ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Είδαμε όλες τις αναμνήσεις να γίνονται στάχτες»

Η «Κ» κατέγραψε τις ζημιές στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Πεντέλης και μίλησε με τους κατοίκους που το φρόντιζαν και είχαν δει τα παιδιά τους να μεγαλώνουν σε αυτό

Kathimerini.gr

Νίνα Μαρία Πασχαλίδου

Aκολουθώντας τον δρόμο της φωτιάς από την Πεντέλη προς το Πάτημα Χαλανδρίου δεν μπορείς να μη σταθείς μπροστά στο κτίριο, που πριν από μόλις δύο 24ωρα ήταν ο χώρος άθλησης και σύναξης αθλητών κυρίως μπάσκετ και βόλεϊ της περιοχής, ένα αθλητικό σπίτι για τους συλλόγους και τα παιδιά της γειτονιάς. Το Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Πεντέλης, το οποίο αποτελεί κομμάτι του Γυμνασίου Νέας Πεντέλης, είναι πλέον στάχτες και λιωμένα σίδερα.

Ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, 16 χρόνων, κοντοστέκεται στα κάγκελα του γυμναστηρίου με το βλέμμα στραμμένο στα καμένα. Με το κινητό κολλημένο στο αυτί του ακούει ειδήσεις. «Δεν υπάρχει νέο μέτωπο» αντηχεί η φωνή από το μικρόφωνο. Είναι συγκινημένος. «Με την ομάδα μπάσκετ, την Α.Ε. Πεντέλης, έχουμε πολλές όμορφες αναμνήσεις από το γήπεδο. Δυστυχώς τις είδαμε όλες να γίνονται στάχτες, μέσα σε λίγες ώρες» μας λέει.

Το εσωτερικό του Κλειστού Γυμναστηρίου Νέας Πεντέλης μετά τη φωτιά

«Εγώ δεν καταλαβαίνω πώς η φωτιά έκαψε μόνον αυτό το κτίριο και όχι τα διπλανά. Δυστυχώς όμως έτσι έγινε. Και καλώ όλο τον κόσμο της Πεντέλης να έρθει να βοηθήσει, να βάλει ένα δύο ευρώ για να μπορέσουμε να το φτιάξουμε. Το γήπεδο αυτό ήταν η καθημερινότητά μας. Μετά το σχολείο ερχόμασταν εδώ πέρα και παίζαμε μπάσκετ, περίπου 300 παιδιά, σαν φιλαράκια, σαν ομάδα, είμαστε μια οικογένεια. Τώρα δεν έχουμε πια γήπεδο. Οι άνθρωποί μας, οι προπονητές μας, θα χάσουν τη δουλειά τους», λέει ο 16χρονος στην «Κ» λίγο πριν μας προσκαλέσει να τον ακολουθήσουμε μέσα στο γήπεδο για να δούμε από κοντά τη μεγάλη καταστροφή.

Το κλειστό γυμναστήριο το οποίο λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Δήμου Πεντέλης, ήταν το καμάρι της περιοχής. Οπως λέει στην «Κ» η πρώην δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, το γήπεδο, το οποίο μετράει αρκετές δεκαετίες λειτουργίας, το φρόντιζαν οι κάτοικοι. Πολλοί αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής φιλοξενούνταν εδώ.

«Είχαμε όλοι βάλει το λιθαράκι μας. Παιδιά και γονείς είχαν μετρήσει νίκες, ήττες, δάκρυα, και πολλές χαρές», μας λένε άνθρωποι που ασχολούνται με το κτίριο εδώ και χρόνια. Μαζεύουν όσα έχουν διασωθεί από τα γραφεία του κτιρίου, υπολογιστές, τηλέφωνα και έγγραφα. «Τι να σας πούμε, τι θέλετε να σας πούμε; Δεν βλέπετε τι έχει γίνει εδώ; Σεράγεβο» λέει αγανακτισμένος ένας από τους κατοίκους καθώς μαζεύει καλώδια από το πάτωμα.

Η μυρωδιά του καμένου είναι διάχυτη. Καπνός βγαίνει ακόμη από τα σκεβρωμένα από τη φωτιά σίδερα.

Η πρώην δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά φωτογραφίζει καταβεβλημένη τα καμένα

«Λένε πως είμαστε συνηθισμένοι να καιγόμαστε, αλλά δεν είναι έτσι. Δεν είναι πως καίγονται αμέτρητα σπίτια εδώ, κάθε χρόνο. Δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό, να καίγονται σχολεία, γυμναστήρια, μέσα στον αστικό ιστό. Δεν μιλάμε για ένα γυμναστήριο μέσα στο δάσος, μιλάμε για ένα κτίριο δίπλα στον κεντρικό δρόμο, στη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου», εξηγεί με λύπη η κυρία Κεχαγιά.

«Ως γήπεδο και αθλητικός χώρος, στο κτίριο υπήρχαν και διάφορα υλικά που μάλλον ήταν εύφλεκτα. Για αυτό και το βλέπουμε τώρα σε αυτή την κατάσταση. Είναι πράγματι τρομακτικό να αντικρίζεις κάτι τέτοιο», λέει στην «Κ» ο κύριος Πυθαγόρας Γεωργίου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης με τον συνδυασμό της Συμπολιτείας και πρόεδρος Δ.Σ. συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Μελισσίων. Εκτός από το Κλειστό Γυμναστήριο που υπέστη ολική καταστροφή, η φωτιά προκάλεσε ζημιές και στο Κρυστάλλειο, το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Πεντέλης.

Στιγμές, που όπως λένε οι κάτοικοι έγιναν στάχτες, από παιχνίδι μπάσκετ στο Κλειστό Γυμναστήριο

Οπως δηλώνει στην «Κ» η δήμαρχος Πεντέλης, Νατάσα Κοσμοπούλου, η καταστροφή στο Γυμναστήριο αλλά και στο σχολείο δεν άφησε τις αρχές αδιάφορες. «Σήμερα το πρωί ήρθε ο υπουργός ο κύριος Σταϊκούρας. Το είδε, διαπίστωσε τη ζημιά και δεσμεύτηκε για άμεση αποκατάσταση. Είχαμε και ζημιές στο Κρυστάλλειο Δημοτικό σχολείο, δίπλα στον δήμο. Και εκεί επίσης θα προβούμε σε άμεση αποκατάσταση. Ειδικά στο γυμναστήριο, όπως είδατε, είναι τεράστια η ζημιά. Αλλά θα τα φτιάξουμε. Το πρωί έκανε χρήση του γυμναστηρίου το σχολείο και το απόγευμα οι διάφοροι σύλλογοι. Για αυτό είναι και τόσο σημαντικό. Στο σχολείο κάηκε μια αίθουσα και έσπασαν τζάμια. Η φωτιά από τη στιγμή που πέρασε την Περικλέους, κινήθηκε ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις, υπήρχαν διάσπαρτα μέτωπα. Ηταν κάτι πρωτόγνωρο, φυσούσε πάρα πολύ».

Ζημιές υπέστη και το Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο Νέας Πεντέλης

«Το έχω ζήσει αυτό το 1995, το 1998, το 2000, το 2007, το 2022, και τώρα» λέει στην «Κ» ο κύριος Βλάσσης Σιώμος, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης. «Δεν υπάρχει αυτό που ζούμε, είναι ανεπανάληπτο. Το πρόβλημα εδώ είναι πως για πρώτη φορά καίγεται ένας τέτοιος αθλητικός χώρος. Εχουν στο παρελθόν καεί έως και τα απορριμματοφόρα έξω από το δημαρχείο, αλλά κάτι τέτοιο δεν το έχουμε ξαναδεί. Είναι πολλά τα σπίτια, πάνω από 30 στην Πεντέλη, πάνω από 100 στα Βριλήσσια, στον Βαρνάβα από ό,τι μου λένε είναι τριψήφιο το νούμερο. Τα ελικόπτερα άργησαν να έρθουν εδώ στην Πεντέλη, η φωτιά ήρθε από τον Βαρνάβα. Υπήρξε πλήρης ανικανότητα να την κόψουν σε πενήντα σημεία, στο Γερμανικό νεκροταφείο, στο στρατιωτικό νοσοκομείο, πέρασε το βουνό ολόκληρο, τους πέρασε όλο τον Μαραθώνα και έφτασε εδώ. Τι να τα κάνεις τα drones και όλα τα άλλα. Γιατί καλή είναι η πρόληψη αλλά όταν έρθει η ώρα θα πρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη φωτιά και επιχειρησιακά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση