ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι συστήνεται εάν εμβολιάστηκες αλλά νόσησες με κορωνοϊό

Τι ισχύει εάν εμβολιασμένος είναι στενή επαφή κρούσματος ή ο ίδιος νοσήσει με κορωνοϊό

Μελέτες καταδεικνύουν ότι ποσοστό 1%-10% όσων έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει μπορούν να μολυνθούν εκ νέου από τον ιό. Επιπλέον, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine αναφέρει ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν έναντι της Covid-19 και στη συνέχεια μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο. Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο μολυσματικοί από τους μη εμβολιασμένους.

Επιπλέον, όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων αλλά και τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλειών, ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών και ο κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών που προκαλεί ο ιός σε κάποιους ασθενείς, όπως επιπλοκές από το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα. Μια συχνή απορία όσων έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού είναι τι θα πράξουν σε περίπτωση που είναι στενή επαφή κρούσματος ή νοσήσουν με κορωνοϊό. Ισχύει ή όχι η καραντίνα;

Η απάντηση διά στόματος του Υπουργείου Υγείας είναι ότι σε περίπτωση που ένα άτομο το οποίο έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του ιού και είναι στενή επαφή κρούσματος, δεν χρειάζεται να μπει σε καραντίνα. Ωστόσο, θα πρέπει να υποβληθεί σε Pcr τεστ. 

Σε περίπτωση που εμβολιασμένο άτομο νοσήσει με Covid-19, το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι ισχύει το πρωτόκολλο για όλους όσους νοσούν με κορωνοϊό.

Δηλαδή: 

Με την ανακοίνωση του θετικού αποτελέσματος μετά από rapid test αντιγόνου είτε PCR test (μοριακή εξέταση) από οποιοδήποτε σημείο δειγματοληψίας, το θετικό στον ιό άτομο οφείλει να:

- τεθεί άμεσα σε αυτοπεριορισμό,

- να ενημερώσει τον Προσωπικό του Ιατρό, και

- να αναμένει τηλεφώνημα από το Υπουργείο Υγείας. Νοείται ότι δεν θα πρέπει να επισκεφθεί οποιοδήποτε άλλο σημείο δειγματοληψίας rapid test για επανάληψη του τεστ, καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.  

Όταν γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με το κρούσμα από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, θα ζητηθούν στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν εμπιστευτικά αποκλειστικά για τον εντοπισμό της πηγής μόλυνσης του θετικού κρούσματος, εντοπισμό των επαφών του και κατανόησης του ιού.

Με το πέρας της διαδικασίας ιχνηλάτησης, το θετικό κρούσμα λαμβάνει μέσω email ή sms και γραπτώς τις οδηγίες αυτοαπομόνωσης, καθώς και οδηγίες συμπλήρωσης των στενών του επαφών στον σχετικό πίνακα.

Ο Προσωπικός Ιατρός είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της υγείας των ασθενών/δικαιούχων του και την αποδέσμευση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο αποδέσμευσης και όχι νωρίτερα από τις 14 ημέρες από την διάγνωση ή την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Τα άτομα που δεν έχουν Προσωπικό Ιατρό αποδεσμεύονται από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Με την αποδέσμευσή τους, όλα τα κρούσματα λαμβάνουν γραπτό μήνυμα που αναγράφει την ημέρα αποδέσμευσης. Άδεια ασθενείας δίνεται από τον Προσωπικό Ιατρό.

Για γενικές πληροφορίες τα κρούσματα μπορούν να καλούν το 1474, ενώ για αναφορά επιδείνωσης συμπτωμάτων, ιατρική εκτίμηση, ανάγκη μεταφοράς σε νοσηλευτικό ίδρυμα μπορούν να καλούν το 1420.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση