ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στη δήλωση Σοϊλού

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών επανήλθε με προκλητικούς ισχυρισμούς για εκπαίδευση μελών του PKK στην Ελλάδα.

Kathimerini.gr

Αντώνης Αντζολέτος

Μπορεί η ανάπτυξη του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» να χαρακτηρίζεται προς το παρόν ως κίνηση χαμηλής έντασης –βρίσκεται κοντά στις τουρκικές ακτές περίπου στα 30 ναυτικά μίλια– ωστόσο σε επίπεδο ρητορικής οι γείτονες εξακολουθούν να προκαλούν. Με τον πληθωρισμό στην Τουρκία να κινείται στο 80%, ο Ερντογάν εκτιμάται πως δεν είχε πολλά περιθώρια για «εθνικιστικούς παλικαρισμούς». Επιθυμεί απλώς να συντηρήσει την ένταση στην περιοχή. Και το κάνει με τη «διπλωματία του γεωτρύπανου», με εναέριες παραβιάσεις, καθώς και με ακραίες τοποθετήσεις του ίδιου και των υπουργών του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, που επανήλθε με τους προκλητικούς ισχυρισμούς για εκπαίδευση μελών του PKK στην Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών βάζει στο κάδρο τόσο γενικότερα την Ευρώπη, όσο και τις ΗΠΑ: «Δυστυχώς η Ελλάδα και πάλι ενεργοποίησε το στρατόπεδο του Λαυρίου. Και παρά αυτή τη φάση και παρ’ όλο που αυτή είναι η περίοδος που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στηρίζουν περισσότερο το PKK, είμαστε στην πιο πετυχημένη περίοδό μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Αμεση και σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Τάκη Θεοδωρικάκου: «Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών ότι η Ελλάδα είναι κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών είναι προκλητικές και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Και αυτό το γνωρίζει ολόκληρη η Ευρώπη». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμπλήρωσε πως η Ευρώπη γνωρίζει πολύ καλά επίσης «ότι η Τουρκία συνεχίζει και εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους, τους παράτυπους μετανάστες, όπως το έκανε και τον Μάρτιο του 2020, σπρώχνοντάς τους πολλές φορές βιαίως προς τα σύνορά μας, τα οποία είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Δεν θα το επιτρέψουμε. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας στο όνομα του διεθνούς δικαίου».

Η ενόχληση της Τουρκίας για την εξοπλιστική πολιτική της Ελλάδας και τις συμμαχίες που έχει οικοδομήσει είναι εμφανής και εκδηλώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο Ερντογάν συνεχίζει να πατάει σε δύο βάρκες, συνεχίζοντας το «φλερτ» με τη Μόσχα. Πέρα από τους S-400, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυο πλευρές συζητούν τρόπους διευκόλυνσης των τουρκικών πληρωμών για την προμήθεια φυσικού αερίου. Τον τόνο των προκλήσεων σε κάθε περίπτωση τον δίνει ο Τούρκος πρόεδρος που υπόσχεται αποτελέσματα από τις έρευνες του γεωτρύπανου. «Θα μοιραστούμε με το έθνος μας το νέο μόλις λάβουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα με το πλοίο γεωτρήσεων “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν”. Πάνω από όλα, ελπίζω τα πράγματα να είναι πολύ διαφορετικά όταν θα ανακαλύψουμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιό μας», τόνισε. Είναι ξεκάθαρο πως ο Τούρκος πρόεδρος κινείται και με γνώμονα τις εκλογές, τις οποίες θέλει να κερδίσει πάση θυσία. Σε αυτή την προσπάθεια επιχειρεί να χτίσει συμμαχίες και να κλείσει μέτωπα, κάνοντας τώρα επίθεση φιλίας στην Αίγυπτο: «Ο λαός της Αιγύπτου είναι αδέρφια μας. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε τσακωμένοι με τον αιγυπτιακό λαό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση