ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμβόλια vs Όμικρον: Κρίσιμες οι δύο επόμενες εβδομάδες

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι η «Όμικρον» νικά τα εμβόλια, λέει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Kathimerini.gr

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα σχετικά με την δυναμική της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» και την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων έναντι αυτής.

Τον νέο κύκλο «διαλόγου» άνοιξε η πρωινή τοποθέτηση του CEO της Moderna Στεφάν Μπανσέλ, ο οποίος σε δηλώσεις του στους Financial Times, ανέφερε ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν είναι πιθανόν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» όσο ήταν κατά της «Δέλτα».

«Σε καμία περίπτωση, δεν πιστεύω ότι (η αποτελεσματικότητα) είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που είχαμε με την Δέλτα», ήταν η δήλωση του Μπανσέλ που πυροδότησε αναταράξεις στις χρηματαγορές.

«Πιστεύω ότι θα υπάρχει σημαντική πτώση (στην αποτελεσματικότητα). Απλώς δεν γνωρίζω πόσο, διότι χρειάζεται να περιμένουμε για τα στοιχεία. Αλλά όλοι οι επιστήμονες στους οποίους έχω μιλήσει λένε περίπου: ‘Αυτό δεν θα είναι καλό’».

Σε κάθε περίπτωση, επιστήμονες και φαρμακευτικές συμφωνούν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι κρίσιμο για την περαιτέρω κατανόηση της μετάλλαξης και της «σχέσης» της με τα εμβόλια.

Η τοποθέτηση της Οξφόρδης

Στο θέμα παρενέβη και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέγοντας την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα υφιστάμενα εμβόλια δεν θα προσφέρουν κάποια προστασία έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον».

Παρά την εμφάνιση των νέων παραλλαγών την περασμένη χρονιά, τα εμβόλια συνέχισαν να παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι της βαριάς νόσησης και δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής ότι με την Όμικρον τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο.

Φάουτσι: Κανένα στοιχείο για ασυνήθη συμπτώματα

Σχετικώς καθησυχαστικός ήταν και ο Αντονι Φάουτσι κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN.

Tα πρώτα δεδομένα από την Νότια Αφρική δεν αναφέρουν ασυνήθη συμπτώματα σχετιζόμενα με την μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ.

Εκτίμησε επίσης ότι προς το παρόν είναι δύσκολο να ξέρει κανείς εάν η νέα μετάλλαξη θα οδηγεί σε βαριά νόσηση.

O κ. Φάουτσι ανέφερε ακόμη ότι προς το παρόν δεν μπορεί να προβλεφθεί εάν η παράλλαξη Όμικρον θα καταστεί κυρίαρχη στην χώρα και σημείωσε ότι έως το πρωί της Τρίτης (ώρα ανατολικών Πολιτειών ΗΠΑ) είχαν αναφερθεί 226 κρούσματα της «Όμικρον» σε 20 χώρες του πλανήτη, αλλά ότι έως εκείνη την ώρα η μετάλλαξη δεν είχε εντοπισθεί στις ΗΠΑ.

Ουγκούρ Σαχίν: Μη… φρικάρετε

Τέλος, ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής της BioNTech, εκτίμησε ότι μετάλλαξη «Όμικρον» θα μπορούσε μεν να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων, αλλά πιθανότατα θα εκείνοι παραμείνουν προστατευμένοι από μια σοβαρή νόσηση.

Ενώ η νέα παραλλαγή μπορεί να παρακάμπτει τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο, ο ιός πιθανότατα θα παραμείνει ευάλωτος στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που τον καταστρέφουν μόλις εισέλθει στο σώμα, τόνισε.

«Το μήνυμά μας είναι: Μην φρικάρετε, το σχέδιο παραμένει το ίδιο. Επιταχύνετε τη χορήγηση της τρίτης δόσης», δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Με βάση τα δεδομένα για τους μηχανισμούς των εμβολίων και τη βιολογία των παραλλαγών, ο Δρ. Σαχίν υποθέτει ότι τα ανοσοποιημένα άτομα θα έχουν υψηλό επίπεδο προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης, ακόμη και αν μολυνθούν από τη νέα μετάλλαξη.

Mε πληροφορίες από: Bloomberg, Financial Times, Wall Street Journal, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X