ΔΗΚΤΗΣ
Μέχρι τέλος Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται η επαναπροκήρυξή του, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα επιχορηγημένων διακοπών του Υφυπουργείου Τουρισμού. Εξάλλου, τα ψηλά επίπεδα ανταπόκρισης του κοινού στις προηγούμενες προκηρύξεις του και η θετική επίδραση στην λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, ήταν αυτά που έπεισαν και το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δοθούν πρόσθετες πιστώσεις ύψους τριών εκατ. ευρώ για την εφαρμογή του από 1η Μαΐου μέχρι τέλος Ιουλίου. Το σχέδιο όμως θα εφαρμοστεί με σημαντικές διαφοροποιήσεις. Συγκεκριμένα αλλάζει το ύψος του ανώτατου κόστους διανυκτέρευσης και ανεβαίνει στα 100 ευρώ και σταθεροποιείται η δαπάνη του Υφυπουργείου στα 20 ευρώ ανά δίκλινο δωμάτιο (ανά ημέρα).
Επιπλέον αλλάζει το όριο ελάχιστης διαμονής. Από 1η Μαΐου 2022 μέχρι και την 9η Ιουνίου η ελάχιστη παραμονή είναι τα δυο βράδια και για την περίοδο από την 10η Ιουνίου 2022 μέχρι και την 31η Ιουλίου είναι τα τρία βράδια. Η μέγιστη διαμονή ανά κράτηση καθορίζεται στα επτά βράδια. Τέλος, το σχέδιο δεν σχετίζεται πλέον με το πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, αλλά απευθύνεται σε όλους τους μόνιμους κατοίκους Κύπρου.
Δαπάνες και κρατήσεις
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, κατά την περσινή χρονιά, οι δαπάνες του Υφυπουργείου για το πρόγραμμα εγχώριου τουρισμού ανήλθαν στα 6 εκατ. ευρώ. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα Ιουλίου - Αυγούστου, ανήλθε στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος, από 1η Μαίου31η Ιουλίου, το κόστος ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό αφορά πρόσθετες πιστώσεις, και δεν προέρχεται από εσωτερική κατανομή κονδυλίων και εξοικονομήσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα διαθέσιμα στοιχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού για τις κρατήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος. Συγκεκριμένα, για όλο το 2021, το πρόγραμμα ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού αξιοποίησαν 130 χιλιάδες άτομα και έγιναν 295 χιλιάδες διανυκτερεύσεις. Για τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου, όπου ίσχυε το έκτακτο πρόγραμμα επιδοτημένων διακοπών, είχαν επωφεληθεί 78 χιλιάδες άτομα και έγιναν 280 χιλιάδες διανυκτερεύσεις.
Επίσης, κατά την τελευταία εφαρμογή του σχεδίου, από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο, επωφελήθηκαν 25 χιλιάδες άτομα, ενώ στο πλαίσιο του πραγματοποιήθηκαν 65 χιλιάδες διανυκτερεύσεις. Από την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, φαίνεται ότι κινήθηκαν αρκετά καλά οι ορεινές περιοχές, περισσότερο σε σχέση με τις παραλιακές περιοχές.
Λόγω Ουκρανικού
Είναι γνωστό ότι το Υφυπουργείο ήταν σε σκέψεις τους τελευταίους μήνες για το ενδεχόμενο συνέχισης του σχεδίου (το οποίο ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου). Τα δεδομένα σε σχέση με τις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς και οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί, ενίσχυσαν την επιχειρηματολογία του Υφυπουργείου Τουρισμού στην τελευταία σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου και οδήγησαν στην έγκριση της πρότασης για παράταση του θεσμού. «Αναπόφευκτα οι αυξήσεις και οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αναπροσαρμογή του πλάνου των διακοπών μιας οικογένειας, οπότε με αυτό τον τρόπο, στηρίζουμε τον εγχώριο τουρισμό», αναφέρει σχετικά ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, προσθέτοντας ότι μειώνει το ρίσκο και για τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των ξενοδοχείων που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν από τον Μάη.
Με τη νέα έκδοση του προγράμματος εκτιμάται ότι θα ενταχθούν περισσότεροι ξενοδόχοι στην επαρχία Αμμοχώστου- Πρωταράς και Αγία Νάπα - οι οποίοι έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θεωρείται επίσης ότι μέσω του προγράμματος ενισχύεται και η τοπική κοινωνία, αφού επιχορηγείται μόνο η διαμονή και το πρόγευμα.
Αυτό σημαίνει ότι ο επισκέπτης έχει έμμεσο κίνητρο να κυκλοφορήσει και να δαπανήσει χρήματα και στην τοπική κοινωνία, σε άλλες επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, καφετέριες και λιανικά καταστήματα. Ιδιαίτερα δε στα ορεινά και την ύπαιθρο το σχέδιο επιχορηγημένων διακοπών παντρεύεται ιδανικά με το σχέδιο επιχορηγημένων εργαστηρίων χειροτεχνίας και οινογαστρονομίας, το οποίο φέτος θα απορροφήσει σχεδόν 1 εκατ. ευρώ για 4 χιλιάδες επιχορηγημένα εργαστήρια, αναφέρει σχετικά ο Σάββας Περδίος.
Ήρθε για να μείνει;
Τώρα το σενάριο να ενταχθεί το πρόγραμμα σε μόνιμη βάση στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού, αντιμετωπίζεται με θετικό φακό από πλευράς τουλάχιστον του αρμόδιου Υφυπουργείου. Όπως ανέφερε ο κ. Περδίος, το 2019, είχαμε στην Κύπρο 2,7 δισ. έσοδα από τον τουρισμό, από 4 εκατ. αφίξεις. Την ίδια ώρα, οι δαπάνες των Κυπρίων στο εξωτερικό ήταν 1,5 δισ., από 500 χιλιάδες αφίξεις Κυπρίων στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι ο Κύπριος είναι πολύ καλός πελάτης και στο εξωτερικό και στην Κύπρο. Μπορεί σε απόλυτους αριθμούς διανυκτερεύσεων να μην μπορούμε να κτυπήσουμε τους αριθμούς που φέρνει ένας τουριστικός πράκτορας του εξωτερικού, όμως η κατά κεφαλή δαπάνη του Κύπριου καταναλωτή είναι πιο ψηλή από την μέση κατά κεφαλή δαπάνη του εισερχόμενου τουρίστα, επισήμανε ο Σάββας Περδίος.
«Είναι λοιπόν μια καλή αγορά στόχευσης, τόσο το καλοκαίρι όσο κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Το αν θα γίνει μόνιμο κομμάτι του προϋπολογισμού μας, αυτό θα πρέπει να γίνει στοχευμένα, ώστε να εξυπηρετούνται και οι στόχοι της εθνικής στρατηγικής τουρισμού». Αυτό μεταφράζεται σε εφαρμογή του προγράμματος κυρίως τους χειμερινούς μήνες, μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου, ώστε να εξυπηρετηθεί και ο στόχος της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού για αύξηση στο 40% του συνόλου των διανυκτερεύσεων ως το 2030. Μπορεί λοιπόν να μην είναι ετήσιος θεσμός το πρόγραμμα για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά θα μπορεί να εφαρμόζεται τους χειμερινούς μήνες σε περιοχές αναπτυσσόμενες στον τουριστικό τομέα.
Κάτι τέτοιο φυσικά προϋποθέτει και την συμμετοχή των τουριστικών καταλυμάτων, κάτι που θεωρείται πιθανότερο αν το πρόγραμμα εφαρμόζεται για μήνες χαμηλών τουριστικών αφίξεων. Το κατά πόσο το πρόγραμμα θα ανανεωθεί και τον μήνα Αύγουστο, αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούν οι τουριστικές αφίξεις το επόμενο διάστημα.
«Εμείς είμαστε σε απόλυτη σύμπλευση με τις ενέργειες του Υφυπουργείου και στηρίζουμε τέτοιες ενέργειες, επισημαίνει ο γεν. διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης». Και από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων ΣΤΕΚ, εκφράζει ικανοποίηση για την συνέχιση του σχεδίου, με την γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Χρυσαίμιλη Ψηλογένη να επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αναπληρωθεί το κενό στις πληρότητες από Ρωσία και Ουκρανία.
Το κόστος διανυκτέρευσης
Το ανώτατο ύψος διανυκτέρευσης έχει αυξηθεί στα 100 ευρώ. Από αυτό το ποσό το Υφυπουργείο θα επιχορηγεί τα 20 ευρώ ανά διανυκτέρευση και το κόστος δεν αυξάνεται ανάλογα με το ύψος της διανυκτέρευσης. Από την στιγμή που έχει κλειδώσει το ποσό της επιχορήγησης, αυξάνεται και το value for money για τον πελάτη, εκτιμά ο αρμόδιος Υφυπουργός. Επισήμανε επίσης ότι από την στιγμή που έχει αυξηθεί το ύψος της διανυκτέρευσης, θα υπάρχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους ξενοδόχους για συμμετοχή στο πρόγραμμα και ο πελάτης θα έχει περισσότερες επιλογές. Αυτό ήταν ένα μήνυμα που έστειλαν πέρσι οι ξενοδόχοι, το οποίο ενισχύεται φέτος λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων (κόστος ηλεκτρικού ρεύματος κ.ο.κ). «Αυτό θα δώσει την ευκαιρία και σε άλλες μονάδες πιο ψηλού επιπέδου να συμβληθούν με το σχέδιο, δίνοντας περισσότερες επιλογές στο κοινό», επισημαίνει σχετικά ο ΠΑΣΥΞΕ. Αναμένεται λοιπόν ότι θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο σε επίπεδο προσφοράς όσο και σε επίπεδο ζήτησης.