Του Απόστολου Τομαρά
Σε ένα μοντέλο που δεν θα αποτελεί επανάληψη της περασμένης πασχαλινής εορταστικής περιόδου αλλά ούτε ολικής χαλάρωσης, ένεκα των εορτών, προσανατολίζονται επιδημιολόγοι και κυβέρνηση για την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Παρά τη βελτίωση που καταγράφει η καθημερινή επιδημιολογική εικόνα το τελευταίο διάστημα, η επιφυλακτικότητα ειδικών και πολιτικών φαίνεται να παραμένει. Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, στις 13:00 η ώρα το μεσημέρι, θα αποκαλύπτουν τον προβληματισμό της κυβέρνησης για χαλάρωση των πολιτών, υπό την πίεση του εορταστικού κλίματος των ημερών. Στη λογική αυτή η οποία γίνεται αντιληπτή, η κυβέρνηση αντιτάσσει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένα πλαίσιο που περιορίζει στο ελάχιστο την χαλάρωση των μέτρων εάν και εφόσον η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει.
Υπό αίρεση
Όπως όλα δείχνουν οι ελεύθερες, περιοχές το επόμενο διάστημα θα προετοιμασθούν για την εορταστική περίοδο χωρίς να υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί σε κάποιες περιοχές. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, το επόμενο διάστημα, θα είναι ενιαία και με χρονικό ορίζοντα της 7η Ιανουαρίου. Στο πνεύμα αυτό επιδημιολόγοι και κυβέρνηση φαίνεται να συγκλίνουν στην προοπτική η Λεμεσός να επιστρέψει σε ρυθμούς μέτρων κατά της πανδημίας, όπως και οι υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου. Ωστόσο, όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, οι σχεδιασμοί που υπάρχουν ενδεχομένως να ανατραπούν εάν η πτωτική πορεία που παρουσιάζουν οι δείκτες αναστραφεί. Τουτέστιν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον Υπουργό Υγείας θα τελούν υπό την αίρεση της καθημερινής επιδημιολογική αξιολόγησης. Εάν και εφόσον υπάρξει επιβάρυνση των δεδομένων, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως θα υπάρξει άμεση αντίδραση με τη λήψη μέτρων ακόμα και μέσα στις γιορτές.
Εκπαίδευση
Και αν οι προθέσεις κυβέρνησης και επιδημιολόγων, για το γενικότερο κομμάτι, λίγο πολύ είναι γνωστές δεν συμβαίνει το ίδιο με την εκπαίδευση. Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα πως ένα κομμάτι των ανακοινώσεων θα αφορά τα σχολεία δεν επιβεβαιώνονται από το Υπουργείο Παιδείας. Πηγές έλεγαν στην «Κ» πως τα στοιχεία που υπάρχουν δεν συνηγορούν στη λήψη μέτρων σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Ως βασικό επιχείρημα προτάσσεται ο μέσος όρος των κρουσμάτων στα σχολεία (0,5%) που κινείται χαμηλότερα του μέσου όρου σε παγκύπρια κλίμακα (0,8%). Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι ανοιχτό στο διάλογο, η επικρατούσα άποψη είναι πως δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος λήψης μέτρων. Στις πληροφορίες για εορταστικές διακοπές, νωρίτερα από άλλες χρονιές, πηγές του Υπουργείου Παιδείας εκφράζουν προβληματισμό κυρίως για πρακτικά προβλήματα που θα προκληθούν στις οικογένειες από κλείσιμο των σχολείων νωρίτερα. Η ίδια άποψη υπάρχει και για το θέμα της τηλεκπαίδευσης.
Τα μέτρα
Ο Υπουργός Υγείας την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει το άνοιγμα της Λεμεσού και της Πάφου στο κομμάτι διακίνησης. Η Πάφος επιστρέφει στη λίστα των πόλεων όπου τα μέτρα δεν είναι τόσο σφιχτά. Στη Λεμεσό οι περιορισμοί που υπάρχουν εντός της πόλης θα συνεχισθούν για μια ακόμη εβδομάδα με προοπτική να αρθούν από τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Για την περίοδο των εορτών ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε στοχευμένες χαλαρώσεις με το σταγονόμετρο. Επί του προκειμένου η σκέψη που υπάρχει είναι όπως υπάρξουν κάποιες χαλαρώσεις κάποιες μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Χαλαρώσεις που θα αφορούν τους περιορισμούς στις συναθροίσεις σε σπίτια αλλά και χώρους εστίασης με ταυτόχρονη επιμήκυνση της ώρας απαγόρευσης της κυκλοφορίας η οποία δεν θα ανασταλεί μέσα στην εορταστική περίοδο.