ΔΗΚΤΗΣ
To 2015 όταν υιοθετήθηκε η συμφωνία του Παρισίου, το κλίμα ήταν πανηγυρικό. Πολλοί τότε έκαναν λόγο για το τέλος των ορυκτών καυσίμων και ατένιζαν με αισιοδοξία την νέα ενεργειακή εποχή του πλανήτη. Οκτώ χρόνια μετά το Παρίσι, η COP28 που φέτος διεξάγεται στο Ντουμπάι έχει σαφώς τοποθετήσει τον δείκτη των προσδοκιών πολύ χαμηλότερα. Εξάλλου η περίοδος κατακλύζεται από γεωπολιτικές εξελίξεις που σίγουρα θέτουν τα ζητήματα της συνόδου στην καλύτερη σε δεύτερη μοίρα. Επί της ουσίας, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η προσπάθεια ξεκίνησε αργά και προχωρά ακόμη πιο αργά. Επιπλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να γίνει και πόσο μεγάλο πολιτικό και οικονομικό κόστος θα πρέπει να αναληφθεί.
Η ακρίβεια χρηματοδότησε τα κέρδη
Η προσπάθεια για περιορισμό της ακρίβειας υπήρξε έντονη και συντονισμένη από τις κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμια κλίμακα. Η ανάλυση των πηγών της ανεξέλεγκτης ακρίβειας αποτελεί ακόμα πεδίο αναλύσεων σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη και η κατάσταση απαίτησε τόσο σκληρές νομισματικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε δείγμα 1.350 εταιρειών διαπιστώθηκε πως μέρος της ακρίβειας προήλθε από τις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ενέργειας οι οποίοι ανέβασαν τις τιμές τους σε σημείο που τους επέτρεψε να βελτιώσουν τα περιθώρια κερδοφορίας τους.
Νέα δεδομένα για ρευστότητα
Η μίνι τραπεζική κρίση του Μαρτίου ανέδειξε την ανάγκη για καλύτερες εκτιμήσεις σε σχέση με τα επίπεδα ρευστότητας κάθε τράπεζας. Στους ελέγχους που διενεργεί η ΕΚΤ, το ακραίο σενάριο περιλαμβάνει «φυγή» καταθέσεων ιδιωτών ίση με το 5% του συνόλου σε περίοδο 30 ημερών. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Silicon Valley Βank, τον Μάρτιο του 2023, «έχασε» το 85% των καταθέσεών της σε 48 ώρες. Την ίδια περίπου περίοδο η First Republic Bank και η Credit Suisse έχασαν το 57% και 21% του συνόλου των καταθέσεών τους, αντίστοιχα, σε διάστημα 90 ημερών. Αν και δεν απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων, η ΕΚΤ αναμένεται πως θα ζητήσει το επόμενο διάστημα μεγαλύτερη ακρίβεια στους υπολογισμούς των δεικτών ρευστότητας και αυξημένη συχνότητα στην αποστολή των σχετικών αναφορών.
Δεν είναι μόνο ευθύνη του κράτους
Το ζήτημα της κοινωνικής ανισότητας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών, αν και όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, δεν φαίνεται πως υπάρχει ομοφωνία για τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα. Σε πρόσφατη έρευνα που διενέργησε ο ΟΑΣΑ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε πως θα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (46%) είχε την άποψη πως θα πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ως σημαντικό εύρημα θεωρείται και η εμπλοκή που επιθυμούν οι ερωτώμενοι να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας προκειμένου να καλυφθεί το μισθολογικό χάσμα που είναι ήδη ορατό στις πλείστες αναπτυγμένες κοινωνίες.
Χρειαζόμαστε πιο ισχυρές τράπεζες
Η Βασιλεία III ήρθε για να διορθώσει τα κενά που εντοπίστηκαν στην παγκόσμια κρίση του 2007-2009 με στόχο τη δημιουργία πιο ανθεκτικών τραπεζών. Αρκετές μεταβατικές διατάξεις παραχωρήθηκαν προκειμένου να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος προετοιμασίας. Στα σημαντικά που αναμένονται να εφαρμοστούν σημειώνουμε τη διαφοροποίηση του τρόπου υπολογισμού των κεφαλαίων εφαρμόζοντας μια εναλλακτική μεθοδολογία λαμβάνοντας υπόψη το ρίσκο που αναλαμβάνει κάθε τράπεζα στον ισολογισμό της.
Ο ελκυστικός κλάδος των ροφημάτων
Με διαφορετική εμπορική επωνυμία και εστιατόρια εισέρχεται η McDonald’s στην πολύ αναπτυσσόμενη αγορά ροφημάτων. Η CosMc’s θα είναι η απάντηση της McDonald’s στην κυριαρχία των Starbucks στην αμερικανική αγορά, με τα πρώτα δέκα εστιατόρια να δημιουργούνται εντός του 2024. Οι πρώτες πληροφορίες για τα προϊόντα που θα προσφέρει η CosMc’s ξεκαθαρίζει ότι η νέα αλυσίδα δεν θα επικεντρωθεί στον καφέ αλλά θα επιδιώξει να προσελκύσει τη νεολαία με διάφορα άλλα ροφήματα.