Kathimerini.com.cy
Σε ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησής της για τον πληθωρισμό προχώρησε η ΕΚΤ, η οποία πλέον προβλέπει ότι για το 2023 και το 2024 ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 5,6% και 3,2% αντίστοιχα. Αιτία γι’ αυτό, οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου και των άλλων ενεργειακών προϊόντων. Πλέον η σύγκλιση με τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό τοποθετείται στο 2025, χρονιά που αναμένετε να σταθεροποιηθεί στο 2,1%. Υπενθυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός από το ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022, καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 4,3%. Οι συνιστώσες που επέτρεψαν αυτή την αποκλιμάκωση εστιάζονται στην καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και στην υποχώρηση του κόστους ενέργειας.
Η δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο
Η δημιουργία ελλειμμάτων και η χρηματοδότησή τους με μηδενικά επιτόκια την ίδια περίοδο που οι οικονομίες κάλπαζαν, ήταν για πολλά χρόνια το πλαίσιο άσκησης οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και πλέον τα επιτόκια αναμένεται πως θα κυμαίνονται σε επίπεδα πάνω από τους δείκτες ανάπτυξης, μετατρέποντας αυτομάτως τον δανεισμό σε μη βιώσιμο για όσο χρόνο θα ισχύει αυτή η συνθήκη. Με αυτή την ανησυχία υπόψη, οι επενδυτές αναζητούν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανονισμών ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Προς αυτή την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα η δημοσιονομική πολιτική και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες αναμένεται πως θα απασχολήσουν το οικονομικό ρεπορτάζ. Αναντίλεκτα, θα είναι μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το τι συνέβαινε μέχρι σήμερα που η νομισματική πολιτική βρισκόταν στο επίκεντρο.
Προσοχή στις αθετήσεις
Ως ήταν αναμενόμενο, η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων έχει προκαλέσει διεύρυνση των περιθωρίων κερδοφορίας των τραπεζών την ίδια ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για χειροτέρευση των στοιχείων του ενεργητικού λόγω δυσκολιών στην εξυπηρέτηση των δανείων. Προς αυτή την κατεύθυνση η εποπτική σύσταση είναι προς την κατεύθυνση άμεσης αξιολόγησης των προβλέψεων, ούτως ώστε να υπάρξει επιβεβαίωση της επάρκειας αυτών την ίδια ώρα που θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και τα συστήματα και οι διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων με τρόπο που να διασφαλίζεται πως το πλαίσιο που είναι σε ισχύ είναι συμβατό με τις προκλήσεις του σήμερα. Γενικά και εν αναμονή χειροτέρευσης των δεδομένων, οι τράπεζες καλούνται να εφαρμόσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.
Φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα
Το επόμενο χρονικό διάστημα οι τράπεζες θα πρέπει να υλοποιήσουν φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα για βελτίωση της τεχνολογικής τους δυνατότητας. Οι προκλήσεις από την εμφάνιση των μη τραπεζικών ιδρυμάτων (fintech) είναι ορατές, ενώ αναμένεται πως η πίεση για εναλλακτικές προσφορές στις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες θα συνεχιστεί. Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές στις εργασίες τους επιδιώκοντας την αφαίρεση όλου του αχρείαστου κόστους. Αυτή η διαδικασία αν και αρχικά θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους, μεσοπρόθεσμα θα επιτρέψει στις τράπεζες να καταστούν περισσότερο ελκυστικές στους επενδυτές και να πετύχουν βελτιωμένους δείκτες αποτίμησης προσφέροντας μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους τους.
Το γοργόν και χάριν έχει
Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε την πράσινη μετάβαση. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι πιθανή καθυστέρηση θα ανεβάσει το κόστος της επένδυσης που θα πρέπει ούτως ή άλλως να γίνει. Με βάση τα αποτελέσματα της προσομοίωσης ακραίων σεναρίων που πραγματοποίησε η ΕΚΤ, στην περίπτωση που η πράσινη μετάβαση καθυστερήσει πέραν του αναμενόμενου, οι πιο ευάλωτες τράπεζες της Ευρωζώνης θα παρουσιάσουν διπλάσιες ζημίες στο χαρτοφυλάκιο δανείων τους σε σχέση με την ενδιάμεση παρατήρηση του δείγματος. Ούτε πρέπει να χαλαρώσουμε τις φιλοδοξίες μας για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα σε σχέση με το κλίμα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα αδυνατίσει το κίνητρο των επιχειρήσεων για επενδύσεις ακόμα και αν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης παραμείνουν καταστροφικές.