ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κ» Story: Ρωσία - Σκοτεινό παιχνίδι… δηλητηριάσεων

Με αφορμή τη δηλητηρίαση ή όχι του Αμπράμοβιτς, θυμόμαστε υποθέσεις που η… ιστορία θέτει ένα βεβαρημένο παρελθόν για τη Μόσχα

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Δηλητηριάστηκε ή όχι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές; Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «πόλεμο παραπληροφόρησης» τα όσα έχουν αποκαλυφθεί, ωστόσο, ενώ το θέμα είναι ακόμα υπό συζήτηση και διερεύνηση, η ιστορία συνθέτει ένα βεβαρημένο παρελθόν για τη Ρωσία.

Η ιστορία με τις τοξίνες και τις δηλητηριάσεις ξεκινά έναν αιώνα πριν, όταν ο Λένιν έδωσε εντολή να κατασκευαστεί ένα μυστικό εργαστήριο, το οποίο επέκτεινε σημαντικά τις δραστηριότητές του υπό την ηγεσία του Στάλιν, οι ερευνητές και οι επιστήμονές του οποίου είχαν το δικαίωμα να δοκιμάζουν τα όποια θανατηφόρα μείγματά τους σε πολιτικούς κρατούμενους.

Σταδιακά η δηλητηρίαση κατέστη μία από τις πιο συνήθεις μεθόδους δολοφονίας που χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες της KGB, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στους δράστες να μη γίνονται άμεσα αντιληπτοί.

Μέχρι σήμερα, το δηλητήριο παραμένει δημοφιλές στις ρωσικές αυλές… με τον Τσάρο να αρνείται κάθε ανάμειξη σε υποθέσεις που συγκλόνισαν το παγκόσμιο.

Το 1959 στο Μόναχο, ο διαβόητος Ουκρανός εθνικιστής Στεπάν Μπαντέρα δέχτηκε μια σφαίρα γεμάτη κυάνιο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, ενώ το 1978 ο Γκεόργκι Μάρκοφ, ένας αντιφρονών Βούλγαρος συγγραφέας, δολοφονήθηκε στο Λονδίνο, όταν τον πέτυχε στον μηρό ένα σφαιρίδιο διαστάσεων κεφαλής καρφίτσας, με ρικίνη που εκτοξεύτηκε από μία ομπρέλα. Μια καλοστημένη δολοφονία που διεξήχθη από τις μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας υπό την καθοδήγηση της Σοβιετικής KGB.
Το 2004, ο Βίκτορ Γιουστσένκο, πρόεδρος της Ουκρανίας την περίοδο 2005-2010, δηλητηριάστηκε με διοξίνη κατά την προεκλογική του εκστρατεία, με αποτέλεσμα να παραμορφωθεί μόνιμα το πρόσωπό του.

Την ίδια χρόνια, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Άννα Πολιτκόφσκαγια έπεσε θύμα δηλητηρίασης, αφότου ήπιε τσάι κατά τη διάρκεια μίας πτήσης. Γλύτωσε από το δηλητήριο, ωστόσο πυροβολήθηκε θανάσιμα, δύο χρόνια αργότερα στη Μόσχα.
Με τσάι που εμπεριείχε πολώνιο-210 δηλητηριάστηκε το 2006 και ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, πρώην πράκτορας της KGB, ο οποίος πρόλαβε να κατηγορήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόπειρα δολοφονίας του, πριν αφήσει, τελικά, την τελευταία του πνοή τρεις εβδομάδες μετά τη δηλητηρίασή του. Έπινε τσάι κατά τη διάρκεια συνάντησης με δύο άλλους Ρώσους πρώην πράκτορες σε ένα ξενοδοχείο στο κεντρικό Λονδίνο, όπου ήταν εξόριστος από το 2000, όταν είχε ασκήσει έντονη κριτική στον Πούτιν.
Ο σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Καρά-Μούζρα υποστηρίζει ότι έχει πέσει θύμα δηλητηρίασης δύο φορές: μία φορά το 2015 και μία το 2017. Στην πρώτη περίπτωση υπέστη οξεία νεφρική ανεπάρκεια και στη δεύτερη έπεσε σε πολυήμερο κώμα.
Ο ακτιβιστής κατά του Κρεμλίνου Πιοτρ Βερζίλοβ μεταφέρθηκε στο Βερολίνο για θεραπεία, αφού αρρώστησε αιφνιδίως το 2018. Κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές, οι οποίες κατηγόρησαν με τη σειρά τους τη Δύση για προβοκάτσια. Οι Γερμανοί γιατροί υποψιάστηκαν ότι είχε δηλητηριαστεί, αλλά δεν μπορούσαν να ανακαλύψουν κανένα ίχνος ουσιών.

Μια ακόμη υπόθεση δηλητηρίασης συγκλονίζει το παγκόσμιο, το 2018. Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας υποστήριξαν ότι πίσω από την απόπειρα δολοφονίας στην Αγγλία του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια βρισκόταν η Μόσχα. Υποστήριξαν ότι χρησιμοποιήθηκε Novichok, ένας νευροτοξικός παράγοντας που αναπτύχθηκε στην ΕΣΣΔ.
Με τον ίδιο νευροτοξικό παράγοντα δηλητηριάστηκε και σώθηκε σαν από θαύμα, τον Αύγουστο του 2020 και ο Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρός πολέμιος του Πούτιν, που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή και έχει χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Αμνηστία ως πολιτικός κρατούμενος.

Μυστήριο, ίντριγκες, απρόσωποι δολοφόνοι και το Κρεμλίνο, όπως είναι λογικό και επόμενο, αρνείται κατ’ επανάληψη και κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή σε περιστατικά δηλητηριάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X