τη λαϊκή βούληση».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει επανέλθει και το σενάριο να αυξηθεί το όριο εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας παλαιότερα είχε δηλώσει πως η εννιακομματική Βουλή του 1950 ήταν «κονιορτοποίηση». Αυτό ακριβώς που συμβαίνει και σήμερα, όπου δεν υπάρχει πρόβλημα αντιπροσώπευσης, αλλά πρόβλημα λήψης αποφάσεων λόγω των ατέρμονων συζητήσεων μεταξύ των πολυάριθμων αρχηγών.

Το θέμα μάλιστα αυτό έχει θίξει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας τον προβληματισμό του. Το ότι οι εισηγήσεις για προσθήκες στον εκλογικό νόμο έχουν επανέλθει στο Μαξίμου είναι κάτι δεδομένο.

Σε επικοινωνία, ωστόσο, της «Κ» με αρμόδιες πηγές υπήρξε διάψευση ότι έχει ξεκινήσει σχετική συζήτηση εντός του Μαξίμου, γιατί προφανώς ζυγίζονται όλες οι παράμετροι πριν –και αν– γίνει το επόμενο βήμα.

Οι εισηγητές πάντως των αλλαγών στον εκλογικό νόμο λένε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολο να τις αρνηθεί, μια και θα είναι σαν να παραδέχεται πως θα είναι δεύτερο κόμμα. Με τη ρητορική της Χαριλάου Τρικούπη να είναι τελευταία ρητορική… πρώτου κόμματος, το επιχείρημα πως όποιο κόμμα βγει πρώτο θα έχει μία έξτρα επιδότηση δεν μπορεί να το αποκρούσει εύκολα το ΠΑΣΟΚ, αφού θα είναι ομολογία ήττας. Η τελική απόφαση, όμως, ανήκει στον ίδιο τον πρωθυπουργό, που ακούει όλες τις προτάσεις χωρίς όμως να παίρνει θέση.

Οι ίδιες πηγές που μετέφεραν στην «Κ» τις σχετικές πληροφορίες προσθέτουν ότι ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι τουλάχιστον δύο χρόνια, η τελική απόφαση όμως είναι του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει τον χρόνο και να ζυγίσει όλες τις παραμέτρους και «να αποφασίσει με γνώμονα την πατρίδα και όχι το κόμμα», με άμεση προτεραιότητα την πολιτική σταθερότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση