ΚΥΠΕ
Την αντίθεση του στις σκέψεις για μετακίνηση του αρχαιολογικού μουσείου της Λεμεσού, εκτός των ορίων της πόλης, εκφράζει το Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, σε ανοικτή επιστολή, στην οποία καταθέτει σειρά προτάσεων για αναβάθμιση του υφιστάμενου χώρου.
Στην επιστολή του, το Συμβούλιο αναφέρει ότι με μεγάλη έκπληξη έχει ενημερωθεί ότι υπάρχει σκέψη για μεταφορά του αρχαιολογικού μουσείου σε άλλη περιοχή, σημειώνοντας ότι η υφιστάμενη περιοχή είναι βολική και ιδανική για όλους.
«Αναγνωρίζουμε ότι το Μουσείο χρειάζεται εκσυγχρονισμό και βελτιώσεις που θα μπορούσαν όμως να γίνουν χωρίς τη μετακίνηση του», συνεχίζει και υποδεικνύει ότι «αυτή είναι άλλωστε και η τάση διεθνώς, να βελτιώνονται τα υφιστάμενα μουσειακά κτίρια όσον αφορά στον εκθεσιακό τους χώρο».
Σε σχέση με το θέμα του μεγέθους του, το Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, προτείνει την πρόσθεση ορόφων «όπου θα υπάρχει δωμάτιο προβολής και χώρος περιοδικών εκθέσεων, πωλητήριο ενθυμίων, καφετέρια, χώροι υγιεινής κλπ». Για την έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, προτείνει όπως το πρόβλημα επιλυθεί με υπόγειους χώρους ή και κατασκευή αποθηκών σε άλλο χώρο.
Εκφράζει δε τη θέση πως θα πρέπει στη μελέτη να υπάρξει συνεργασία Επιστημονικού Μουσειολογικού προσωπικού με αρχιτέκτονες, μηχανικούς και πολεοδόμους και πως «χρειάζεται όραμα, φαντασία και διάθεση ώστε να γίνεται σωστή προβολή και ανάδειξη του Μουσείου όπως γίνεται με μουσεία του εξωτερικού και λειτουργική ένταξή του στον πολεοδομικό ιστό, πρόσβαση από
μέσα μαζικής μεταφοράς, σύνδεση με πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους από τον παραλιακό δρόμο κ.ά.».
«Επιβάλλεται καλλιέργεια μουσειολογικής συνείδησης σε μαθητές όπου, με κατάλληλες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, θα εμπεδώνουν την ανάγκη εκμάθησης της ιστορίας μας», προσθέτει.
Τέλος, υποδεικνύει πως «υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να γίνουν σε μια αναβάθμιση ενός Μουσείου ώστε να εκσυγχρονιστεί και να αναδειχθεί κατάλληλα, μελετημένα και σωστά» και ότι «η μεταστέγαση του δεν θα έπρεπε να ήταν η πρώτη σκέψη και μάλιστα χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, διεπιστημονική προσέγγιση και μελέτη».
Σημειώνεται ότι για το νέο αρχαιολογικό μουσείο Λεμεσού, έχει κατατεθεί πρόταση από το Δήμο Γερμασόγειας και τις κοινότητες της γύρω περιοχής, όπως αυτό γίνει στην περιοχή Αμαθούντας, από όπου προέρχεται και η πλειοψηφία των εκθεμάτων του υφιστάμενου μουσείου.