Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράτζ σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα την παραίτησή του, αλλά θα παραμείνει σε υπηρεσιακή θέση εν μέσω διαπραγματεύσεων στη Γενεύη τον επόμενο μήνα για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχους από το περιβάλλον του. Αυτήν την πληροφορία μετέδωσαν το απόγευμα της Τρίτης διεθνή και αραβικά μέσα ενημέρωσης.
Η αναμενόμενη παραίτηση του Σαράτζ
Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο κ. Σαράτζ επιχειρεί να διευκολύνει τις συνομιλίες της Γενεύης όπου θα κληθούν οι αντίπαλες πλευρές να συμφωνήσουν για την δημιουργία μιας νέας δομής προεδρικού συμβουλίου που θα ενοποιήσει στην πορεία τις δομές της χώρας και θα προγραμματίσει εκλογές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην Τρίπολη, ο κ. Σαράτζ αναμένεται να προβεί σε δήλωση για την παραίτηση του μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Λίγο πριν την διαρροή της νέας πληροφορίας στην Τρίπολη διαδηλώσαν εξοργισμένα πλήθη, τα οποία διαμαρτυρήθηκαν για την επιδείνωση της συνολικής κατάστασης της χώρας και τις αποφάσεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεση τους για τον διορισμό του πρώην μέλους της Επαναστατικής Φρουράς του Μουάμμαρ Καντάφι, Μοχάμεντ Μπαγιό, ως επικεφαλής του Ιδρύματος Μέσων Ενημέρωσης της Λιβύης.
Η κίνηση του κ. Σαράτζ αναμένεται να επικροτηθεί από τους περιφερειακούς υποστηρικτές του Στρατάρχη Χαλίφα Μπιν Χάφταρ, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Παραιτήθηκε και η παράλληλη κυβέρνηση
Προηγουμένως ο Αγκουίλι Σαλάχ, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Λιβύης έχει προτείνει πολιτική πρωτοβουλία για την ενοποίηση των θεσμών της χώρας. Το κοινοβούλιο της Λιβύης έχει ως προσωρινή έδρα την Ανατολική Λιβύη, την οποία ελέγχει ο κ. Χάφταρ και όπου επίσης παραιτήθηκε πριν από λίγες ώρες η παράλληλη κυβέρνηση της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός της Ανατολικής Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ-Θάνι υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Αγκουίλα Σαλέχ, πρόεδρο της ανατολικής Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Αμπντάλα Αμπαχίγκ, εκπρόσωπος τύπου του κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε την παραίτηση της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι οι νομοθέτες θα την επανεξετάσουν στην επόμενη συνεδρίασή τους.
Λίγο πριν την παραίτηση της παράλληλης κυβέρνησης, στη Βεγγάζη, οι διαδηλωτές, κάποιοι οπλισμένοι, πυρπόλησαν το κυβερνητικό κτίριο, αφήνοντας τη λευκή πρόσοψη απανθρακωμένη μαύρη, σύμφωνα με μάρτυρες.
Διαδηλώσεις ξέσπασαν επίσης αργά το Σάββατο στην Μπέιντα, όπου είχε προηγουμένως την έδρα της η κυβέρνηση, στη Σάμπα, στο νότο και για πρώτη φορά στην Αλ-Μαρτζ, προπύργιο του Χάφταρ, ανέφεραν ντόπιες πηγές.
Η κρίσιμη συγκυρία
Οι πληροφορίες για την παραίτηση τόσο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης όσο και της παράλληλης κυβέρνησης της Λιβύης έρχονται σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία. Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι σε Ελβετία και Γαλλία ξεκινούν διεργασίες για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος της Λιβύης.
Λίγο πριν την νέα διαμεσολάβηση του διεθνή παράγοντα στην Γενεύη, στο Παρίσι, σε λίγα εικοσιτετράωρα ο κ. Σαράτζ αναμένεται να συναντήσει του κ. Χάφταρ και κ. Σαλάχ για να συζητήσει την τελευταία κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη.
Η νέα γαλλική διαμεσολάβηση κρίνεται κρίσιμη για την πορεία των εξελίξεων στην Λιβύη, την οποία δοκιμάζει η εμφύλια σύρραξη εν μέσω συνεχιζόμενης πανδημίας και επιδείνωσης της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης.
Η παραίτηση του κ. Σαράτζ έρχεται στο προσκήνιο λοιπόν, λίγο πριν από αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις. Ο κ. Σαράτζ, ο οποίος μεταβαίνει στο Παρίσι, το προηγούμενο διάστημα υπήρξε στενός συνεργάτης της Τουρκίας, με την οποία πριν από περίπου ένα έτος υπέγραψε το περίφημο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών Λιβύης-Τουρκίας. Η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη και μαζί με το Κατάρ υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης.