Του Απόστολου Τομαρά
Οι επόμενες δέκα μέρες μπορεί να θεωρηθούν ως μια από τις σημαντικότερες περιόδους στον καθημερινό αγώνα για περιορισμό έξαρσης της πανδημίας. Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, βλέποντας τα ημερήσια επιδημιολογικά δεδομένα να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Μια τάση που, αν και αποτυπώνει την περίοδο πριν τη λήψη των τελευταίων μέτρων, δημιουργεί ένα βασανιστικό περιβάλλον αναμονής έως ότου διαφανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λήφθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, όταν τα ημερήσια επιδημιολογικά δεδομένα της περιόδου εκείνης θα αποτυπώνουν την πορεία της επιδημίας των τελευταίων δέκα ημερών. Για την ώρα, κυρίως οι ειδικοί παρακολουθούν με προσοχή τους επιμέρους δείκτες των ημερήσιων δεδομένων σε μια προσπάθεια να παρέμβουν εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Μια τέτοια περίπτωση αφορά την επιδημιολογική εικόνα στην Εθνική Φρουρά, η οποία δείχνει σημάδια επιδείνωσης. Η αύξηση των νέων κρουσμάτων δεν περνά απαρατήρητη και σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχει σκέψη για ενεργοποίηση υγειονομικών πρωτοκόλλων του περασμένου καλοκαιριού που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά. Εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο τότε θα εφαρμοσθεί η μέθοδος ομαδοποίησης του προσωπικού της ΕΦ στο οποίο θα δίνεται άδεια εκ περιτροπής.
Χάθηκε χρόνος
Με την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους να βρίσκονται σε στάση αναμονής, η τροπή που έχει προσλάβει η πανδημία δημιουργεί νέα ερωτηματικά για την διαχείριση της πανδημίας, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Ήδη οι φωνές που ακούγονται για την ώρα επιβεβαιώνονται από την πορεία της πανδημίας. Ως καθοριστική χρονική στιγμή για τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας υποδεικνύεται η περίοδος μετά το Πάσχα, όταν η θεαματική υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών προκάλεσε έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό, κάτι που φάνηκε στη συνέχεια και με τα επίπεδα ελέγχων των όποιων υγειονομικών πρωτοκόλλων είχαν παραμείνει σε ισχύ. Ένα άλλο στοιχείο που ενισχύει όσους υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση δεν έδειξε αντιστάσεις στις πιέσεις από επαγγελματικές ομάδες, αφορά την κατάργηση των SafePass σε εξωτερικούς χώρους αλλά και το άνοιγμα επαγγελματικών χώρων που ήταν γνωστό ότι θα ήταν σημεία διασποράς του ιού, κυρίως ανάμεσα σε νεαρές ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Ακόμα και για αυτά τα λιγοστά μέτρα που είχαν παραμείνει σε ισχύ, οι έλεγχοι ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι. Το τελευταίο ζήτημα το οποίο όπως φαίνεται δεν λήφθηκε υπόψη στις χαλαρώσεις, ήταν ο αστάθμητος παράγοντας με τους εμβολιασμούς και το ενδεχόμενο το εμβολιαστικό πρόγραμμα να παρουσιάσει κάμψη. Κάτι που αποδείχθηκε στην πράξη παρά την κάλυψη του στόχου που είχε τεθεί, μέχρι τέλη Ιουνίου, για εμβολιασμό του 65% του πληθυσμού. Η δυστοκία που παρατηρείται σε νεαρές ηλικίες να εμβολιαστούν σε συνδυασμό με την μετάλλαξη Delta του ιού, που αφορά τις ίδιες ηλικίες, λέγεται από τους ειδικούς πως είναι εξίσου σοβαροί παράγοντες που ωθούν σε νέα έξαρση της πανδημίας. Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, όχι άμεσα αλλά από την ερχόμενη Παρασκευή, επαναφέρεται η κατοχή SafePass 72 ωρών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, πέραν των 20 ατόμων (π.χ. χώροι εργασίας, μπαράκια, clubs, γάμοι, πάρτι αποφοίτησης και γενεθλίων, κτλ.). Αν ληφθεί υπόψη το φαινόμενο που παρατηρείται μετά τις χαλαρώσεις της έντονης επιχειρηματικής δραστηριότητας με πλούσιο περιεχόμενο καλλιτεχνών, σε συνδυασμό με τα επίπεδα ελέγχων, εύλογες είναι οι απορίες που προκαλούνται για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η κυβέρνηση μετά το τρίτο Lockdown. Όταν ήταν γνωστές μάλιστα και οι προειδοποιήσεις του ECDC για την επιθετική μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Delta σε νεαρές ηλικίες.
Η αξιολόγηση
Με βάση την αξιολόγηση των ειδικών τα περισσότερα κρούσματα αφορούν σε ηλικίες κάτω των 40 χρόνων, πολύ περισσότερο κάτω των 25 χρόνων, όπου εντοπίζεται τουλάχιστον το 55% των κρουσμάτων. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι το αποτύπωμα των νέων κρουσμάτων στο σύστημα υγείας. Ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης θεωρεί πως ο κίνδυνος αύξησης των νοσηλειών είναι μεγάλος. «Ήδη αρχίσαμε και βλέπουμε μια αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες συγκριτικά με προηγούμενες εξάρσεις εξακολουθούν να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα για τον λόγο ότι πρόκειται για νεαρότερα άτομα. Θεωρώ ότι θα αυξηθούν περισσότερο οι νοσηλείες».
Καραγιάννης: Είναι άσχημα τα πράγματα
Ακόμα και στα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν, η κυβέρνηση, ορθά, ήλθε και επικρότησε όσους έχουν θωρακιστεί απέναντι στον ιό με εμβόλια, ωστόσο απέφυγε να παρέμβει χειρουργικά και για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για χώρους οι οποίοι αποδεδειγμένα τροφοδοτούν την διασπορά του ιού. Το ερώτημα το οποίο τίθενται στην προκειμένη περίπτωση από πολλούς είναι: Τι θα πράξει η κυβέρνηση αν το επόμενο δεκαήμερο δεν παρατηρηθεί ανάκαμψη της έξαρσης και συνεχισθούν οι ημερήσιες αυξήσεις νέων κρουσμάτων; Απάντηση στο ερώτημα έδωσε ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης. Λαμβάνοντας υπόψη τα 787 κρούσματα της περασμένης Δευτέρας ο καθηγητής προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος τα ημερήσια κρούσματα να φθάσουν τα 1000 αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων. «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των νοσηλειών. Αυτή την στιγμή φαίνεται ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ακόμα. Έχουμε λίγο περιθώριο ανάσας, από εκεί και πέρα θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε για τα μέτρα. Δεν ξέρω τι είδους περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να μπουν εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου και της τουριστικής κίνησης. Αν μπουν περιοριστικά μέτρα τότε είναι ωσάν να κλείνουμε την οικονομία μας για το υπόλοιπο της σεζόν».