ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διάλογος με ανοικτούς τους δρόμους, το μήνυμα Μαξίμου σε αγρότες

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η συνάντηση πρωθυπουργού - αγροτών

Σταύρος Παπαντωνίου, Τάνια Γεωργιοπούλου

Η απόφαση των αγροτών να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με μπλόκα στις εθνικές οδούς και να προχωρήσουν σε πιθανή κάθοδο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα βρίσκει την κυβέρνηση απολύτως συνειδητοποιημένη στο πώς θα αντιδράσει.

Το παράθυρο πιθανής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους αγρότες είναι ανοικτό, όμως με δύο προϋποθέσεις: πρώτον, η συνάντηση να γίνει με ανοικτούς δρόμους και χωρίς παρακώλυση των συγκοινωνιών και της οικονομίας και, δεύτερον, να ξέρει η κυβέρνηση με ποιον μιλάει.

Διάλογος με ανοικτούς τους δρόμους

Μετά την απόφαση των αγροτών πως το κλείσιμο των δρόμων αρμόδιες πηγές έλεγαν «δεν βοηθάει τον διάλογο», ενώ το Μαξίμου με αναλυτικό σημείωμα απάντησε σε ένα προς ένα στα αιτήματα των αγροτών, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Ενδεικτικά για το πετρέλαιο κίνησης αναφέρεται πως «ήδη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ». Το ίδιο ισχύει και για την έκπτωση στο ρεύμα, καθώς επίσης ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο.

Για την επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει τον ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%, ενώ για την ΚΑΠ επισημαίνεται πως «αυτή η κυβέρνηση κατάφερε με διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και διατήρησε για τους Ελληνες αγρότες τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ, όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες».

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μάλιστα, μιλώντας χθες με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νίκο Μπακατσέλο, αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις λέγοντας πως την περασμένη τετραετία εκταμιεύθηκε 1 δισ. ευρώ σε αγροτικές αποζημιώσεις, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου αναφέρει πως «η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών».

Τούτων δοθέντων, το παράθυρο πιθανής συνάντησης με τους αγρότες, που άφησε ανοικτό ο πρωθυπουργός πριν από δύο 24ωρα, είναι ακόμη ενεργό, όμως με δύο προϋποθέσεις, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές:

• Πρώτον, η συνάντηση θα γίνει με ανοικτούς δρόμους και χωρίς παρακώλυση των συγκοινωνιών και της οικονομίας. Αρμόδια πηγή έλεγε στην «Κ» πως η κυβέρνηση έδειξε «απόλυτα καλή διάθεση» προχωρώντας άμεσα σε παροχές στα αιτήματα που θεώρησε πως ήταν δικαιολογημένα και ως απάντηση έλαβε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

• Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να ξέρει η κυβέρνηση με ποιον μιλάει. Οπως έγραφε και χθες η «Κ», το μέτωπο των αγροτών είναι πολυδιασπασμένο και δεν μπορεί να γίνει συζήτηση χωρίς να ξέρει το Μαξίμου πως η συζήτηση θα είναι ενιαία και δεν θα υπάρχουν δύο ή και τρία διαφορετικά μέτωπα τα οποία δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Οπως έλεγε για παράδειγμα στην «Κ» κυβερνητική πηγή, τα αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας δεν μπορούν να εξισωθούν με της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου αμέσως μετά την απόφαση της συνεδρίασης στη Νίκαια δείχνει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό που επιδιώκεται από το Μαξίμου είναι ο διάλογος να γίνει χωρίς να διαταράσσεται η κοινωνική ειρήνη με αποκλεισμούς δρόμων, «που δεν ωφελούν ούτε τους αγρότες». Το Μαξίμου παρακολουθεί το πώς θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις και πώς θα επιτευχθούν οι δύο προϋποθέσεις που βάζει η κυβέρνηση ώστε η συζήτηση να μπορεί να γίνει διά ζώσης και απευθείας.

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ για την Αθήνα

Ανοιχτή πρόσκληση προς τους αγρότες, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, απηύθυνε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης. Ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή κάλεσε τους αγρότες να μιλήσουν και να βρουν μαζί λύσεις.

Ωστόσο, από την πλευρά των αγροτών ο στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς εκτιμούν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει περιθώριο να δώσει περισσότερα από όσα έχουν εξαγγελθεί. Χθες, πάντως, οι αγρότες αμέσως μετά την πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Νίκαια απέκλεισαν για 40 λεπτά τον ομώνυμο κόμβο της εθνικής οδού. Σε περισσότερους αποκλεισμούς δρόμων αναμένεται να προβούν σήμερα, ενώ την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζουν να κατέβουν στην Αθήνα με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων τους. Και ενώ το κλείσιμο της εθνικής οδού είναι πλέον ορατό ως μέσον κλιμάκωσης του αγώνα από την πλευρά των αγροτών, η κυβέρνηση τους στέλνει το μήνυμα ότι οι αποκλεισμοί δεν θα ωφελήσουν κανέναν. «Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Πάντως, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επισκέπτονται τα μπλόκα και τους αγρότες και πολλές φορές συμφωνούν με το δίκαιο των αιτημάτων τους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποκλείσει συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται και ξεκάθαρα θετικός. Ενα από τα πλέον ορατά προβλήματα, αν επιλεγεί να οργανωθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είναι ποιοι ακριβώς θα συμμετάσχουν σε αυτήν, εφόσον δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ομάδα η οποία να θεωρείται ότι ηγείται των κινητοποιήσεων.

Ολα δείχνουν πως αυτή τη στιγμή η αντιπαράθεση μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης βρίσκεται σε οριακό σημείο, δεδομένου ότι το Μαξίμου προβάλλει όσα ήδη έχουν δοθεί, τα οποία όμως οι αγρότες εκτιμούν ως ανεπαρκή. Συγκεκριμένα, βασικό αίτημα των αγροτών αποτελεί το αφορολόγητο πετρέλαιο προκειμένου να μπορούν να ανταγωνιστούν τους συναδέλφους τους Ευρωπαίους. Τα χρήματα που δίδονται ως επιστροφή –την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός– επαρκούν για να γεμίσει δύο φορές το ρεζερβουάρ, τονίζουν. Οσον αφορά την έκπτωση 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους αγρότες, ο κ. Χρήστος Μπάτζιος, από το μπλόκο της Μαγνησίας, τονίζει ότι «δεν βοηθάει, δεδομένου ότι το ρεύμα από 7 λεπτά που ήταν πριν από τρία χρόνια, σήμερα βρίσκεται στα 27 λεπτά». Αναφορικά, πάντως, με τη μη εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ζητούν οι αγρότες τονίζεται ότι «κάτι τέτοιο θα στερούσε από τους Ελληνες αγρότες ενισχύσεις της τάξεως των 2,8 δισ. ετησίως, είτε υπό μορφήν επιδοτήσεων, είτε στο πλαίσιο προγραμμάτων που εφαρμόζονται».

Προφανώς δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν εφαρμόζουμε την ΚΑΠ και παράλληλα να λάβουμε τα χρήματα που προβλέπονται από την εφαρμογή της. Πάντως, από την πλευρά των αγροτών η κάθοδος στην Αθήνα έχει ήδη αποφασιστεί, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση