ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχηγός σμήνους Rafale: «Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών»

Το μήνυμα του αρχηγού του σμήνους των πρώτων έξι μαχητικών Ραφάλ, συμπυκνώνει την ενίσχυση της αποτροπής αλλά και τη μετάβαση της Πολεμικής Αεροπορίας στη νέα εποχή

Του Βασίλη Νέδου

Του Βασίλη Νέδου

«Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας. Η 332 Μοίρα Παντός Καιρού στο μέλλον». Οι δύο –αναγκαστικά– σύντομες προτάσεις του αρχηγού του σμήνους των Rafale, που επικοινώνησε πρώτος με το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, συμπυκνώνουν την ατμόσφαιρα που επικρατούσε χθες στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα κατά την άφιξη της πρώτης εξάδας των αεροσκαφών αυτού του τύπου, αλλά και τον γενικότερο ενθουσιασμό για την πρώτη, έπειτα από δεκαετίες, ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Τα έξι Rafale έπειτα από περίπου 2,5 ώρες πτήσης, που ξεκίνησε από τη βάση της Istres στη Νότια Γαλλία, εισήλθαν στο FIR Αθηνών στις 11.50 και περί τις 12.20 πέρασαν πάνω από την Ακρόπολη, προτού προσγειωθούν στην 114 Π.Μ. στις 12.40. Τα πολεμικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων έχουν έλθει με εκπαιδευμένους τους χειριστές και μηχανικούς τους, πλήρη οπλικό φόρτο αλλά και εξασφαλισμένη τη συντήρηση για τα πρώτα χρόνια.

Κατά την τελετή υποδοχής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιέγραψε τα νέα μαχητικά ως «πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο τεχνολογικό και γεωπολιτικό, και δείγμα μιας Ελλάδας που αλλάζει αμυντικά και διπλωματικά». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συνολικότερα στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας αλλά και στη γενικότερη συμπαράταξη των δύο χωρών. Σημείωσε ότι τα Rafale θα επιχειρούν μαζί με τις νέες γαλλικές φρεγάτες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα επόμενα βήματα ενίσχυσης των δυνατοτήτων των Ε.Δ., όπως τα επικείμενα εγκαίνια του διεθνούς κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, αλλά και οι παραλαβές τορπιλών για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού και τα πρώτα δύο ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60R. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, όπως ήδη αναμενόταν, και την απαλλαγή από φόρους σε όλα τα επιδόματα επικινδυνότητας που καταβάλλονται σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις υποβρυχίων, καταδύσεις, πτώσεις με αλεξίπτωτο κ.ά. Μετά το πέρας της τελετής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος (ο οποίος αμέσως μετά αναχώρησε για το Ισραήλ), έκανε λόγο για διαφορά στους συσχετισμούς ισχύος στους ουρανούς με την πρόσκτηση των νέων Rafale. «Η προσπάθεια να θωρακιστεί η Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται και δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για να επαναπαύεται κανείς», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.


Τα έξι νέα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, έπειτα από περίπου 2,5 ώρες πτήσης, που ξεκίνησε από τη βάση της Istres στη νότια Γαλλία, προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα χθες το μεσημέρι. Κατά την τελετή υποδοχής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα Rafale θα επιχειρούν μαζί με τις νέες γαλλικές φρεγάτες. 

Ιδιαίτερη αναφορά στις πολύ στενές σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας έκανε ο πρέσβης στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ. Ο πρέσβης της Γαλλίας αναφέρθηκε στον χρόνο-ρεκόρ από την απόφαση έως την ένταξη των πρώτων Rafale στις τάξεις της Π.Α., αλλά και στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών που ξεκινούν από τα πρώτα επαναστατικά χρόνια. Σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Μεζονάβ σημείωσε ότι η Γαλλία ήταν παρούσα το καλοκαίρι του 2020 στο πλευρό της Ελλάδας, εννοώντας, βεβαίως, δίχως να το περιγράψει με λέξεις, την ελληνοτουρκική κρίση περί το «Ορούτς Ρέις». Ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation, Ερίκ Τραπιέ, στάθηκε στη στρατηγική σημασία της πρόσκτησης των αεροσκαφών από την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στο έργο που έκαναν οι υπόλοιπες εταιρείες (για ραντάρ και όπλα), όπως οι Thales, MBDA και Safran.

Αξιοσημείωτη και η δήλωση του διοικητή της 332 ΜΠΚ Μιχάλη Κούρτη, ο οποίος σημείωσε ότι η άφιξη των Rafale σηματοδοτεί την απόσυρση των Mirage 2000, που εντάχθηκαν στην Π.Α. το 1988.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να σημειώσει ότι η χώρα του προχωρεί στην ανάπτυξη εγχώριας αεροναυπηγικής βιομηχανίας. Είπε, ενδεικτικά, ότι «κατασκευάζουμε δικά μας μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και «μας τα ζητούν εκείνες οι μεγάλες δυνάμεις που έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X