Κινηματογραφιστής: Στέλιος Στεφάνου
Λευκωσία: Συνδυάζει αρμονικά το ισχυρό ιστορικό παρελθόν της με την έντονη κίνηση μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Τα βήματά μας έφτασαν στην Οδό Αιγύπτου, στη Λεωφόρο μπροστά από την Πύλη Πάφου, με τους ποδηλατοδρόμους της, φιλική πλέον για περπάτημα και ποδήλατο.
Κατευθυνθήκαμε με τον εικονολήπτη της, κ. Στέλιο Στεφάνου, προς την ιστορική Πύλη Πάφου, μία από τις τρεις εισόδους στα τείχη που έκτισαν οι Ενετοί, γύρω από την πόλη της Λευκωσίας τον 16ο αιώνα. Το πέρασμα ήταν κλειστό, καθώς πραγματοποιούνται εργασίες για την ανάπλασή του. Περπατήσαμε λίγα μέτρα κατά μήκος των γηπέδων τένις, όπου βρήκαμε την πρόσβαση που θα μας οδηγούσε στον τελικό προορισμό μας, που ήταν η Πλατεία Ελευθερίας, εκεί όπου το παρελθόν συναντά το μέλλον, μαζί με το πολυσυζητημένο και πολυδιαφημισμένο αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Ζάχα Χαντίντ.
Από την οδό Αιγύπτου μέχρι κάτω από την Πλατεία Σολωμού, δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές. Το μάτι αποσπάται από το τείχος που συνοδεύει τα βήματά σου και οι σκέψεις σου ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή.
Αν και χωματόδρομος, απολαμβάνεις το περπάτημά σου στη σκιά των δέντρων και το μυαλό σου συνεχίζει να ταξιδεύει στην ιστορία αυτής της πόλης που έζησε πολυάριθμους κατακτητές από τη «γέννησή» της. Η ομορφιά της φύσης, χωρίς μπετόν, σε οδηγεί κάτω από την Πλατεία Σολωμού και προς τη σύγχρονη πλευρά της τάφρου. Αν σε κουράσει η διαδρομή που δεν ξεπερνά τα έξι λεπτά μέχρι τον προορισμό σου, μπορείς να καθίσεις στα παγκάκια και να απολαύσεις την ηρεμία που σου προσφέρει ο χώρος.
Περνώντας κάτω από την Πλατεία Σολωμού, συναντάς την ευρωπαϊκή τάφρο που σε οδηγεί στην Πλατεία Ελευθερίας, με γρασίδι, δέντρα και έντονο το υδάτινο στοιχείο. Η παιδική χαρά είναι εκεί για να υποδεχτεί χαρούμενα παιδιά που δίνουν έναν άλλο ρυθμό στην πολύβουη πόλη και καφετέριες για να ξεκουράσουν και να ψυχαγωγήσουν τους περαστικούς αυτής της πολύπαθης πόλης, που στον κόσμο παραμένει μοιρασμένη και μισή, κάτω από την μπότα του τούρκου κατακτητή.