Kathimerini.com.cy
Της Έλενας Αποστόλου
Παραπλανητικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο τροφοδοτούν τον φόβο και τη σύγχυση των πληθυσμών για την επιδημία της κινεζικής ιογενούς πνευμονίας.
Στην εποχή που βασιλεύουν τα fake news, δεν θα μπορούσε φυσικά να γλυτώσει ο… κορωνοϊός, αφού πολλές από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στηρίζονται σε προκαταλήψεις για τις διατροφικές συνήθειες στην Κίνα, σε ρατσιστικά στερεότυπα ή γιατροσόφια.
Φουσκωμένοι απολογισμοί κρουσμάτων και θανάτων, ένας ορυμαγδός παραπλανητικών πληροφοριών για την επιδημία της κινεζικής ιογενούς πνευμονίας, ψεύτικες πατέντες φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και περίεργοι τρόποι πρόληψης ή θεραπείας κατακλύζουν το διαδίκτυο τροφοδοτώντας τον φόβο και τη σύγχυση των πληθυσμών.
Οι ειδικοί απαντούν πως όταν χρησιμοποιείς σεσουάρ για τα μαλλιά και για την αποστείρωση του προσώπου και των χεριών και όταν πίνεις ζεστό νερό 60 βαθμών Κελσίου και αντισηπτικά για να παραμείνεις υγιής, όχι μόνο δεν προστατεύεσαι από τον ιό αλλά τα εν λόγω μέτρα μπορεί να αποβούν επικίνδυνα έως μοιραία.
Η φωτογραφία, του 2016, με μία Κινέζα να τρώει νυχτερίδα υπήρξε προ ημερών η επιτομή του fake news. Στην Κίνα, επίσης, ο κόσμος δεν πεθαίνει στους δρόμους όπως διαδίδεται.
Ναι, ο κορωνοϊός του Γιουχάν όντως μεταδίδεται πολύ εύκολα, ωστόσο έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας (γύρω στο 2%) και δεν έχει σκοτώσει χιλιάδες άτομα, όπως έχει αναφερθεί. Οι φωτογραφίες με τους εκσκαφείς επιστρατεύτηκαν για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου για τους ασθενείς, και όχι, δεν σκάβουν μαζικούς τάφους για τις χιλιάδες νεκρών.
Οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση δεν ταιριάζουν στον 21ο αιώνα και στην επιστήμη που αναζητεί και μπορεί να δώσει εμβόλια και θεραπείες.