Kathimerini.gr
Αντώνης Αντζολέτος
Τόσο από τον Ταύρο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» βρίσκονται τα νέα γραφεία του Στέφανου Κασσελάκη, όσο και από το Ιντερνετ, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει την αντεπίθεσή του. Σε ένα… industrial περιβάλλον στην Πειραιώς με τρία ξεχωριστά γραφεία και έναν μεγάλο χώρο, κυρίως για τους εθελοντές, θα γραφτεί η ιστορία κάποιου άλλου ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν γραφτεί κρυφά η ιστορία κάποιου άλλου κόμματος. Μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Μενίδι την Τετάρτη, ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε με τους στενούς του συνεργάτες να γευματίζουν σε ταβέρνα στη Χασιά. Κάποιοι ηλικιωμένοι άνδρες τον πλησίασαν και τον παρότρυναν να προχωρήσει μόνος του. Ο ίδιος φέρεται να το αρνήθηκε, τονίζοντας πως δεν φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό λέει συνεχώς και στις δημόσιες εμφανίσεις του. Το ερώτημα είναι κατά πόσο το πιστεύει.
Αν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ένα plan b, οξύνοντας συνεχώς τα πνεύματα και φτάνοντας την κατάσταση με την Κουμουνδούρου στα άκρα, αποκτά σιγά σιγά τη «νομιμοποίηση» να προχωρήσει σε πιθανούς σχεδιασμούς του. Με παράλληλες διαδικασίες, παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες και αντιδράσεις από την άλλη πλευρά, μπορεί η δημιουργία ενός νέου κόμματος να εμφανιστεί ως ανάγκη. Αυτό του καταλογίζουν οι «87», ειδικά μετά τη δημιουργία του νέου σάιτ. Το πρώτο «όπλο» που κρατάει στα χέρια του και έχει συζητηθεί στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται –στην περίπτωση που αποκλειστεί από τις εκλογές– είναι η διενέργεια δημοψηφίσματος. Μέσω των εγγραφών στον ιστότοπο θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα αν έχει τις απαιτούμενες υπογραφές, που θα πρέπει να υπολογίζονται σε περίπου 30.000. Δύσκολο εγχείρημα, που ενδεχομένως να μην ευδοκιμήσει ποτέ, ωστόσο με αυτόν τον τρόπο δίνει τον λόγο στη βάση, στην οποία ομνύει συνεχώς.
Τα νέα γραφεία, η ιστοσελίδα, η ενίσχυση του επιτελείου με επιστημονικούς συνεργάτες και τα σενάρια περί δημοψηφίσματος.
Οι εγγραφές στην ιστοσελίδα «odikosmassyriza.gr» που δημιούργησε ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελούν ένα ισχυρό χαρτί για τον ίδιο και έναν επιπλέον πονοκέφαλο για τους αντιπάλους του στο κόμμα.
Στην ιστοσελίδα, μάλιστα, δεσπόζει και ένα λογότυπο με τα αρχικά του, «Σ.Κ.», σήμα ενδεικτικό των προθέσεών του
Σενάριο Τζάκρη
Εχουν εξεταστεί πολλά σενάρια και κάποια «κάηκαν» αμέσως. Οπως και το να κατέβαινε στις εκλογές ένας δικός του άνθρωπος. Το πρόσωπο που θεωρήθηκε πιο κατάλληλο ήταν η Θεοδώρα Τζάκρη. Θα έπρεπε όμως να καταθέσει υποψηφιότητα έως την άλλη Πέμπτη και κάτι τέτοιο θα αναιρούσε τη δική του συμμετοχή. Πλέον άνθρωποι που είναι κοντά του υποστηρίζουν πως στο συνέδριο μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα όποιος θέλει, ακόμη κι αν δεν έχει υποβάλει τις 30 υπογραφές και το «πόθεν έσχες». Αυτό, σαφώς ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες υποψηφιότητες. Στο δυναμικό των συμβούλων του Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προστεθεί αναλυτές, επικοινωνιολόγοι και εταιρεία δημοσκοπήσεων.
Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για τον τέως πρόεδρο αν είχε καταφέρει να μπει στη Βουλή. Και πλέον εξηγείται το ενδιαφέρον που έδειξε για να πάρει την έδρα του Οθωνα Ηλιόπουλου. Σε διαφορετικά zoom που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ βουλευτών και στελεχών –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– επτά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που βρίσκονται κοντά του, φέρονται να έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ανεξαρτητοποιηθούν αν δεν ανάψει «πράσινο φως» για την υποψηφιότητά του. Αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στο άλλο «στρατόπεδο» και ας μη φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ποιος νέος πρόεδρος θα ήθελε να αναλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της δύναμής του, που θα φύγει από το κόμμα με τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη; Κάποιοι από τους «87» δεν αποκλείουν μακροπρόθεσμα τη συνεργασία με τη Νέα Αριστερά ή κάποιους από τους συντρόφους τους, δηλώνοντας ωστόσο πως πρέπει να γίνεται «ένα βήμα τη φορά». Οι «11» του Αλέξη Χαρίτση κοιτούν μόνο το συνέδριό τους (7-10 Νοεμβρίου) και γυρνούν την πλάτη σε όποιο σενάριο ακούγεται. Ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι νέο κόμμα της Αριστεράς.
Τοπική Περιστερίου
Δρόμος επιστροφής από τη σκληρή γραμμή για τους «87» δεν υπάρχει. Ορκίζονται ότι ο αποκλεισμός του είναι οριστικός. Μόνο ως μέλος της τοπικής Περιστερίου και ως σύνεδρος μπορεί να μετέχει στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο στις 8 Νοεμβρίου. Υπήρξαν και την εβδομάδα που πέρασε στελέχη που πίεσαν για αναβολή. Μιλούν για εκλογές «καλλιστεία» όπου η πολιτική συζήτηση και ο προσυνεδριακός διάλογος είναι ανύπαρκτες έννοιες. Μέχρι στιγμής οι «87» έχουν κερδίσει όλες τις μάχες στα όργανα, υποστηρίζοντας πως οι ισορροπίες που έχουν αλλάξει στην Κεντρική Επιτροπή δείχνουν και τι θέλει η βάση. Με τον Παύλο Πολάκη επιλέγουν να μη συγκρουστούν. Αυτό θα γίνει όταν θα έρθει η ώρα. Αυτό που δεν έχει καταφέρει να κάνει η νέα πλειοψηφία είναι να αιφνιδιάσει τον Στέφανο Κασσελάκη, σε αντίθεση με τον ίδιο, που πάντα κάτι ετοιμάζει. Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον προγραμματισμό που πρέπει να γίνει ενόψει και της μάχης του προϋπολογισμού έχει αναβληθεί δυο φορές και μάλλον δεν έγινε τυχαία. Οι βουλευτές που πρόσκεινται στη νέα πλειοψηφία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», αναμένεται να θέσουν θέμα τόσο για τη γραμματέα της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη όσο και για τον διευθυντή, Θάνο Μωραΐτη. Υποστηρίζουν πως τα δύο στελέχη ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους και ασχολούνται μόνο με τη στήριξη της υποψηφιότητας του τέως προέδρου.
Το ενδεχόμενο παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή έχει απασχολήσει πολύ τους «87», γιατί γνωρίζουν καλά πως δεν θα βρεθούν 10 στα 15 μέλη που θα έδιναν τη συναίνεσή τους για κάτι τέτοιο. Δεν έχει βγει από το τραπέζι, γιατί δεν αποκλείουν να ακολουθήσει κάποια νέα κίνηση που θα ξεπερνάει τα κομματικά όρια. Η «αμαρτία», ωστόσο, είναι μεγάλη και οι πιο ψύχραιμοι θυμούνται πως ούτε για τον Χρήστο Σπίρτζη υπήρξε βούληση των μελών του οργάνου για κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι η νέα πλειοψηφία δεν φέρεται να έχει την απαιτούμενη επιρροή στην επιτροπή.