ΔΗΚΤΗΣ
Βιώσιμο χρέος
Καθώς βρισκόμαστε σε αναμονή για αλλαγή του καθεστώτος των επιτοκίων αφήνοντας πίσω ίσως και για πάντα τα αρνητικά επιτόκια, αξίζει τον κόπο να αναλογιστούμε τι έχει προσφέρει αυτή η ιδιαίτερη συνθήκη. Κατά την διάρκεια της τελευταίας 20ετίας επετράπη σε χώρες με παραδοσιακά ψηλούς δανεισμούς ως ποσοστό του ΑΕΠ, να επαναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους σε βάθος χρόνου δημιουργώντας συνθήκες βιωσιμότητας στον συνολικό δανεισμό ακόμη και αν σήμερα είναι ψηλότερος σε απόλυτους αριθμούς σε σχέση με πριν. Ως αποτέλεσμα, η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων δεν θα επηρεάσει άμεσα το κόστος δανεισμού αυτών των χωρών βγάζοντας από το τραπέζι τον κίνδυνο μιας νέας κρίση χρέους στο προβλεπτό μέλλον.
Καθαρή λύση
Στην στήλη της προηγούμενης εβδομάδας σημειώσαμε πως πλησιάζει το τέλος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε προχθές με την απόφαση, μετά από ένα μήνα, για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου που εισάγεται διά θαλάσσης την ίδια στιγμή που οι αγωγοί προμήθειας πετρελαίου θα συνεχίσουν να «ρέουν» προς την Ευρώπη ανενόχλητοι. Η συγκεκριμένη απόφαση επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η επιβολή κυρώσεων στο πολύ σημαντικό ρωσικό φυσικό αέριο δεν βρίσκεται ούτε καν στον ορίζοντα αφού δεν έχει γίνει κατορθωτό να βρεθεί μια καθαρή λύση για το πετρέλαιο.
Αναπλήρωση δυναμικότητας
Η εκτίμηση ότι η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή λόγω κυρώσεων προκάλεσε την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία δήλωσε ετοιμότητα να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να αναπληρώσει την δυναμικότητα που ενδεχομένως να χαθεί. Η είδηση είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές να σημειώσει πτώση. Με βάση το κείμενο που συμφωνήθηκε για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, η πρόθεση των κρατών είναι να μειωθεί κατά 90% η χρήση ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.
Κροατικά εύσημα
Στην έκθεση που συντάσσει η ΕΚΤ για την κατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομιών που δεν συμμετέχουν στην ευρωζώνη επισημαίνεται η πρόοδος που έχει καταγράψει η Κροατία σε σύνολο επτά υπό εξέταση χωρών. Η έκθεση, που δημοσιεύεται ανά διετία, παρατηρεί σημαντικές υστερήσεις σε όλες τις χώρες πλην της Κροατίας. Η αξιολόγηση εστιάζεται στο επίπεδο του πληθωρισμού, την διακύμανση των εθνικών νομισμάτων σε σχέση με το ευρώ, την δημοσιονομική ισορροπία και το νομικό σύστημα.
Δυνατή ανάκαμψη
Μετά την πανδημία του κορωνοϊού και την υποχώρηση της τουριστικής βιομηχανίας, οι παράγοντες της αγοράς ποντάρουν σε μια δυνατή ανάκαμψη. Ενδεικτικό και το γεγονός ότι την περίοδο του αποκλεισμού και των lockdowns δεκάδες νέες αερογραμμές έχουν συσταθεί με στόχο να εκμεταλλευτούν το άνοιγμα της αγοράς μετά από δύο χρόνια που εκτιμάται ότι θα φέρει αυξημένη ζήτηση. Οι νέες αερογραμμές προτίθενται να ανταγωνιστούν στα ίσα τα μεγαθήρια του κλάδου ποντάροντας σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα που θα επιτρέψει καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες στους ταξιδιώτες.
«Διατροφικό» ποντάρισμα
Η άνοδος στις τιμές των τροφίμων και η εκτίμηση για διατήρηση της τάσης μεσοπρόθεσμα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών. Μόλις σε ένα μήνα το «ποντάρισμα» των επενδυτών στις πρώτες ύλες της διατροφικής αλυσίδας έχει υπερκαλύψει σε όγκο συναλλαγών πέντε φορές τον ετήσιο τζίρο προηγούμενων ετών. Η δραστηριότητα αυτή προκαλεί ανησυχίες καθώς ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές επιβαρύνοντας περαιτέρω το κόστος.
Μυθικές αποτιμήσεις
Η εκτίμηση για ύφεση που ίσως προκαλέσουν οι κεντρικές τράπεζες, αναγκάζει τις εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capitalists) να συνιστούν στις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους να περιορίσουν τα έξοδα λειτουργίας τους, μειώνοντας θέσεις εργασίας. Η εξέλιξη έρχεται μετά από ένα ιδανικό 2021 για τον τομέα με δεκάδες εισαγωγές στα χρηματιστήρια (IPOs) και μυθικές αποτιμήσεις.