ΔΗΚΤΗΣ
Πρώτα σημάδια
Η άνοδος των επιτοκίων μεταξύ άλλων στοχεύει και στην συγκράτηση των τιμών των κατοικιών. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου οι αυξήσεις από την Fed ξεκίνησαν νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση από ότι στην ΕΕ, έχουν καταγραφεί τα πρώτα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, έχει σημειωθεί συγκράτηση των τιμών των κατοικιών με την καμπύλη να παρουσιάζει σταθεροποίηση προτού ακολουθήσει πτωτική πορεία, όπως αναμένεται να συμβεί στο β’ εξάμηνο του έτους. Αυτός ήταν και κύριος ο λόγος που οι πρόσφατες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζών περιλάμβαναν σημαντικές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις μειώνοντας τα καθαρά κέρδη.
Ρυθμιστής τιμών
Η επαναλειτουργία του ρωσικού αγωγού δεν ήταν χωρίς κόστος για τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Η ρωσική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τις ποσότητες που δύναται να αφήνει να περνάνε μέσα από τον αγωγό, λειτουργεί ως ρυθμιστής στις τιμές του φυσικού αερίου. Για παράδειγμα, η μείωση των ποσοτήτων που τροφοδοτεί την Γερμανία με φυσικό αέριο η Ρωσία και η καθήλωση της δυναμικότητας στο 20% είχε ως αποτέλεσμα να διακυμανθεί η τιμή σε ποσοστό 15% ημερήσια. Συγκεκριμένα, η τιμή για την προμήθεια ενός μέγα-βατ για μία ώρα εκτοξεύθηκε στα 228 ευρώ από 199 ευρώ που ήταν μια μέρα πριν. Για να έχουμε αντίληψη των τιμών, υπενθυμίζουμε ότι πριν από 12 μήνες η αντίστοιχη τιμή ήταν στα 23 ευρώ.
Πρώτο βήμα
Είναι γνωστή η πρόθεση της ΕΕ μετά την τραπεζική ένωση, όσο κατάφερε να προχωρήσει, να υλοποιήσει και την ενοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η προσπάθεια και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται πως θα είναι γεμάτη εμπόδια και καθυστερήσεις. Η πρώτη πράξη του νέου αυτού έργου αφορά στην πρόθεση ενοποίησης της μετάδοσης των τιμών όλων των εισηγμένων ευρωπαϊκών μετοχών, σε μια συνδρομή. Η ενέργεια ως στόχο έχει να ενισχύσει την διαφάνεια και αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών αγορών. Οι αντιδράσεις έρχονται ως επί το πλείστον από μεγάλες αγορές όπως είναι αυτή της Γερμανίας, η οποία θεωρεί ότι θα χάσει μεγάλο μέρος των εισοδημάτων της. Θετικά αντικρύζουν αυτή την προοπτική η Ολλανδία και η Ιρλανδία ενώ η πρόταση προωθείται από γαλλικής πλευράς.
Καλή πρακτική
Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ υπήρξε κομβικό σημείο όσον αφορά στην ανάδειξη των οικονομικών ανισοτήτων ως βασική παράμετρος που επηρεάζει διαφορετικά τις όποιες οικονομικής φύσεως αποφάσεις, όπως είναι η αύξηση στα επιτόκια. Πέραν του μηχανισμού μετάδοσης που αποφασίστηκε για προστασία των χωρών, η ΕΚΤ μελετά και τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Σε πρόσφατη έρευνα έχει μελετηθεί το εισόδημα των μεταναστών σε σχέση με τους ντόπιους. Στους μετανάστες περιλαμβάνονται και όσοι μετακομίζουν από μια χώρα της ΕΕ σε μια άλλη. Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει χάσμα, αν και χαμηλότερο, στα εισοδήματα των δύο κατηγοριών ακόμη και σε όσους μεταναστεύουν πριν την ηλικία των 18 ετών. Έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις σε κάθε οικονομική απόφαση και γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Αυτή η πρακτική μπορεί κάλλιστα να μπει σε εφαρμογή και για αποφάσεις που λαμβάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις.
Νότες αισιοδοξίας
Η περίπτωση της Γερμανίας ως προπομπός των εξελίξεων φέρνει την αισιοδοξία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου IFO, οι τιμές αναμένεται πως θα κινηθούν καθοδικά κατά το δεύτερο μισό του έτους καθώς όλο και λιγότερες επιχειρήσεις δηλώνουν πρόθυμες να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους. Τα κακά νέα όμως έρχονται από τον κλάδο των τροφίμων όπου εκεί παρατηρείται μια υστέρηση στις αυξήσεις των τιμών με αποτέλεσμα οι τιμές στα τρόφιμα να αναμένεται πως θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.