ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η απάντηση του εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ στην «Κ» μετά τις αντιδράσεις

Ο καλλιτέχνης πίσω από τους αμφιλεγόμενους πίνακες μίλησε στην «Κ»

Έντονες αντιδράσεις κυριώς στα ΜΚΔ προκάλεσα τα έργα του καλλιτέχνη Γιώργου Γαβριήλ. Ο κύπριος εικαστικός δημιούργησε μια σειρά από πίνακες (anti-systemic art) όπου απεικονίζουν διάφορες ιστορικές και θρησκευτικές προσωπικότητες της Κύπρου. Μετά από μια θύελλα σχολίων και καταγγελιών η «Κ» επικοινώνησε με τον καλλιτέχνη και εξήγησε το σκεπτικό του γύρω από τα εν λόγω έργα.

-Ποιο ήταν το σκεπτικό σας πίσω από τα έργα με τον Χριστό και τον Γρίβα;

Καταρχήν να πούμε ότι οι τέχνες είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους καλλιτέχνες, εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, τα βιώματα, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς μας. Αυτό κάνω εδώ και σαράντα χρόνια και είναι αυτό που κάνω και σήμερα μέσα από τη νέα μου δουλειά. Το να καθίσω να αναλύσω το έργο μου, πιστεύω ότι το περιορίζω, ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει και διαφορετικά. Αν μπορούσα να το ερμηνεύσω με λόγια θα ήμουν λογοτέχνης και όχι εικαστικός. Νιώθω ελεύθερος να εκφράζομαι δίχως κανένα πλαίσιο, περιορισμό ή όριο, δεν έχω όρια στη δουλειά μου, ούτε θέματα πίστης ή ηθικά και κοινωνικά διλήμματα. Μέσα από τα έργα μου καταγράφω τον κόσμο ιδωμένο με τη ματιά μου, όπως τον βιώνω και τολμώ να τα δημοσιοποιώ βγάζοντας τη γλώσσα μου δηκτικά στις φαύλες δυνάμεις του συστήματος που μας κυβερνά.

Μερικές φορές προσπαθώ να πρωτοτυπήσω μέσα από τη δουλειά μου, πειραματίζομαι με τα υλικά, με την τεχνοτροπία, με τη σύνθεση. Άλλοτε στηλιτεύω το σύστημα, άλλοτε περιεργάζομαι την ομορφιά του κόσμου και των ανθρώπων και άλλοτε ειρωνεύομαι ή κάνω χιούμορ.

Θα κλείσω την απάντηση μου στην ερώτηση σας με τα λόγια ενός φίλου: φαίνεται ότι κάποιοι δεν ξέρουν ότι η τέχνη γίνεται για να εντυπωσιάσει ..να εκνευρίσει... να διεγείρει την φαντασία... ακόμα και να προσβάλει τα πιστεύω σου !! Η τέχνη ...δεν έχει κανένα όριο !! αν κάποιος θεωρεί ότι πρέπει να ...περιορίζεται η τέχνη σε "πιστεύω" και ηθικές ...ΔΕΝ έχει ιδέα τι είναι τέχνη !

-Θα δούμε αυτή τη σειρά από τα έργα σε κάποια έκθεση;

Η νέα μου δουλειά θα παρουσιαστεί στη Γκαλερί Γκλόρια στις 9 Οκτωβρίου 2020

-Τι σημαίνει anti-systemic art ;

Μεταξύ σοβαρού και αστείου ονόμασα μέρος της καινούργιας μου δουλειάς «anti-systemic art», ως η τέχνη που τίθεται στην υπηρεσία της κοινωνίας, δημιουργεί έργα που αντιμάχονται την αδικία και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στην πολιτική δράση ενάντια στο διεφθαρμένο σύστημα (αυτό καταδεικνύουν και οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή) που μας κυβερνά.

-Πως σχολιάζετε τις αντιδράσεις που προκάλεσαν;

Οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες, άλλωστε αυτός ήταν και ένας από τους στόχους της δουλειάς μου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση