ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μακρύ χέρι των Rafale απλώνεται έως την αν. Μεσόγειο

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των νέων ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πέραν του Αιγαίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η ενσωμάτωση των 6 πρώτων, επί συνόλου 24ων , Rafale που θα προμηθευτεί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αναμφίβολα εισάγει νέα δεδομένα στους συσχετισμούς δυνάμεων της περιοχής ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες και επιλογές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αέρος, σπάζοντας το φράγμα της επιχειρησιακής κρούσης πολύ πέραν των ορίων του Αιγαίου. Ουσιαστικά τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που ενσωματώθηκαν στο ελληνικό οπλοστάσιο, έχουν την δυνατότητα να αποτελέσουν το μακρύ χέρι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, προστατεύοντας έτσι τα συμφέροντα της Ελλάδας έναντι των οποιανδήποτε προκλήσεων.

Το εύρος επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ελληνικών Rafale θα επιλύσει ένα από τα ζητήματα που υπήρχαν με τις μαχητικά F-16, η ακτίνα επιχειρησιακής δράσης των οποίων μείωνε τις επιλογές της στρατιωτικής ηγεσίας. Ζητήματα όπως ο ανεφοδιασμός των μαχητικών αεροσκαφών που υπήρχαν προηγουμένως όταν επιχειρούσαν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα εκλείψουν με τα Rafale τα οποία πέραν από τον ανεφοδιασμό στον αέρα εάν παραστεί ανάγκη έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, κάτι που σε σύγκριση ακόμα και με τις αναβαθμισμένες εκδόσεις ελληνικών F-16 τους επιτρέπει να επιχειρούν πολύ μακριά από την βάση τους.

Rafale – Κύπρος

Για την Κύπρο η οποία παραδοσιακά είχε και συνεχίζει να έχει στενή συνεργασία με την Ελλάδα και σε στρατιωτικό επίπεδο, η ενσωμάτωση του γαλλικού μαχητικού 4,5 γενιάς στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία καταρρίπτει απόψεις που υπήρχαν πως η «η Κύπρος «κείται μακράν», τονίζει ο Γαβριήλ Δημητρίου υποπτέραρχος ε.α και τέως διοικητής της πολεμικής αεροπορίας της Κύπρου. Όπως αναφέρει στην «Κ» τα ελληνικά Rafale έχουν την δυνατότητα να επιχειρήσουν στην περιοχή χωρίς την χρονική πίεση που αντιμετώπιζαν τα μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας από το 1974 και μετά. Επίσης υποδεικνύει πως τα οπλικά συστήματα που φέρουν αλλάζουν τους συσχετισμούς στον αέρα αφού ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor έχει δυνητική μέγιστη εμβέλεια τα 200 χιλιόμετρα. Ρωτήσαμε τον κ. Δημητρίου εάν η αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο μπορεί να φιλοξενήσει τον συγκεκριμένο τύπου μαχητικών.

Ο τέως διοικητής μας απάντησε πως η μόνη περίπτωση που απαιτηθεί προσγείωση του συγκεκριμένου μαχητικού είναι μόνο εάν έχει υποστεί ζημιές. Σε διαφορετική περίπτωση το μαχητικό έχει την δυνατότητα να έλθει στην περιοχή, να επιχειρήσει για μια ώρα και να επιστρέψει με ασφάλεια και χωρίς πίεση στη βάση του. Στην περίπτωση που απαιτηθεί επίγεια υποστήριξη, συμπλήρωσε, η αεροπορική βάση της Πάφου μπορεί να την δώσει κάτι που έγινε τελευταία με πολεμικά αεροσκάφη άλλων χωρών που ζήτησα υποστήριξη. Ταυτόχρονα ο κ. Δημητρίου με νόημα υπέδειξε πως η Κύπρος να αποκτήσει δικά της μέσα προς ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X