ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δένδιας για Τουρκία: «Αποφεύγει τη συνεννόηση»

«Η Τουρκία αντί να προτάσσει την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, προτάσσει την επίλυση εν πολλοίς ανύπαρκτων διαφορών», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Του Βασίλη Νέδου

«Ζήτημα ασφαλείας για όλη την ευρύτερη περιοχή» χαρακτήρισε την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στα νότια της Τουρκίας στο Ακούγιου, αναδεικνύοντας το συγκεκριμένο ζήτημα ως ένδειξη της στάσης της Αγκυρας να μη συνομιλεί με καμία από τις γειτονικές χώρες της. «Η Τουρκία πρέπει να συνεννοηθεί μαζί μας. Υπάρχει ένα παράδειγμα, για το οποίο π.χ. η Τουρκία δεν συνεννοείται μαζί μας. Θέλει να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου. Πολύ ωραία. Δεν θα πρέπει να συνεννοηθεί για τις γειτονικές χώρες για τις παραμέτρους ασφαλείας; Υπάρχει ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή αυτή δεν στερείται σεισμών. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα αυτό;», είπε (ΕΡΑ) ενδεικτικά ο κ. Δένδιας. Οπως είπε, ευρύτερα, η Τουρκία «αντί να προτάσσει την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, προτάσσει την επίλυση εν πολλοίς ανύπαρκτων διαφορών», αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αλλά και την τακτική των υπερπτήσεων.

Αμφισβήτηση

Αναφορικά με τη χθεσινή αποκάλυψη της «Κ» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον νότιο Εβρο, ο κ. Δένδιας είπε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού», ευχόμενος «να πάμε σε μια συνεννόηση». «Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είπε ο κ. Δένδιας.

Ερωτώμενος αν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «πρέπει και η τουρκική πλευρά να στέρξει στη δημιουργία ασφαλών και σοβαρών διαύλων επικοινωνίας. Διότι οι δίαυλοι μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση να ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν σημαίνει ότι είναι δίαυλοι επιβολής της θέσεως του ενός επί του άλλου».

Την Τετάρτη, καταγράφηκε και σφοδρότατη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην εξαιρετικά επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε το αντίστοιχο τουρκικό, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους. Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νομπέλ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Ελληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών. Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μία φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Ολοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά», αναφέρεται ενδεικτικά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών γινόταν λόγος για «αβάσιμες και ανόητες δηλώσεις από τη Βουλή των Ελλήνων και τις ελληνικές αρχές» για την επέτειο της 19ης Μαΐου και παραπομπή στην πρόταση του Ελευθερίου Βενιζέλου για την απονομή Νομπέλ στον Κεμάλ Ατατούρκ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι και χθες πραγματοποιήθηκαν τρεις πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Αγαθονήσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Ο πρώην πρωθυπουργός γίνεται πιο ομιλητικός τώρα που «συνταξιοδοτήθηκε» από τη Βουλή. Γιατί; Ο «πάγος» με τον Μητσοτάκη, ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