ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΡΙΖΑ: Πόλεμος για τις δύο αποχωρήσεις

Μετά την απόφαση Τζάκρη και Πούλου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτο κόμμα στη Βουλή

Αντώνης Αντζολέτος

Πέντε συν ένας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαβεί πλέον τον «προθάλαμο της εξόδου», έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και εμφανίζονται έτοιμοι να μετακομίσουν από την Κουμουνδούρου στον Ταύρο. Και αν για τον Πέτρο Παππά η παραμονή του στις έδρες των ανεξάρτητων βουλευτών φέρεται πως θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει για τη Θεοδώρα Τζάκρη, τη Γιώτα Πούλου, αλλά και τους πρώτους που έφυγαν Αλέξανδρο Αυλωνίτη, Ραλλία Χρηστίδου και Κυριακή Μάλαμα, οι οποίοι θα ενταχθούν στο εγχείρημα του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιάσει αύριο το νέο του κόμμα και το όνομα αυτού, χωρίς να έχει ακόμη συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό που έχει καταφέρει είναι να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με 29 βουλευτές χάνοντας έπειτα από 12 χρόνια τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κλειστά χαρτιά

Στελέχη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη μιλούν και για νέο κύμα αποχωρήσεων το επόμενο διάστημα. Θα είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης; Αν ο πρώην υπουργός αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα, αυτό θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα και μετά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα βρίσκεται στον Καναδά σε αποστολή της Βουλής και δεν θα παρευρεθεί ούτε στα εγκαίνια του νέου κόμματος. Κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν οι Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώργος Γαβρήλος, οι οποίοι κερδίζουν συνεχώς χρόνο. Σε παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Πρώτη φορά Αριστερά / Αντιθέσεις, αντιφάσεις, εσωτερικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1974-1990 και οι βάσεις του πολιτικού μεταμορφισμού του» θα είναι ομιλήτρια η Νίνα Κασιμάτη την ερχόμενη Δευτέρα. Το γεγονός πως θα απευθύνει χαιρετισμό και ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να συζητηθεί.

Το κλίμα μεταξύ Κουμουνδούρου και Ταύρου είναι πιο πολεμικό από ποτέ. Σε πύρινη ανακοίνωση, μετά τις δύο νέες ανεξαρτητοποιήσεις, από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν: «Οσο για την ομάδα των “πρόθυμων” να εκτελέσουν τα σχέδια της διαπλοκής, του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και της Ν.Δ., επιδεικνύει σήμερα μια στάση απόλυτης πολιτικής και προσωπικής αναξιοπρέπειας και ατιμίας. Να είναι βέβαιοι ότι θα μείνουν στην Ιστορία με τα πιο μελανά χρώματα».

Η Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε στο περιστύλιο της Βουλής: «Η ανεξαρτητοποίησή μου είναι θέμα σεβασμού στην πολιτική μου διαδρομή και πράξη αυτοεκτίμησης». Η Γιώτα Πούλου υποδέχτηκε στη Λιβαδειά τον Στέφανο Κασσελάκη. «Είναι ξεκάθαρο: δεν φύγαμε επειδή χάσαμε, μας έδιωξαν επειδή κερδίσαμε», δήλωσε ο τέως επικεφαλής της Κουμουνδούρου. «Ερχεται η στιγμή που αποφασίζεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις», ανέφερε η Γιώτα Πούλου.

Στην Κουμουνδούρου ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους, καθώς εκτός από τη δημοσκοπική κατάρρευση η απώλεια 18 βουλευτών μέσα σε σχεδόν 16 μήνες από τις εκλογές είναι ένα πολύ αρνητικό ρεκόρ. Δυο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η μόνη άμυνα είναι η επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη, με την Ολγα Γεροβασίλη να δηλώνει πως η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάθηκε μόνο στα χαρτιά. Στην ίδια γραμμή επέλεξαν να κινηθούν και οι υποψήφιοι για την προεδρία. Ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως «η πρώτη και μόνη κίνηση που οφείλουν να ακολουθήσουν είναι να παραδώσουν την έδρα τους στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και στους Ελληνες και στις Ελληνίδες που επέλεξαν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας».

Ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του σημείωσε πως «η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη σημερινή αποστασία των δυο βουλευτριών να το ξέρουν όλοι πως θα είναι προσωρινή». «Ρίχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή που φώναζαν όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν άλλοι συνάδελφοί τους», ανέφερε ο Νικόλας Φαραντούρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου για το αποτέλεσμα του ντιμπέιτ

Οταν ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ, στην Κουμουνδούρου υπήρξε ευφορία σε σχέση με το αποτέλεσμα. Με εξαίρεση κάποιες αστοχίες που έδειχναν ελλιπή προετοιμασία από την πλευρά του Απόστολου Γκλέτσου, η γενική εικόνα ήταν καλή. Η τηλεμαχία στη δημόσια τηλεόραση που συντόνισαν ο Απόστολος Μαγγηριάδης και η Χριστίνα Βίδου δεν κούρασε, καθώς διήρκεσε λίγο παραπάνω από δύο ώρες. Ολα σχεδόν τα θέματα μπήκαν στην ατζέντα, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν ικανοποίηση από το γεγονός ότι οι τέσσερις υποψήφιοι μίλησαν πολιτικά και το τοξικό κλίμα της προηγούμενης περιόδου έμεινε πίσω.

Παρότι στην προχθεσινή τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε κάποιος που να ξεχώρισε και να πήρε τον τίτλο του νικητή, το δίπολο Σωκράτη Φάμελλου και Παύλου Πολάκη εκτιμάται πως αποτελεί το φαβορί για την αναμέτρηση του δεύτερου γύρου.

Κυριάρχησαν οι ήπιοι τόνοι, ωστόσο η συζήτηση έγινε πιο ζωηρή από τον απευθείας διάλογο που, όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου, έκανε τη διαδικασία πιο ενδιαφέρουσα και από το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ. Θα έρθει περισσότερος κόσμος στις κάλπες από τη διαδικασία της Τετάρτης; Δύσκολο να ειπωθεί, καθώς το «μούδιασμα» που υπάρχει στην Κουμουνδούρου από τη δημοσκοπική κατάρρευση και τις απώλειες βουλευτικών εδρών ενδεχομένως να έκανε λίγο πιο συγκρατημένους τους υποψηφίους. Για αυτόν τον λόγο δεν υπήρξε κάποιος που να ξεχώρισε και να πήρε τον τίτλο του νικητή. Μόνο το δίπολο Φάμελλου – Πολάκη ξεχώρισε ως το φαβορί για την αναμέτρηση του δεύτερου γύρου. Θα ήταν πιο ενδιαφέρον αν οι υποψήφιοι πρόεδροι είχαν προβλέψει στις απαντήσεις τους να τοποθετηθούν επί των συμμαχιών, αλλά και να κάνουν διάλογο μεταξύ τους για το συγκεκριμένο θέμα.

Η τηλεθέαση ήταν καλή και τα στοιχεία που δόθηκαν είναι ενδεικτικά: Το ντιμπέιτ παρακολούθησαν τουλάχιστον για ένα λεπτό περισσότεροι από 638.000 τηλεθεατές, ενώ η μέση τηλεθέαση ανήλθε σε 286.600 θεατές. Το μερίδιο της τηλεθέασης στο σύνολο του κοινού διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο σε 7%, ενώ στο ανδρικό κοινό άνω των 55 ετών σημείωσε 12,8%. Σε επίπεδο λεπτού, το ποσοστό σε σύνολο κοινού άγγιξε το 9,9% και στο ανδρικό κοινό άνω των 55 το 19,4%. Μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση του κοινού στα social media, με το hashtag #debate να βρίσκεται στην πρώτη θέση των τάσεων στο Χ.

Το ότι το θερμόμετρο ανέβηκε στο τέλος της τηλεμαχίας φάνηκε από το γεγονός ότι η κόντρα μεταξύ των υποψηφίων συντηρήθηκε και την επόμενη ημέρα. Σε σχέση με την αναφορά του Παύλου Πολάκη πως είχε υποστηρίξει στην Κεντρική Επιτροπή την ανάρτηση του «πόθεν έσχες» ως προϋπόθεση για το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου, στελέχη που πρόσκεινται στους «87» θύμιζαν τη δήλωση του Χανιώτη βουλευτή στις 21 Σεπτεμβρίου: «Η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές… όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα και για αυτό δεν τα θέλω».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση