Kathimerini.gr
Ο κίνδυνος μιας νέας γενικευμένης αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας στη Βρετανία, σε μια στιγμή που ήδη η ανάκαμψη της οικονομίας της φαίνεται ασταθής, έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποχώρηση της στερλίνας. Χθες το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών καταγράφοντας πτώση 0,5% στο 1,2676 δολ.
Αναστολή
Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα γενικευμένη αναστολή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Λίγες ώρες νωρίτερα, άλλωστε, το βράδυ της Τρίτης, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει τους νέους αυστηρότερους περιορισμούς, όπως η μείωση του ωραρίου των εστιατορίων και των μπαρ μέχρι τις 10 το βράδυ αλλά και μια ισχυρή σύσταση για τηλεργασία.
Με τους νέους περιορισμούς ανακόπτεται η πορεία προς την πλήρη επαναλειτουργία της βρετανικής οικονομίας και την αναθέρμανση της ανάπτυξης. Εντείνεται, έτσι, η ανησυχία για μια επανάληψη των όσων έγιναν τον Μάρτιο, όταν η διακοπή κάθε δραστηριότητας οδήγησε τη βρετανική οικονομία στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 100 και πλέον ετών. Τότε, το δεύτερο τρίμηνο, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 20% ενώ τώρα εκτιμάται πως το τρίτο τρίμηνο ανέκαμψε δυναμικά κατά 15% χάρη στην άρση των περιορισμών.
Τώρα οι προοπτικές διαγράφονται δυσοίωνες καθώς, παράλληλα με τους νέους περιορισμούς, η κυβέρνηση Τζόνσον σχεδιάζει να ανακαλέσει ορισμένα από τα μέτρα στήριξης όπως, για παράδειγμα, τις επιδοτήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με το ερευνητικό σκέλος της Bank of America, την Bank of America Global Research, η βρετανική οικονομία δεν θα σημειώσει καμία ανάπτυξη ούτε το τέταρτο τρίμηνο του έτους ούτε το πρώτο του επόμενου έτους. Παράλληλα η JPMorgan προεξοφλεί πως αν η κυβέρνηση κλείσει για δύο εβδομάδες όλο τον κλάδο των εστιατορίων, μπαρ και ξενοδοχείων, θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 2 εκατοστιαίες μονάδες το βρετανικό ΑΕΠ.
Ζήτηση
Οπως, τονίζει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, μόλις η κυβέρνηση ανακάλεσε το πρόγραμμα που ενεθάρρυνε τις εξόδους για φαγητό σε εστιατόρια, η ζήτηση στον κλάδο υποχώρησε ραγδαία. Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει μάλιστα πως η ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας είχε ήδη αρχίσει να ανακόπτεται προτού κλιμακωθεί το δεύτερο κύμα και ανακοινωθούν νέοι περιορισμοί. Οπως αναφέρει η εταιρεία ερευνών Cips/Markit, το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο, η προοπτική των επιχειρήσεων είναι η χαμηλότερη από τον Μάιο, ενώ αυξάνονται διαρκώς οι απολύσεις. Παράλληλα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) καταδεικνύει πως η οικονομία εξακολούθησε να αναπτύσσεται τον Σεπτέμβριο αλλά με ρυθμό που επιβραδύνεται σε σχέση με τον περασμένο μήνα, όταν είχε αυξηθεί η κατανάλωση στα εστιατόρια της χώρας.
Η εικόνα της βρετανικής οικονομίας είναι δυσοίωνη σε μια στιγμή που μεταξύ οικονομικών αναλυτών του City του Λονδίνου αρχίζει να διαμορφώνεται η πεποίθηση πως το τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι πραγματικά δύσκολο για τη Βρετανία. Την απαισιοδοξία εντείνουν, άλλωστε, τα στοιχεία για την Ευρωζώνη, καθώς κατατείνουν σε στασιμότητα της οικονομίας. Οπως τόνισε στον Guardian ο Σαμ Τομπς, επικεφαλής των οικονομολόγων της Pantheon Maroeconomics, «όπως ακριβώς συνέβη και με το πρώτο κύμα της πανδημίας, τα στοιχεία της Ευρωζώνης είναι ενδεικτικά του ποια θα είναι η κατάσταση της οικονομίας σε λίγες εβδομάδες».