Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου. Γεννήθηκε στον Βόλο, στις 29 Μαρτίου 1943. Έμελλε να γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο για τη μουσική και την τέχνη του, γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα. Vangelis.
Σε ηλικία τεσσάρων ετών, έγραψε το πρώτο τραγούδι του και στα έξι έπαιξε ενώπιον 2.000 θεατών, στην πατρίδα του, τον Βόλο. Ήταν ο μικρός Βάγγος που μάγεψε τον Στρατή Μυριβήλη, ο οποίος αναγνώρισε τη μουσική ιδιοφυία και είπε:
«Ανάμεσα στις ευχάριστες εκπλήξεις που με περίμεναν στον Βόλο ήταν και ένα παιδάκι έξι ή εξίμισι χρονών, που ανακάλυψα προικισμένο με το θείο δώρο του ταλέντου. Ο μικρός αυτός, με τις ποδίτσες της πρώτης δημοτικού και με τα γκρίζα γελαστά ματάκια του, είναι από τώρα ένας αυτοδίδακτος μικροσκοπικός συνθέτης. Πρέπει να δει κανείς τα μικροσκοπικά δαχτυλάκια του να αγωνίζονται να πιάσουν τις θαυμάσιες συγχορδίες που κανείς δεν του δίδαξε, πρέπει να ακούσει τους χρωματισμούς και τα χαριτωμένα ευρήματά του, για να καταλάβει το νόημα του Ευαγγελιστού που είπε: Πνεύμα ο Θεός και όπου θέλει πνει».
Ο Βάγγος μεγάλωσε και έγινε Βαγγέλης και η μουσική του ταξίδεψε παντού. Ακόμη και στο Διάστημα, το 2001, στην αποστολή της NASA «2001 Οδύσσεια στον Άρη».
Το ΟΣΚΑΡ
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου αποτελεί τον πιο διάσημο Έλληνα μουσικοσυνθέτη παγκοσμίως και είναι πολυβραβευμένος για τη συνεισφορά του στη μουσική βιομηχανία.
Η πιο σημαντική από αυτές τις διακρίσεις, το Όσκαρ. Το κομμάτι «Οι δρόμοι της φωτιάς» (Chariots of Fire), της ομώνυμης ταινίας του 1981, απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, το 1982. Η ταινία εξιστορεί την προσπάθεια τριών Βρετανών δρομέων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924, στο Παρίσι.
Την ανακοίνωση την βραδιά των Όσκαρ έκαναν η Κάθλην Τέρνερ και Γουίλιαμ Χαρτ, οι οποίοι και παρέλαβαν το βραβείο εκ μέρους του.
Έχει γραφτεί πως ο μεγάλος συνθέτης δεν πήγε στα Όσκαρ, γιατί ανέκαθεν φοβόταν να μπει σε αεροπλάνο, μια σταθερά που δεν υπερέβη ούτε για χάρη του χρυσού αγαλματιδίου. Άλλη εκδοχή λέει ότι δεν παρέστη στην τελετή, γιατί ήταν τα γενέθλιά του και προτίμησε να κοιμηθεί.
Όπως και να έχει, η μουσική αυτή σύνθεση συνεχίζει ακόμα και σήμερα να προκαλεί συγκίνηση στο άκουσμά της, καθώς έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Ολυμπιακό ιδεώδες.
Ο Βαγγέλης, που το 1995 απέκτησε αστεροειδή με το όνομά του ως φόρο τιμής στη μουσική του προσφορά αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα, περπάτησε από τους «δρόμους της φωτιάς», έως το πάνθεον.
Μοντάζ: Στέλιος Στεφάνου
- Ο Έλον Μασκ αποχαιρετά το «γλυκό μαέστρο» Βαγγέλη Παπαθανασίου
- Βαγγέλης Παπαθανασίου: Πώς δημιουργήθηκε το κλασικό σάουντρακ του «Blade Runner»
- Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ο μόνος Έλληνας που η μουσική του ακούστηκε στο διάστημα
- Βαγγέλης Παπαθανασίου: Πρωτοπόρος, μοναδικός, πολυδιάστατος
- Βαγγέλης Παπαθανασίου: Το παγκόσμιο έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη