ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέες προοπτικές θα φέρει η κατοχύρωση του χαλλουμιού

Θετικά μηνύματα για εξαγωγές του χαλλουμιού και σε νέες αγορές - Βλέπει την επόμενη μέρα ο υπ. Γεωργίας Κώστας Καδής

«Ποτέ δεν ήμαστε πιο κοντά στην κατοχύρωση του χαλλουμιού, όσο είμαστε σήμερα» υπογραμμίζει ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του στην «Κ». Αυτό σημαίνει ότι μετά από μία και πλέον δεκαετία συζητήσεων, το νερό μπήκε στο αυλάκι και φαίνεται ότι πλέον υπάρχει ένας ορίζοντας για την κατοχύρωσή του. Μάλιστα, ο κ. Καδής εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Τι σημαίνει όμως η κατοχύρωση του χαλλουμιού για την προστασία του προϊόντος, την πορεία του και τις εξαγωγές;

Άνοιγμα σε νέες αγορές

Τα μηνύματα που φτάνουν από ξένες αγορές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το μέλλον του προϊόντος σε επίπεδο εξαγωγών, σε ενδεχόμενη κατοχύρωσή του. Πρόκειται για προϊόν με μεγάλες προοπτικές αναφέρει στην «Κ» η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.

Συγκεκριμένα σε αγορές όπως η Γαλλία, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση στο κατά πόσο ένα προϊόν είναι αυθεντικό και ποιοτικό, υπάρχουν θετικά μηνύματα και ενδιαφέρον για εισαγωγές. Προοπτικές υπάρχουν και για την ασιατική αγορά, για χώρες όπως η Ιαπωνία αλλά και σε ΗΠΑ και Καναδά. Στο σενάριο της κατοχύρωσης ενισχύεται η θέση της Κύπρου στις δικαστικές υποθέσεις σε σχέση με τα εμπορικά σήματα. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 80 δικαστικές υποθέσεις για το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού. Το ζητούμενο είναι η κατοχύρωση να αξιοποιηθεί στη βάση μιας σωστής στρατηγικής.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε ανάλογα την εμπορική στρατηγική και επεξεργαζόμαστε ήδη μια μελέτη για τα τέσσερα κύρια εξαγωγικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου και του χαλλουμιού ώστε να διαμορφώσουμε μια σωστή πολιτική προώθησης», αναφέρει η κυρία Πηλείδου. Αυτό που μελετάται αυτή η στιγμή είναι η υπάρχουσα κατάσταση και τι χρειάζεται να γίνει ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες στις αγορές που έχουν την περισσότερη προοπτική. Αποτελέσματα αναμένονται τον Μάιο.

Οι εξαγωγές

Ανοδική πορεία ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές του χαλλουμιού. Συγκεκριμένα το 2020 η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 266 εκατ. και τους 39 χιλ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση από τα 220 εκατ. ευρώ το 2019 (34 χιλιάδες τόνοι) και τα 180 εκατ. ευρώ του 2018 (28 χιλιάδες τόνοι).

Ο υπουργός Γεωργίας παραδέχεται ότι ενδεχομένως τα ποσά αυτά να διαφοροποιηθούν μετά την κατοχύρωση, νοουμένου ότι θα σταματήσουν να εξάγονται ως χαλλούμι, προϊόντα με τσίλι, βασιλικό ή σε στρογγυλό σχήμα που αφορούν το 35% των εξαγωγών του προϊόντος. Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, κτίζεται μια σταθερότητα στις εξαγωγές που αφορά το αυθεντικό παραδοσιακό κυπριακό προϊόν. Όσο αφορά τις άλλες μορφές, σαφώς θα μπορούν να συνεχίσουν να εξάγονται σε ξένες αγορές, ωστόσο, θα φέρουν άλλο όνομα. Την ίδια ώρα ωστόσο η Κύπρος αναμένεται να επωφεληθεί από την απαγόρευση για παραγωγή του προϊόντος με το συγκεκριμένο όνομα. Εκτιμάται δε ότι με αυτά τα δεδομένα τα κέρδη των παραγωγών δεν αναμένεται να διαφοροποηθούν. Ο υπουργός κάλεσε τους τυροκόμους σε συνεργασία για την επόμενη μέρα που αφορά την εφαρμογή των διαδικασιών προς όφελος της κτηνοτροφίας, της γαλακτοβιομηχανίας και της προστασίας του προϊόντος.

Μόνο εμείς

Σε περίπτωση κατοχύρωσης, το χαλλούμι θα παρασκευάζεται μόνο στην Κύπρο. Αυτή την στιγμή σύμφωνα με τον κ. Καδή, μόνο στην Ε.Ε., πέντε κράτη μέλη παράγουν προϊόν το οποίο ονομάζουν χαλλούμι- Η Δανία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα. Το μόνο εργαλείο για την προστασία του χαλλουμιού είναι το εμπορικό σήμα για το οποίο εκκρεμούν αυτή τη στιγμή πέραν των 80 δικαστικών διαδικασιών. Στην σκιά ισχυρισμών για την καταγωγή του προϊόντος υπήρχαν δύο επιλογές σημειώνει ο κ. Καδής. Η μία να αφήσουμε το χαλλούμι χωρίς κατοχύρωση και να μπορεί να το παρασκευάζει οποιοσδήποτε. Η άλλη επιλογή ήταν να προχωρήσει ο φάκελος με τους περιορισμούς που έχει ώστε να το παρασκευάζουμε μόνο εμείς. «Οριακά προλαβαίνουμε να το κατοχυρώσουμε και πρόκειται για εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική» ανέφερε. Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη ο φάκελος για το χαλλούμι συζητήθηκε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής σε σχέση με το νομικό κείμενο για τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις διέλευσης του προϊόντος από την πράσινη γραμμή. Σύμφωνα με τον κ. Καδή δεν καταγράφηκαν ενστάσεις. Όσο αφορά το άλλο νομικό κείμενο, για την κατοχύρωση του προϊόντος ως Π.Ο.Π., αυτό θα τεθεί ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπή στις 26 Μαρτίου. Ακολούθως αυτό που απομένει θα είναι η επικύρωση από το Κολλέγιο των Επιτρόπων, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Την εκτίμηση ότι θα μειωθούν οι εξαγωγές αναφέρει ο σύνδεσμος Τυροκόμων διά του προέδρου του Γιώργου Πέτρου. Οι εκτιμήσεις του συνδέσμου κάνουν λόγο για μείωση του 60% των εξαγωγών μας σε περίπτωση κατοχύρωσης και απαριθμεί σειρά προβλημάτων, όπως για παράδειγμα την επάρκεια σε αιγοπρόβειο γάλα. Σημειώνει ότι το πρόβλημα θα αρχίσει να διαφαίνεται το 2024, οπότε και θα ολοκληρωθεί η περίοδος προσαρμογής στο πρότυπο χαλουμιού που θέλει το αιγοπρόβειο να ανέρχεται στο 51% της ποσόστωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση