ΚΥΠΕ
Στο κόκκινο βρίσκεται ο συναγερμός εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων, που αν δεν προσέξουμε θα εκτοξευθούν στα χίλια, λέει στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τον κόσμο, ιδιαίτερα τους νέους, να εμβολιαστούν για να μην έχουμε χειρότερα.
Παρόλες τις παροτρύνσεις και νουθεσίες, είπε, φαίνεται ότι εξακολουθούμε να συμπεριφερόμαστε ως ο ιός να έχει φύγει από την κοινότητα - τα χθεσινά αποτελέσματα των 787 κρουσμάτων μας δεικνύουν ότι ο ιός είναι μαζί μας και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό μετάδοσης λόγω συμπεριφορών τις οποίες δεν εννοούμε να σταματήσουμε τη δεδομένη στιγμή για να περιορίσουμε την εξάπλωση.
«Είμαστε περίπου μόλις 160 περίπου κρούσματα από τον αριθμό που είχαμε πριν πάρουμε τα τελευταία αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Φυσικά τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει, έχει αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη», σημείωσε.
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, τα περισσότερα κρούσματα αφορούν σε ηλικίες κάτω των 40 χρόνων, πολύ περισσότερο κάτω των 25 χρόνων, όπου εντοπίζεται τουλάχιστον το 55% των κρουσμάτων.
«Επομένως, πρόκειται για νεαρότερα άτομα, τα οποία ναι μεν νοσούν και κάποια από αυτά νοσούν βαριά και εισάγονται και στα νοσοκομεία, αλλά δεν θα δούμε τη σοβαρότητα της νόσησης, όπως είχαμε σε γηραιότερα άτομα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα ο ιός δεν θα προχωρήσει προς τα άνω διότι κάποιοι που είναι θετικοί ίσως έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένα άτομα, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα», πρόσθεσε.
Θα αυξηθούν οι νοσηλείες
Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος να αυξηθούν οι νοσηλείες. «Ήδη αρχίσαμε και βλέπουμε μια αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες συγκριτικά με προηγούμενες εξάρσεις εξακολουθούν να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα για τον λόγο ότι πρόκειται για νεαρότερα άτομα. Θεωρώ ότι θα αυξηθούν περισσότερο οι νοσηλείες», επεσήμανε.
Από τα δεδομένα της επιδημίας στη Μεγάλη Βρετανία, ανέφερε ο Καθηγητής, έχει παρατηρηθεί ότι ναι μεν, ο ιός αυτός είναι μεταδοτικότερος σε νεαρότερα άτομα, αλλά οι νοσηλείες δεν είναι στον ίδιο βαθμό όπως σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας και οι θάνατοι προς το παρόν είναι περιορισμένοι. Γι αυτό, συνέχισε, και η βρετανική κυβέρνηση πήρε την πολύ θαρραλέα απόφαση να αφαιρέσει τα περιοριστικά μέτρα πράγμα, το οποίο ελπίζω, σημείωσε, να μην τους στοιχίσει ακριβά.
Θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα;
Ο Δρ Καραγιάννης υπέδειξε ότι προηγουμένως για τη μείωση των κρουσμάτων είχαμε ως όπλο τα περιοριστικά μέτρα. Αυτή την στιγμή, σημείωσε, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε πολύ στενά την επιδημιολογική μας εικόνα και την εξέλιξη στις επόμενες λίγες ημέρες. «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των νοσηλειών. Αυτή την στιγμή φαίνεται ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ακόμα. Έχουμε λίγο περιθώριο ανάσας από εκεί και πέρα θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε για τα μέτρα. Δεν ξέρω τι είδους περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να μπουν εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου και της τουριστικής κίνησης. Αν μπουν περιοριστικά μέτρα τότε είναι ωσάν να κλείνουμε την οικονομία μας για το υπόλοιπο της σεζόν», πρόσθεσε.
Τι είναι καλύτερο, είπε, να περιοριστούμε οικειοθελώς την μια δυο εβδομάδες εφαρμόζοντας πλήρως τα μέτρα αυτοπροστασίας και τα πρωτόκολλα ή να αναγκαστούμε στο τέλος της ημέρας να επιβάλλουμε περιοριστικά μέτρα; Αυτό είναι δίλημμα τη δεδομένη στιγμή.
«Δεν θα το θεωρούσα αδύνατο να δούμε χίλια κρούσματα με την τροπή που πήραν τα πράγματα. Είναι άσχημα τα πράγματα», σημείωσε.
Σε σχέση με την επιβολή περιοριστικών μέτρων, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι επαφίεται στην Κυβέρνηση τι θα αποφασίσει. Εμείς, υπέδειξε, είμαστε στη διάθεσή της ως επιστήμονες να εκφράσουμε την άποψά μας.
«Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και αν δεν εμπεδώσουμε το γεγονός ότι παρόλο που είναι Καλοκαίρι πρέπει να φοράμε μάσκες, να κρατούμε τις αποστάσεις μας, και να αποφεύγουμε χώρους όπου συναθροίζεται κόσμος, τότε τα πράγματα είναι άσχημα», επεσήμανε.
Οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν
Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι πρέπει οι νεαρότεροι να καταλάβουν ότι είναι ανάγκη να εμβολιαστούν. «Αυτή τη στιγμή κρατιέται το υπόλοιπο των εμβολιασμένων και των υπεύθυνων κατοίκων της Κύπρου σε ομηρία από μια μερίδα που δεν εννοεί να καταλάβει τη σημασία των εμβολιασμών. Και μια άλλη μερίδα που ακούει ότι κάποιοι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν και λένε εφόσον οι εμβολιασμένοι δεν προστατεύονται γιατί να κάνω το εμβόλιο; Αγνοούν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στο 85%», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν η αύξηση κρουσμάτων, οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα, ανέφερε ότι δεν το γνωρίζουμε επακριβώς διότι δεν είχαμε περαιτέρω πρόσφατες ανακοινώσεις από το εργαστήριο στη Γερμανία που κάνει αυτές τις ταυτοποιήσεις. «Θεωρώ όμως», σημείωσε, «με την ταχύτητα με την οποία βλέπουμε να διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε λίγο, ότι μάλλον πρόκειται για το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα».
Θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων;
Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξει μείωση κι ότι αυτό εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά. Το λέμε και το ξαναλέμε αυτό το πράγμα, σημείωσε, αλλά δεν λέμε να το εννοήσουμε και να το εφαρμόσουμε.
Φανταστείτε, συνέχισε, αν ήταν χειμερινοί μήνες σε ποιους αριθμούς θα ήταν τα κρούσματα. «Αν ήταν Φθινόπωρο κι ήμασταν όλοι σε κλειστούς χώρους, τότε καταλαβαίνετε ότι η μετάδοση του ιού θα ήταν ακόμη πιο ευρεία. Ευτυχώς λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης και το γεγονός ότι είναι καλοκαιρινοί οι μήνες μας, είμαστε ως επί το πλείστο σε εξωτερικούς χώρους δεν βοηθά τη μετάδοση του ιού. Αλλά αν κάποιος δει τις αλυσίδες μετάδοσης καταλαβαίνει ότι αυτές προέρχονται από χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλοί άνθρωποι και δεν τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας ούτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα», πρόσθεσε.
Εξέφρασε τέλος, τη θέση ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα αυξήσουμε την εμβολιαστική μας κάλυψη γύρω στο 80% που απαιτείται για να είμαστε θωρακισμένοι. «Αν δεν το κάνουμε, θα έχουμε πρόβλημα. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα πλέον», συμπλήρωσε.