ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φέρνουμε κοντά το παραδοσιακό με το σύγχρονο στοιχείο

Η Έλλη Μιχαήλ, η ψυχή του Windcraft Fest, εδώ και οκτώ χρόνια προετοιμάζει, μαζί με την ομάδα της

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Έλλη Μιχαήλ, η ψυχή του Windcraft Fest, εδώ και οκτώ χρόνια προετοιμάζει, μαζί με την ομάδα της, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μουσικά φεστιβάλ της Κύπρου, όπου πρωταγωνιστής είναι τα πνευστά. Όπως μου λέει η Έλλη προτιμούν σχήματα που να φλερτάρουν με παραδοσιακές μουσικές διαφόρων πολιτισμών και στα οποία τα πνευστά να έχουν σημαντικό ρόλο και όπως εξηγεί: «Από το ξεκίνημά του, το φεστιβάλ Windcraft ένιωσε την ανάγκη να δημιουργήσει ένα χώρο όπου να μπορούν να ακουστούν πρωτότυπες και ιδιαίτερες μουσικές προτάσεις, να δώσει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό να έρθουν σε επαφή, να ανταλλάξουν ιδέες και να προχωρήσουν σε συνεργασίες και να γνωρίσει στο κοινό την “τέχνη των πνευστών”».

–Ελλη, για όγδοη χρονιά Windcraft Fest, ποιο είναι το πιο δυνατό συναίσθημα, όταν φτάνουν οι μέρες για το «Ξεκινάμε!»;

–Ένα ανάμεικτο συναίσθημα ανυπομονησίας και αγωνίας – ανυπομονησία για να ζήσουμε στο έπακρο όλα αυτά τα όποια προετοιμάζουμε εδώ και μήνες και αγωνία αν θα πάνε όλα όπως τα προγραμματίζουμε.

–Πες μου λίγα λόγια για τις επιλογές των μουσικών σχημάτων που θα φιλοξενηθούν στο φεστιβάλ;

Η καινοτομία στη φετινή διοργάνωση, πέρα από το γεγονός ότι ανοίγεται σε πιο ηλεκτρονικά μουσικά μονοπάτια, είναι η συμπερίληψη μιας in situ ηχητικής εγκατάστασης της συνθέτριας Στέλλας Ν. Χρίστου

–Το κριτήριό μας κατά την επιλογή των σχημάτων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ είναι πλέον γνωστό: προτιμάμε σχήματα που να φλερτάρουν με παραδοσιακές μουσικές διαφόρων πολιτισμών και στα οποία τα πνευστά να έχουν σημαντικό ρόλο. Οι μπάντες του φετινού line up έχουν αυτό ακριβώς το προφίλ: συνδυάζουν στοιχεία από διάφορες μουσικές παραδόσεις του κόσμου με μοντέρνους ήχους και παρουσιάζουν τα πνευστά σε πολλά και διαφορετικά μουσικά στυλ – από την τζαζ και την παραδοσιακή μουσική μέχρι τη hip hop και την techno. Συγκεκριμένα, θα εμφανιστούν πέντε κυπριακές μπάντες και τέσσερις από το εξωτερικό, κάποιες από τις οποίες είναι εδώ και χρόνια σε αναμονή, αφού η συμμετοχή τους στο φεστιβάλ άρχισε να συζητείται πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία και αναβλήθηκε μέχρι οι συνθήκες να το επιτρέψουν. Να αναφέρω ότι στη διαδικασία της επιλογής των σχημάτων πολύ υποστηρικτικό ρόλο έχουν οι θεσμοί των showcases που διοργανώνονται σε διάφορες χώρες, μέσα από τα οποία μπορούμε να ακούσουμε και να έρθουμε σε επαφή με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Το φετινό πρόγραμμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Cyprus Jazz&World Music Showcase, το Israel International Music Showcase Festival, το Jazzahead! και το Womex.

–Πώς θα λειτουργήσουν οι σκηνές;

–Στο 8ο Windcraft Μusic Fest θα λειτουργήσουν δύο σκηνές: η μουσική έναρξη κάθε μέρα θα γίνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου θα εμφανιστούν τρία σχήματα (Alarga Ensemble, Μουσικό Σύνολο Τρόπος, Windcraft Band) που θα ερμηνεύσουν με το προσωπικό τους ύφος παραδοσιακά κομμάτια της περιοχής μας. Η κύρια σκηνή του φεστιβάλ θα στηθεί σε ένα καταπράσινο περβόλι, ανάμεσα σε λεμονόδεντρα και κάτω από πεύκα. Εκεί θα φιλοξενούνται δύο σχήματα κάθε βράδυ: οι Fanfara Station και το τρίο του Ofer Mizrahi (στις 5/8), το πρότζεκτ της Ελεονώρας Ρούσου «Χαρά» και οι BOBBY Rausch (στις 6/8) και το κουιντέτο του Αλέξη Κάσινου και οι Technobrass (στις 7/8).

