Του Απόστολου Κουρουπάκη
Στις «Αποθήκες» του ΘΟΚ ανεβαίνει το έργο του Τζακ Θορν «Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη. Οι έξι ηθοποιοί (Στέλιος Καλλιστράτης, Γιάννης Μουστάκας, Άντονι Παπαμιχαήλ, Αντρέας Πατσιάς, Αλέξανδρος Παυλίδης, Μαρία Χατζηχριστοδούλου) σε κάποιο από τα διαλείμματα των προβών τους μίλησαν στην κάμερα της «Κ» για την παράσταση και για τους ρόλους τους και καλούν το κοινό στην παράσταση, για να δουν με μια άλλη ματιά το πένθος, και φεύγοντας να έχουν πάρει κάτι από την ενέργεια των ηθοποιών.
Φωτ. Γ. Χαραλάμπους
Το «Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο» περιστρέφεται γύρω από την ιστορία ενός αγοριού στην πρώιμη εφηβεία του, του Τομ, που πενθεί το χαμό του Λουκ, του μεγάλου του αδερφού, με έναν τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι συνηθίζεται: αποφασίζει να κατασκηνώσει σε μια κακόφημη γειτονιά και επιμένει να τον θάψει στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του. Η πόλη παίρνει σουρεαλιστικές διαστάσεις στο μυαλό του Τομ, ενώ ο ίδιος κάνει, σχεδόν ακίνητος, ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Τι θα ανακαλύψει για τον εαυτό του, τους άλλους και τη ζωή όσο βρίσκεται εκεί;
Φωτ. Γ. Χαραλάμπους
Γραμμένο το 2008 στο πλαίσιο του φεστιβάλ National Theatre Connections το «Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο» μιλά για δύσκολα θέματα με τα πιο ζωντανά χρώματα. Ο συγγραφέας ιχνηλατεί μέσα από τη γραφή του τα δύσβατα μονοπάτια της ζωής ενός νέου και ρίχνει φως σε θέματα όπως η σεξουαλικότητα, η αποδοχή του διαφορετικού, η συγχώρεση, η αυτοχειρία και ο ρόλος της οικογένειας.
Φωτ. Γ. Χαραλάμπους
«ΝΕ@ ΣΕ ΕΡΗΜΟ ΝΗΣΙ»
Η Ελένη Μολέσκη γράφει για τις Δράσεις
Στις δύο προηγούμενες σεζόν των δράσεων Νε@ σε έρημο νησί οι συνθήκες επέβαλλαν συνεχώς αναπροσαρμογές στα σχέδια μας. Μπαίνοντας στην τρίτη χρονιά οι επιλογές ήταν δύο, να «λογικευτούμε» και να κάνουμε λιγότερα ή να πάρουμε φορά και να απαντήσουμε στις δικαιολογημένες ανησυχίες με αδικαιολόγητη αισιοδοξία. Επιλέξαμε το δεύτερο και έτσι δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα πληθωρικό που αισθανόμαστε ότι επιστρέφει στους έφηβους κι όχι μόνο θεατές μας ότι τους στερήθηκε.
Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει εργαστήρια υποκριτικής, μάσκας, θέατρου ντοκουμέντο, κινηματογράφου, σύγχρονου χορού, μουσικής και ένα καλοκαιρινό θεατρικό camp. Πέρα από τους συνήθεις ύποπτους (Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης και Ελένη Μολέσκη), η ομάδα των παιδαγωγών μεγάλωσε περιλαμβάνοντας αξιόλογους καλλιτέχνες που ασχολούνται με την καλλιτεχνική εκπαίδευση εφήβων όπως ο Διομήδης Κουφτερός, η Ελένη Αναστάσιου, η Άννα Φωτιάδου, ο Άντης Σκορδής και ο Παναγιώτης Τοφή.
Ακόμα, η σκηνή των Αποθηκών άνοιξε τις πόρτες της φιλοξενώντας προβολές ταινιών με εκπαιδευτικό χαρακτήρα σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα Σκασιαρχείο (Ελλάδα) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου αλλά και τρεις θεατρικές παραγωγές: σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe, την παράσταση «Είναι στο αίμα» της Barbara Kelmer -μια συνεργασία του Tete Adehyemma Dance Theatre (Ghana) και του Cactus Junges Theater (Γερμανία), την παράσταση «Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας» του Τάσου Αγγελόπουλου σε σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου από την ομάδα Intra Portas όσο και την παράσταση θεάτρου σκιών του Izel Seylani «Κρυμμένος θησαυρός».
Τέλος στην καρδιά του προγράμματος οι δύο παραστάσεις μας, το «Τέρας» του Ντάνκαν Μακμίλλαν σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία κι έδωσε τη σκυτάλη στη νέα μας παραγωγή με τίτλο «Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο» του Τζακ Θορν σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη. Κι όπως με χαρά διαπιστώνουμε ότι το κοινό των Αποθηκών έχει αντιληφθεί και το περιμένει, κάθε μας παραγωγή συνοδεύεται από εκπαιδευτικούς οδηγούς με θεατροπαιδαγωγικό υλίκο, εκθέσεις, συζητήσεις και προβολές ταινιών δίνοντας στο παραστασιακό γεγονός ευρύτερες εκπαιδευτικές και κοινωνικές διαστάσεις. Την προβολή του ντοκιμαντέρ μας Σχολείο: Μανιφέστο για την αλλαγή που συνόδευε την προηγούμενη μας παραγωγή διαδέχεται η διαδραστική έκθεση «Η δική μας πόλη» που στόχο έχει να χαρτογραφήσει το δημόσιο χώρο αλλιώς. Στην ιστοσελίδα www.neosseerimonisi-map.eu περιμένουμε και τη δική σας συμμετοχή.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση-Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική: Αντώνης Χατζηαντώνης
Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτις: Ειρήνη Ανδρέου
Παίζουν: Στέλιος Καλλιστράτης, Γιάννης Μουστάκας, Άντονι Παπαμιχαήλ,
Αντρέας Πατσιάς, Αλέξανδρος Παυλίδης, Μαρία Χατζηχριστοδούλου
Φωτ. Γ. Χαραλάμπους
Παραστάσεις
Λευκωσία: Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00
Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, Κάμπου 29, Στρόβολος
Λεμεσός: Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30
Θέατρο Ριάλτο, Ανδρέα Δρουσιώτη 19, πλατεία Ηρώων, Λεμεσός
Πληροφορίες / Εισιτήρια:
Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)
Εισιτήρια: €12/ 6 E-ticket: www.rialto.com.cy, Rialto App
Tαμείο: 77777745 (Δευ - Παρ 10:00-15:00 και 2 ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων)