ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η νικοτίνη μπορεί να προστατεύει από τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με μελέτη, που εκπονήθηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ κάποια ουσία που περιέχεται στον καπνό, προστατεύει τους θεριακλήδες από τον COVID-19

Kathimerini.gr

Τη χρήση έμπλαστρων νικοτίνης θα δοκιμάσουν Γάλλοι ερευνητές σε ασθενείς με COVID-19 και σε γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς μελέτη υπέδειξε ότι οι καπνιστές, εν αντιθέσει με ό,τι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό. Η μελέτη, που εκπονήθηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ και στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière του Παρισιού, υποδεικνύει ότι κάποια ουσία που περιέχεται στον καπνό, πιθανώς η νικοτίνη, προστατεύει τους θεριακλήδες από τον COVID-19.

Οι ερευνητές, πάντως, δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι επ’ ουδενί το συμπέρασμά τους δεν πρέπει να ενθαρρύνει τους πολίτες να καπνίσουν, συνήθεια που οδηγεί στον θάνατο το 50% των καπνιστών. Ακόμα και αν η νικοτίνη δρα προστατευτικά έναντι του κορωνοϊού, οι καπνιστές που νόσησαν παρουσίασαν πολύ βαρύτερα συμπτώματα εξαιτίας της τοξικότητας του καπνού στους πνεύμονες. Η ερευνητική ομάδα του νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière συγκέντρωσε ερωτηματολόγια από 480 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 380 νοσηλεύθηκαν, και διαπίστωσε ότι μεταξύ αυτών που χρειάστηκαν νοσηλεία, μέσης ηλικίας 65 ετών, μόνο το 4,4% κάπνιζε τακτικά, ενώ στην ομάδα των κρουσμάτων που απλώς παρέμεινε στο σπίτι, μέσης ηλικίας 44 ετών, κάπνιζε το 5,3%. Στοιχεία από τα γαλλικά νοσοκομεία δείχνουν ότι στις 11.000 ατόμων που νοσηλεύθηκαν με COVID-19, μόλις 8,5% ήταν καπνιστές, ενώ το ποσοστό καπνιστών στον γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 25,4%. Παρόμοια συμπεράσματα είχε και κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, η οποία έδειχνε ότι, από τα 1.000 κρούσματα του κορωνοϊού, μόνο το 12,6% ήταν καπνιστές, παρότι στον γενικό πληθυσμό της Κίνας οι καπνιστές είναι 28%.

Ο διάσημος νευροβιολόγος Ζαν-Πιερ Σανζό, που αξιολόγησε τη μελέτη, πιστεύει ότι η νικοτίνη πιθανώς να αποτρέπει τον κορωνοϊό από το να εισβάλει στα κύτταρα, αλλά και να περιορίζει την ανοσολογική υπερβολική αντίδραση, τη «θύελλα κυτοκινών», που οδηγεί στον θάνατο τις πιο βαριές περιπτώσεις COVID-19. Οπως καταλήγει η έκθεση των Γάλλων ερευνητών, «τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε υποδεικνύουν ότι όσοι καπνίζουν καθημερινά είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα ή να νοσήσουν βαριά από COVID-19, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό».

Μια άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε μία από τις επιδημικές εστίες της νόσου στη Γαλλία, την Ουάζ, βορείως του Παρισιού, διαπίστωσε ότι το 26% των μαθητών, των οικογενειών και των καθηγητών λυκείου της περιοχής Κρεπί-αν-Βαλουά, που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, είχαν αντισώματα στον COVID-19, παρότι από την ίδια πληθυσμιακή ομάδα είχε προσβληθεί το 41%. Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το ποσοστό απέχει πολύ από αυτό που απαιτείται για την ανάπτυξη «ανοσίας της αγέλης» (60%-70%) και τα περιοριστικά μέτρα
είναι απαραίτητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X