Kathimerini.gr
Tην εκτίμηση ότι ίσως να πάμε σε 12-13.000 κρούσματα αυτές τις ημέρες, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνοντας ότι η Αττική «βράζει».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης εμφανίστηκε ανήσυχος για τη θετικότητα η οποία όπως είπε έχει ανέβει πολύ τις τελευταίες ημέρες. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση της Αττικής, τόνισε ότι «βράζει», καθώς «έχει τριπλασιάσει και σε ορισμένες περιοχές έχει τετραπλασίασει τα νούμερα της από τις 7 Δεκεμβρίου και ύστερα».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000 (προ δεκαπενθημέρου έως σήμερα), ενώ εκτίμησε ότι η θετικότητα θα κυμανθεί στο 2% το επόμενο διάστημα.
«Η κορύφωση θα έρθει μεταξύ 15-20 Ιανουαρίου», πρόσθεσε.
Για την μετάλλαξη Όμικρον ο καθηγητής είπε ότι επιθυμεί να είναι τζούφια, δηλαδή να έχουμε πολλά κρούσματα, χωρίς να έχουμε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Επισήμανε ότι στο 50-60% των κρουσμάτων είναι η συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Έαν δεν είχαμε την Ομικρον θα είχαμε 3.500-3.800 κρούσματα κατά μέσο όρο την εβδομάδα», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, έκανε λόγο για στοχευμένα μέτρα και δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να εφαρμοστούν από απόψε.
Ο κ. Τζανάκης πρότεινε ακόμα να υπάρξει παράταση μιας εβδομαδας στις διακοπές στα σχολεία, η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα του Γενάρη.
Λινού: «Τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα»
Από την πλευρά της η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, εκτίμησε πως τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα.
Μιλώντας στο Mega, η καθηγήτρια τόνισε: «Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη θετικότητα. Έχουμε σχεδόν 10.000 κρούσματα με λιγότερο από 100.000 test. Αυτό δημιουργεί μεγάλη ανησυχία τουλάχιστον ως προς τον αριθμών κρουσμάτων, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η νοσηρότητα λογω Όμικρον. Η άποψη μου είναι ότι τα μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί, όχι με την έννοια lockdown, αλλά υπό την έννοια της πλήρους ενημέρωσης του πληθυσμού για τη χρήση μάσκας, της τήρησης αποστάσεων, τη μείωση της πληρότητας στους χώρους που μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός, με την ελπίδα να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων».
Η πρόταση της κ. Λινού ήταν πως θα μπορούσε να ενισχυθεί η διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους με προϋπόθεση την τήρηση των αποστάσεων, ενώ ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος στους εσωτερικούς χώρους.
Τι αλλάζει από 3 Ιανουαρίου
Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, από τις 3 έως και τις 16 Ιανουαρίου 2022 θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95 ή ffp2 ή εναλλακτικά διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ, καθώς και από το προσωπικό των χώρων εστίασης. Επίσης συστήνεται στο σύνολο του πληθυσμού να χρησιμοποιεί μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
• Οι χώροι διασκέδασης και εστίασης θα λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα, χωρίς ορθίους, ενώ σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα. Παράλληλα θα υπάρξουν και μετρικές αποστάσεις που θα εξειδικευτούν στη σχετική ΚΥΑ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα θα απαγορευθεί και η μουσική.
• Σε γήπεδα και αθλητικούς χώρους η πληρότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Εάν διαπιστωθεί ότι τα μέτρα δεν τηρούνται, οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
• Το επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα γίνεται μόνο αν έχει προηγηθεί PCR 48 ωρών. Στα νοσοκομεία θα αυστηροποιηθεί το επισκεπτήριο.
• Θα εφαρμοστεί τηλεργασία σε υπηρεσίες δημόσιου τομέα και σε εταιρείες σε ποσοστό έως και 50% (ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας), καθώς και κυλιόμενο ωράριο.