– Μετά από οκτώ διοργανώσεις, έχει αλλάξει η φιλοσοφία του φεστιβάλ;

–Η φιλοσοφία του φεστιβάλ δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα, ωστόσο κάθε χρόνο προσπαθούμε να εντάσσουμε και κάτι καινούργιο ή διαφορετικό στο πρόγραμμα. Από το ξεκίνημά του, το φεστιβάλ Windcraft ένιωσε την ανάγκη να δημιουργήσει ένα χώρο όπου να μπορούν να ακουστούν πρωτότυπες και ιδιαίτερες μουσικές προτάσεις, να δώσει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό να έρθουν σε επαφή, να ανταλλάξουν ιδέες και να προχωρήσουν σε συνεργασίες και να γνωρίσει στο κοινό την «τέχνη των πνευστών». Στην προσπάθεια αυτή και λόγω μάλλον της τοποθεσίας διεξαγωγής της εκδήλωσης, μιας παραδοσιακής αγροτικής κοινότητας, προέκυψε αυθόρμητα και ο χαρακτήρας του φεστιβάλ, ο οποίος θέλει να φέρνει κοντά το παραδοσιακό με το σύγχρονο στοιχείο. Η καινοτομία στη φετινή διοργάνωση, πέρα από το γεγονός ότι ανοίγεται σε πιο ηλεκτρονικά μουσικά μονοπάτια απ’ ό,τι συνήθως, είναι η συμπερίληψη μιας in situ ηχητικής εγκατάστασης της συνθέτριας Στέλλας Ν. Χρίστου, η οποία προέκυψε μέσα από επιτόπια έρευνα και ηχογραφήσεις της καλλιτέχνιδας στο χωριό.

–Ποιο είναι αυτό που θες να γίνει στο φεστιβάλ και ακόμα δεν τα έχεις καταφέρει;

–Ένας από τους στόχους είναι κάποια στιγμή να καταφέρουμε να εντάξουμε στο φεστιβάλ μια εβδομαδιαία μουσική κατασκήνωση για πνευστά. Μαζί με φίλους μουσικούς από το εξωτερικό οραματιζόμαστε εδώ και καιρό μια συνεργασία σε αυτά τα πλαίσια. Εύχομαι σύντομα να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές για να παραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.

–Φιλοξενείς αξιόλογα κυπριακά σχήματα και μουσικούς στο φεστιβάλ σου... Πώς βλέπεις τη μουσική κουλτούρα στην Κύπρο;

–Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια εντυπωσιακή δυναμική στην μουσική σκηνή της Κύπρου. Υπάρχουν πολύ αξιόλογα σχήματα και εξαιρετικοί μουσικοί με ειδίκευση στην τζαζ και την παραδοσιακή μουσική που παρουσιάζουν ιδιαίτερες προτάσεις μέσα από τις συνθέσεις τους. Εύχομαι να τους δίνεται πιο συχνά η ευκαιρία να εμφανίζονται τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

–Συμμετέχει κατά κάποιο τρόπο όλο το χωριό, τα Κατύδατα, πώς έχει επηρεάσει τους κατοίκους του, αλλά και το ίδιο το φεστιβάλ αυτή η συμμετοχικότητα;

–Θέλω να πιστεύω ότι οι λιγοστοί – πλέον – κάτοικοι των Κατυδάτων απολαμβάνουν το φεστιβάλ και αναμένουν τις τρεις αυτές μέρες που θα δουν το χωριό τους να ξαναγεμίζει κόσμο. Πρόκειται για μια πολύ φιλόξενη κοινότητα και οι κάτοικοί της στηρίζουν από την αρχή τη διοργάνωση, είτε προσφέροντας κοινόχρηστους χώρους και ανοίγοντας τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν κάποιο εργαστήρι, είτε αναλαμβάνοντας να ετοιμάσουν το φαγητό, είτε ακόμη και συμμετέχοντας ενεργά στην προτετοιμασία κάποιας δράσης. Ως διοργανωτές από τη μεριά μας, φροντίζουμε οι επισκέπτες του φεστιβάλ, που ίσως μέχρι πρόσφατα να μην είχαν ξανακούσει για τα Κατύδατα, να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν πτυχές της ιστορίας και των παραδόσεων των χωριού μέσα από δράσεις όπως παιχνίδια εξερεύνησης, εκθέσεις, εγκαταστάσεις ή περιπάτους. Το φεστιβάλ είναι κατά κάποιο τρόπο ταυτισμένο με τα Κατύδατα και ένας από τους στόχους του είναι ακριβώς να δώσει ένα «φρέσκο αέρα» σε αυτό το όμορφο αλλά απομονωμένο χωριό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση