ΚΥΠΕ
Υποχώρηση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο 2021, το οικονομικό κλίμα, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 1,5 μονάδες, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας που καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η μείωση του ΔΟΣ, σύμφωνα με το ΚΟΕ, «προήλθε από υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών και από μικρή κάμψη του κλίματος στον κατασκευαστικό τομέα», ενώ μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος σημειώθηκε στο λιανικό εμπόριο, στη μεταποίηση, καθώς και ανάμεσα στους καταναλωτές.
«Παρά τη μείωση που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο, ο ΔΟΣ παραμένει πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (100 μονάδες), υποδηλώνοντας συνέχιση της πορείας της οικονομικής δραστηριότητας προς την ομαλότητα», τονίζει το ΚΟΕ.
Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα, η αβεβαιότητα υποχώρησε στους τομείς των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών, αν και συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.
Αντίθετα, η αβεβαιότητα σημείωσε άνοδο στον τομέα της μεταποίησης, ενώ παρέμεινε αμετάβλητη στα επίπεδα Αυγούστου ανάμεσα στους καταναλωτές.
Τομέας Υπηρεσιών
Ειδικότερα, στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης.
Οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την πρόσφατη οικονομική τους κατάσταση, καθώς και για τη ζήτηση των υπηρεσιών τους το τελευταίο τρίμηνο ήταν λιγότερο θετικές συγκριτικά με τον Αύγουστο. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο ήταν πιο αισιόδοξες απ’ ό,τι τον περασμένο μήνα.
Τον Σεπτέμβριο οι αξιολογήσεις για την απασχόληση του τελευταίου τριμήνου παρέμειναν γύρω στα ελαφρώς αρνητικά επίπεδα των προηγούμενων δύο μηνών. Οι προσδοκίες για την απασχόληση του επόμενου τριμήνου κινούνται στα ίδια χαμηλά θετικά επίπεδα από τον Ιούνιο, ενώ οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τον Σεπτέμβριο.
«Παρά την υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, το κλίμα στον υποτομέα ξενοδοχείων και εστιατορίων ενισχύθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, λόγω βελτίωσης της τρέχουσας κατάστασης και σημαντικής ενδυνάμωσης των προσδοκιών για τη ζήτηση», σημειώνει το ΚΟΕ.
Λιανικό εμπόριο
Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα σημείωσε οριακή άνοδο λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης.
Σύμφωνα με το ΚΟΕ, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου ήταν λιγότερο αρνητικές. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις για τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων σημείωσαν άνοδο δυσχεραίνοντας το κλίμα.
Τον Σεπτέμβριο, οι προσδοκίες για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, ενώ οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης συνέχισαν την ανοδική πορεία που καταγράφεται από τον Μάιο.
Κατασκευές
Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε λόγω χειροτέρευσης των προσδοκιών. Τον Σεπτέμβριο, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για τη δραστηριότητά τους το τελευταίο τρίμηνο ήταν ελαφρώς αρνητικότερες απ’ ό,τι τον Αύγουστο, ενώ οι αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα βελτιώθηκαν οριακά.
Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την απασχόλησή τους κατά το επόμενο τρίμηνο καταγράφηκαν πιο απαισιόδοξες.
Μεταποίηση
Εξάλλου, στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα σημείωσε οριακή άνοδο λόγω βελτίωσης της τρέχουσας κατάστασης.
Συγκριτικά με τον Αύγουστο, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή του τελευταίου τριμήνου και τα τρέχοντα επίπεδα των
παραγγελιών ήταν λιγότερο αρνητικές.
Αντίθετα, οι αξιολογήσεις των αποθεμάτων τελικών προϊόντων αποτύπωσαν ανοδικές τάσεις, επιβαρύνοντας το κλίμα.
Καταναλωτές
Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές σημείωσε περαιτέρω βελτίωση τον Σεπτέμβριο.
Τον Σεπτέμβριο οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς και οι εκτιμήσεις τους για τις μελλοντικές συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΚΟΕ, οι αντιλήψεις των καταναλωτών για τις τιμές τους τελευταίους 12 μήνες κινήθηκαν ανοδικά για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Οι προσδοκίες για τις τιμές τους επόμενους 12 μήνες αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω, συνεχίζοντας όμως να αντανακλούν ανοδικές τάσεις τιμών.
Συγκριτικά με τον Αύγουστο, οι απαντήσεις των καταναλωτών για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για μεγάλες αγορές ήταν ευνοϊκότερες και οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν λιγότερο επιφυλακτικοί
σε σχέση με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές.
Αντίθετα, τον Σεπτέμβριο οι αξιολογήσεις για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για αποταμίευση ήταν δυσμενέστερες συγκριτικά με τον Αύγουστο και οι καταναλωτές τοποθετήθηκαν πιο αρνητικά ως προς το ενδεχόμενο αποταμίευσης κατά τους επόμενους 12 μήνες.