ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πανδημία - Τι πρέπει να γνωρίζεις αν θα ταξιδέψεις

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, οι κατηγορίες χωρών και τι απαιτείται

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Η πανδημία έχει ανατρέψει τις ζωές και τα πλάνα της πλειοψηφίας των πολιτών σε μεγάλο βαθμό είτε λόγω της υγειονομικής κρίσης είτε λόγω των περιοριστικών μέτρων που εξακολουθούν να υφίστανται στην Κύπρο αλλά και σε αρκετές χώρες. Ένας από τους τομείς που έχει «βραχυκυκλώσει» είναι αυτός των ταξιδιών με αρκετούς συμπολίτες μας να έχουν απορίες για το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να ταξιδέψουν. Η Κύπρος από την Πέμπτη 08/07 έχει μπει στο «βαθύ κόκκινο» του ECDC με βάση και την τελευταία έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό και κατηγορίες των χωρών

Σχετικά με τους κάτοχους Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID εμβολιασμού και νόσησης ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους ή καραντίνα όταν ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. ούτε κατά την επιστροφή τους στην Κύπρο.

Όσον αφορά την Κύπρο, το Πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί στις πιο κάτω 3 περιπτώσεις:

αν έχετε εμβολιαστεί (με μία (1) ή και δύο (2) δόσεις εμβολίου) και έχει καταχωρηθεί στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας

εάν έχετε διαγνωστεί εργαστηριακά για τη νόσο COVID-19 και το αποτέλεσμα έχει δηλωθεί και καταχωριστεί στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας

εάν έχετε υποβληθεί εντός των τελευταίων 7 ημερών σε εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ή με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) έχετε λάβει αρνητικό αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα έχει καταχωριστεί από το εργαστήριο στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας.

Οι κάτοχοι εργαστηριακής εξέτασης είναι πιθανό ανάλογα με τις προϋποθέσεις που τίθενται από κάθε κράτος να υποβάλλονται σε επιπρόσθετους εργαστηριακούς ελέγχους. Να σημειωθεί ότι ο ταξιδιώτης θα πρέπει να ελέγχει πριν το ταξίδι τι ισχύει και τι ζητά η χώρα προορισμού του από τους επιβάτες ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία. Όσον αφορά τους δικαιούχους μοριακής εξέτασης στα αεροδρόμια διευκρινίζεται το κόστος το επωμίζεται ο πολίτης ανεξαρτήτως της κατηγορίας της χώρας από την οποία έρχεται (κόκκινο, πορτοκαλί).

Στα πλαίσια των τελευταίων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας υπάρχει μια δέσμη μέτρων που αφορά τους Κύπριους επιβάτες εμβολιασμένους με την πρώτη δόση και τους ανεμβολιάστους που θα επιστρέψουν από χώρες διαφόρων κατηγοριοποιήσεων.

Από 1η Αυγούστου 2021, οι Κύπριοι και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες θα πρέπει να ακολουθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν για όλους τους επιβάτες, εκτός και αν έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, μόνο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου θα δικαιούνται να διενεργούν μοριακή εξέταση στα αεροδρόμια της Δημοκρατίας κατά την άφιξή τους.

Για παράδειγμα, εάν ένας Κύπριος ή μόνιμα διαμένοντας στη Δημοκρατία θα ταξιδέψει προς την Κύπρο από χώρα της Πορτοκαλί Κατηγορίας (ένα αρνητικό PCR test), θα μπορεί να διενεργήσει PCR τεστ στα αεροδρόμια κατά την άφιξή του, μόνο εάν έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση του εμβολίου ή αν διαθέτει πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Εάν δεν ισχύει μια εκ των δύο πιο πάνω προϋποθέσεων, ο επιβάτης οφείλει να προσκομίζει αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCRαπό τη χώρα προέλευσής του με ισχύ 72 ωρών.

Αντίστοιχα, οι Κύπριοι και οι μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία επιβάτες που ταξιδεύουν προς την Κύπρο από χώρα της Κόκκινης Κατηγορίας (δύο αρνητικά PCR test), οφείλουν να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR από τη χώρα προέλευσής τους με ισχύ 72 ωρών και να πραγματοποιούν το 2ο κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια της Δημοκρατίας με ιδία έξοδα. Νοείται ότι οι επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση του εμβολίου ή διαθέτουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, μπορούν να διενεργήσουν μία εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Κύπρο και τη 2η μετά το πέρας των 72 ωρών από την άφιξη, με ιδία έξοδα.

Από την απόφαση εξαιρούνται τα ανήλικα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν.

Αναφορικά με το Σχέδιο Δράσης σταδιακής επανέναρξης των πτήσεων και της επαναλειτουργίας των αερολιμένων, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας προέβη σε επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας των διαφόρων χωρών ως προς τη νόσο COVID-19 με τις αλλαγές να ισχύουν από την Πέμπτη 8/07 μέχρι και την επόμενη αξιολόγηση.

Χώρες Πράσινης Κατηγορίας (Green) – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση

Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Μάλτα, 2) Πολωνία, 3) Ρουμανία, 4) Αυστρία, 5) Βουλγαρία, 6) Τσεχία, 7) Ουγγαρία, 8) Γερμανία, 9) Ιταλία, 10) Φινλανδία, 11) Σλοβακία, 12) Κροατία, 13) Εσθονία, 14) Γαλλία, 15) Ελλάδα, 16) Λιθουανία, 17) Λουξεμβούργο, 18) Σλοβενία, 19) Βέλγιο, 20) Δανία

Μικρά κράτη: 1) Μονακό, 2) Πόλη του Βατικανού

Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ισλανδία, 2) Νορβηγία, 3) Ελβετία, 4) Λιχτεστάιν

Τρίτες Χώρες: 1) Αυστραλία, 2) Νέα Ζηλανδία, 3) Σιγκαπούρη, 4) Ισραήλ, 5) Ιορδανία

Τι απαιτείται: Επιβάτες προερχόμενους από χώρες της Πράσινης Κατηγορίας δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19, αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.

Χώρες Πορτοκαλί Κατηγορίας (Orange) – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την πράσινη Κατηγορία

• Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Πορτογαλία, 2) Ιρλανδία, 5) Λετονία, 6) Σουηδία, 8) Ολλανδία

• Μικρά κράτη: 1) Ανδόρρα

• Τρίτες Χώρες: 1) Κίνα (περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ, Μακάου και της Ταϊβάν), 2) Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 3) Ιαπωνία, 4) Σερβία, 5) Καναδάς, 6) Σαουδική Αραβία, 7) Λίβανος, 8) Νότιος Κορέα, 9) Βόρειος Μακεδονία, 10) Κατάρ, 11) Κόσοβο, 12) Αζερμπαϊτζάν

Τι απαιτείται: Επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Πορτοκαλί κατηγορίας, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο PCR εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό

Χώρες Κόκκινης Κατηγορίας (Red) – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις χώρες της Πράσινης και της Πορτοκαλί Κατηγορίας

• Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Ισπανία

• Μικρά κράτη: 1) Σαν Μαρίνο

• Τρίτες Χώρες: 1) Ρουάντα 2) Ρωσία, 3) Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 4) Ουκρανία, 5) Αίγυπτος, 6) Λευκορωσία, 7) Ταϊλάνδη, 8) Αρμενία, 9) Γεωργία, 10) Μπαχρέιν, 11) Κουβέιτ, 12) Αλβανία, 13) Ηνωμένο Βασίλειο, 14) Μολδαβία, 15) Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 16) Μπρουνέι, 17) Μαυροβούνιο

Τι απαιτείται: Επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κόκκινης Κατηγορίας, απαιτείται: α) να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό και β) να προβαίνουν σε εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X