Γιώργος Λιάλιος
Μια τρίτη υπόγεια λίμνη, τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής, ανακάλυψε στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού ομάδα σπηλαιολόγων, στο σημείο συνάντησης με το ρέμα της Εσχατιάς.
Οπως εκτιμούν, η λίμνη είναι μεγαλύτερη από τις άλλες δύο που έχουν ανακαλυφθεί σε διαφορετικά σημεία της υπόγειας κοίτης. Και εκφράζουν την ανησυχία τους για την έκταση της υποσκαφής τόσο του πυθμένα όσο και των θεμελίων των πλευρικών τοίχων από το νερό.
Ολα δείχνουν ότι με το τέλος του χειμώνα, η πολιτεία θα πρέπει να ενσκήψει με σοβαρότητα στην υπόθεση, καθώς ουδείς θέλει να σκεφθεί τις συνέπειες ενδεχόμενου προβλήματος.
Η «υπογειοποίηση» του Κηφισού ξεκινά από τα σύνορα της Νέας Χαλκηδόνας με τον Δήμο Αθηναίων και καταλήγει ύστερα από 7 χλμ. υπόγειας διαδρομής στο ύψος του κόμβου Νίκαιας-Ρέντη.
Τα νέα στοιχεία για την κατάσταση της υπόγειας σήραγγας έρχονται στο φως έπειτα από ακόμη μία εξερεύνηση τριών μελών της ερασιτεχνικής ομάδας σπηλαιολόγων «Γεωμυθική» (Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Γιάννης Μήλας, Γιώργος Καφαντάρης).
Η ομάδα είχε μέχρι στιγμής εισέλθει στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού και από τις δύο πλευρές, αλλά είχε και τις δύο φορές αποτύχει να διατρέξει το σύνολο της υπόγειας διαδρομής. Και αυτό γιατί εντόπισε δύο υπόγειες λίμνες, στη συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη και μία στο ύψος των ΚΤΕΛ.
Προκειμένου να εξερευνήσει την υπόγεια κοίτη του Κηφισού ανάμεσα στις δύο «λίμνες», τρία άτομα της ομάδας αποφάσισαν να προσεγγίσουν το μεσαίο τμήμα μέσω του –επίσης υπογειοποιημένου– ρέματος της Εσχατιάς, το οποίο καταλήγει στον Κηφισό (στο ύψος της συμβολής με τη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου). «Η πρόθεσή μας ήταν να συνεχίσουμε την εξερεύνηση του Κηφισού για να δούμε ποια είναι η κατάσταση στο μεσαίο τμήμα, μήκους περίπου 3 χλμ., το οποίο δεν είχαμε καταφέρει να επισκεφθούμε», λέει ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος. «Η Εσχατιά είναι παραπόταμος του Κηφισού που ξεκινά από την Πάρνηθα. Το ρέμα είναι άθικτο στο Μενίδι, διευθετείται αυτή την περίοδο από το Μενίδι έως την Αττική Οδό και έχει ήδη υπογειοποιηθεί από το 2017, από την Αττική Οδό έως τη συμβολή του με τον Κηφισό».
«Να ελεγχθούν τα θεμέλια»
Η υπόγεια διαδρομή είναι περίπου 6 χλμ. και δεν έχει καμία ενδιάμεση πρόσβαση. «Κατά συνέπεια, αναγκαστήκαμε να εισέλθουμε στο υπόγειο τμήμα της Εσχατιάς από την αρχή του. Διανύσαμε τα 6 χλμ. και φτάσαμε στη συμβολή με τον Κηφισό. Εκεί, 200 μέτρα νοτιότερα (περίπου στο ύψος των ΚΤΕΟ Περιστερίου) συναντήσαμε μια τρίτη λίμνη, τη μεγαλύτερη από τις τρεις στην υπόγεια κοίτη».
Αλλη μια λίμνη ανακάλυψαν στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού σπηλαιολόγοι, στο σημείο συνάντησης με το ρέμα της Εσχατιάς, στο ύψος του ΚΤΕΟ Περιστερίου. Εκτιμούν ότι είναι μεγαλύτερη από τις άλλες δύο που έχουν ανακαλυφθεί σε σημεία της υπόγειας κοίτης και εκφράζουν την ανησυχία τους για την έκταση της υποσκαφής τόσο του πυθμένα, όσο και των θεμελίων των πλευρικών τοίχων από το νερό. [GEORGEKAFANTARIS.COM]
Η ομάδα αναγκάστηκε να σταματήσει εκεί, καθώς η λίμνη ήταν αδιαπέραστη. «Εκτιμώ ότι έχει βάθος από ένα έως δύο μέτρα και μήκος τουλάχιστον 50-60 μέτρα, οπότε δεν μπορούσαμε να τη διασχίσουμε. Η λίμνη έχει δημιουργηθεί από την υποσκαφή του τσιμεντένιου πυθμένα, ο οποίος φαίνεται να είχε πάχος μόνο 5-10 εκατοστά και ένα πολύ λεπτό σιδερένιο πλέγμα, δηλαδή επρόκειτο για κακοκατασκευή. Θεωρώ πολύ ανησυχητικό ότι στους πλαϊνούς τοίχους έχουν υποσκαφεί και οι πάσσαλοι θεμελίωσης σε βάθος 1-2 μέτρων. Δεν ξέρω πόσο βαθιά είναι τα θεμέλια, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να ελεγχθούν».
Οι τρεις σπηλαιολόγοι διαπίστωσαν από την έντονη δυσοσμία ότι στη λίμνη καταλήγουν και λύματα, μέσω του ρέματος της Εσχατιάς. «Αυτή η “λίμνη” φαίνεται να έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Εχουν ξεκολλήσει κομμάτια μπετόν πολλών τόνων, κάτι που δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη. Αυτό που είναι παράξενο, αλλά ταυτόχρονα και ελπιδοφόρο, είναι ότι μέσα στην υπόγεια λίμνη είχε ψάρια, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες».
Ζήτημα στατικότητας
Εχοντας «ανακαλύψει» ακόμη δύο λίμνες στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού, η ομάδα των σπηλαιολόγων της «Γεωμυθικής» εκτιμά πως η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι πιστεύουμε. «Θα ετοιμάσουμε και θα στείλουμε μια τεχνική έκθεση στην Περιφέρεια Αττικής, στην οποία και ανήκει η υπόγεια κοίτη. Το θετικό είναι ότι έδειξε ενδιαφέρον και απομάκρυνε μεγάλο μέρος των μπάζων και των σκουπιδιών που είχαν με τα χρόνια συσσωρευθεί. Ηταν η πρώτη παρέμβαση μετά πολλά χρόνια, όμως χρειάζονται περισσότερα. Το ζήτημα της στατικότητας είναι πολύ σοβαρό και κατά τη γνώμη μας χρειάζεται να αντληθούν τα νερά και να γίνει μια εκτίμηση των ζημιών από μηχανικούς. Ο υπόγειος αγωγός σε αυτή την τρίτη λίμνη είναι στη χειρότερη κατάσταση που έχουμε δει», εξηγεί ο κ. Θεοδοσόπουλος. «Και να σημειώσω ότι δεν έχουμε καθόλου εικόνα για το ποια είναι η κατάσταση σε ακόμη 2 χλμ. υπόγειας κοίτης, από αυτήν την τελευταία λίμνη έως τη συμβολή του Κηφισού με τη λεωφόρο Αθηνών. Μπορεί τα πράγματα να είναι χειρότερα».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε σύμβαση 1,2 εκατ. ευρώ με εργολάβο για την απομάκρυνση σκουπιδιών και μπάζων από την κλειστή κοίτη του Κηφισού. Υπολογίζεται ότι το συνεργείο απομάκρυνε περίπου 12.500 τόνους φερτών υλικών, καθώς σύμφωνα με την Περιφέρεια η υπόγεια κοίτη δεν είχε καθαριστεί από το 2002. Εκτιμάται επίσης ότι στο υπόγειο τμήμα του Κηφισού καταλήγουν και αρκετές παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων παραποτάμιων επιχειρήσεων.