ΔΗΚΤΗΣ
Χωρίς προηγούμενο
Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία υπήρξε συντριπτική και αιφνιδιαστική, γεγονός που αναγκάζει την ΕΕ να προχωρήσει σε αυστηρές κυρώσεις δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής της ρωσικής οικονομίας. Σύμφωνα με την Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ θα «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων και θα τερματίσει την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις χρηματοοικονομικές αγορές της Ευρώπης για να τιμωρήσει τη Ρωσία. Στο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνεται επίσης έλεγχος στις εξαγωγές τεχνολογικών προϊόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών που σχετίζονται με τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, οι κυρώσεις είναι χωρίς προηγούμενο και στοχεύουν στην αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και της ικανότητάς της να εκμοντερνιστεί.
Απουσία ομοφωνίας
Αν και το μέτρο αποκοπής των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT ως μέρος των κυρώσεων φαίνεται να είναι επιθυμητό από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν τίθεται επιτακτικά καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία από ευρωπαϊκής πλευράς για την εφαρμογή του. Σε περίπτωση που θα γινόταν, η Ρωσία θα μπορούσε να απωλέσει όλα τα έσοδα από τις διεθνείς πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που αντιστοιχούν στο 40% των ρωσικών εσόδων.
Ανοδική διάσπαση
Η πολυαναμενόμενη ανοδική διάσπαση του φράγματος των 100 δολαρίων το βαρέλι πραγματοποιήθηκε μετά την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι καταγράφηκε στα 105 δολάρια, καθώς η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο. Η συγκεκριμένη τιμή είναι η υψηλότερη από το 2014 οπόταν το πετρέλαιο είχε κινηθεί πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, προσεγγίζοντας τα 115 δολάρια το βαρέλι. Αύξηση 40% καταγράφηκε και στις τιμές του φυσικού αερίου λόγω του ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο. Τα προβλήματα στις μετακινήσεις των καταναλωτών και στη θέρμανση μόλις έχουν ξεκινήσει με τους αναλυτές να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τη συνέχεια, η οποία αναμένεται να πλήξει πρώτα και κύρια το χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
Πλήρης αποκοπή
Η Βρετανία μέσω του πρωθυπουργού της Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Ρωσίας που χαρακτηρίζονται ως πρωτοφανείς καθώς, μεταξύ άλλων, έχουν στοχοποιηθεί 100 Ρώσοι ιδιώτες. Σύμφωνα με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, η περιουσία των Ρώσων «παγώνει» ενώ έχει απαγορευθεί η πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών -συμπεριλαμβανομένης της VTB bank- στις βρετανικές τράπεζες και το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποκοπεί το ρωσικό τραπεζικό σύστημα από την στερλίνα και το σύστημα πληρωμών της Αγγλίας. Επιπλέον, έχει απαγορευθεί η πρόσβαση του ρωσικού εμπορικού αερομεταφορέα Aeroflot στα βρετανικά αεροδρόμια.
Οικονομικός αποκλεισμός
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για ποινές και κυρώσεις που θα στοχεύσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας τρισεκατομμύριων δολαρίων που αφορούν στη ρωσική ελίτ και όλες τις ρωσικές τράπεζες. Στόχος είναι να απομονωθεί η Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν ενεργούν από μόνες τους αλλά έχουν συστήσει συμμαχία που αντιπροσωπεύει συνολικά τη μισή παγκόσμια οικονομία. Μια από τις προτεραιότητες της συμμαχίας αυτής είναι, όπως δήλωσε, ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τις συναλλαγές σε δολάρια, ευρώ, στερλίνες και ιαπωνικά γεν.
Αναμενόμενη αντίδραση
Αναμενόμενη και πιο μετριοπαθής η στάση της Ελβετίας, η οποία δήλωσε πως θα αυξήσει τις απαιτήσεις για έλεγχο στις συναλλαγές προσώπων (αφορά προς το παρόν 363 άτομα) που βρίσκονται στις λίστες κυρώσεων. Δεν σκοπεύει, όμως, να προχωρήσει με «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμα και αν πρόκειται για εταιρείες ρωσικών συμφερόντων που βρίσκονται «κοντά» στο Κρεμλίνο και Ρώσους «ολιγάρχες». Στην ουσία, οι ελβετικές αρχές αυτό που προτίθενται να πράξουν είναι να επεκτείνουν τα μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή το 2014, όταν η Ρωσία είχε προσαρτήσει την περιοχή της Κριμαίας.