Του Απόστολου Κουρουπάκη
Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής (Ο.Λ.Κ.), που ιδρύθηκε το 2019, έχει καταστεί ένα πολύς σημαντικός φορέας πολιτισμού για το βιβλίο και τη λογοτεχνία γενικότερα, όπως άλλωστε ήταν και ο στόχος του από την πρώτη ημέρα δημιουργίας του, και αποσκοπεί στην προώθηση και ενίσχυση της λογοτεχνικής δημιουργίας και της λογοτεχνικής κριτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των νέων δημιουργών/λογοτεχνών σε αυτούς τους τομείς. Μία ακόμη βασική επιδίωξη του Ο.Λ.Κ. είναι η ανάπτυξη της έρευνας με αντικείμενο τη λογοτεχνία της Κύπρου και τις σχέσεις της με την ευρύτερη νεοελληνική και την παγκόσμια.
Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ο Όμιλος έχει πλούσια εκδοτική παραγωγή, με τέσσερις έως σήμερα εκδόσεις («Καβάφης και Κύπρος», «Τάσεις και αναζητήσεις στην ποίηση της Γενιάς της Εισβολής», «Ανθολογία Δύο αιώνες επώνυμης κυπριακής ποίησης (1837-2021)», «Παλαμάς και κυπριακά γράμματα», και είναι υπό έκδοση τα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου «Σολωμός και Κύπρος». Εκδίδει επίσης και το ετήσιο περιοδικό «Ολκή». Ο Όμιλος έχει θεσμοθετήσει σειρά βραβείων (Διαγωνισμός πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη, Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης», Διαγωνισμός Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος», Διαγωνισμός Μυθιστορήματος και Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος). Έχει επίσης διοργανώσει σημαντικά λογοτεχνικά και φιλολογικά συνέδρια («Καβάφης και Κύπρος», «Διονύσιος Σολωμός και Κύπρος», «Κωστής Παλαμάς και κυπριακά γράμματα», καθώς και πολλές παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες και άλλες λογοτεχνικές δράσεις.
Εννέα νέα επίτιμα μέλη
Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής στο πλαίσιο αναγνώρισης της αξιόλογης προσφοράς στον πολιτισμό επιστημόνων που θεραπεύουν την επιστήμη της Φιλολογίας σε όλες της τις εκφάνσεις, αλλά και λογοτεχνών/συγγραφέων, στην τελευταία συνεδρία του Διοικητικού του Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2023, αποφασίστηκε η απονομή του τίτλου του επίτιμου μέλους σε εννέα κορυφαίους ανθρώπους των Γραμμάτων. Τα εννέα νέα επίτιμα μέλη του Ο.Λ.Κ. είναι η θεατρική συγγραφέας, πεζογράφος Μαρία Αβρααμίδου, η οποία έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία και διακρίσεις (Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, Βραβείο Θ.Ο.Κ. και Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Γ.Φ. Πιερίδης της Ε.Λ.Κ.) τόσο για τα θεατρικά της έργα όσο και για τα πεζογραφήματά της. Έχει εκδώσει, εκτός από δύο τόμους θεατρικών έργων της, μια συλλογή με διηγήματα και δύο νεανικές νουβέλες: Γράμμα στο μοναχικό αδελφό μου (Α΄ βραβείο Ελληνικού Νεανικού Βιβλίου) και Οι ωραίες Κυριακές (Α΄ βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου).
Η Αγάθη Γεωργιάδου, φιλόλογος, μελετήτρια, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας, με το έργο της συνέβαλε στην περαιτέρω προώθηση της φιλολογικής επιστήμης. Μερικά από τα βιβλία της είναι: Διαβάζοντας Κική Δημουλά (2001), Λογοτεχνικές διαδρομές (2005), Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες (2006), Η ποιητική περιπέτεια (2006), Διδακτική της λογοτεχνίας (2017), Προσεγγίζοντας το αδίδακτο λογοτεχνικό κείμενο (2020) κ.ά.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, βιβλιογράφος, μελετητής της λογοτεχνίας και ποιητής, έχει συμβάλει με το έργο του στην προώθηση της μελέτης μειζόνων ποιητών και άλλων λογοτεχνών. Η συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων του με τίτλο «Τα χρόνια που θα ’ρθουν». Ποιήματα 1958-2018, οι Ανθολογίες Παρωδίες καβαφικών ποιημάτων και ελληνικά καβαφογενή ποιήματα και οι βιβλιογραφίες Γ. Σεφέρη, Οδ. Ελύτη, Αλ. Κοτζιά και Κ.Π. Καβάφη είναι μερικά από τα βιβλία του.
Ο Γιώργος Κεχαγιόγλου, νεοελληνιστής με σημαντική προσφορά στους τομείς της πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας, ασχολήθηκε συστηματικά με θέματα και μορφές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, στις διάφορες περιόδους της εξέλιξής της, από τις απαρχές της έως σήμερα. Το βιβλίο του (σε συνεργασία με τον Λ. Παπαλεοντίου) Ιστορία της νεότερης Κυπριακής Λογοτεχνίας βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας (με το πρώτο βραβείο δοκιμίου-μελέτης).
Ο Νίκος Ορφανίδης, σημαντικός ποιητής της Γενιάς της Εισβολής, δοκιμιογράφος και πεζογράφος, ασχολήθηκε επίσης συστηματικά με τη μελέτη και την κριτική της λογοτεχνίας και με τη φιλοσοφία. Ανάμεσα στα πολυάριθμα βιβλία του είναι: Ο ελληνικός Καβάφης, Η πολιτική διάσταση της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη, η συγκεντρωτική έκδοση Ποιήματα 1970-2009 και Επιβατηγό Ρέθυμνο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά του Ν. Ορφανίδη στον τομέα της διδακτικής της Λογοτεχνίας τόσο με τις Ανθολογίες Κυπριακής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικής Ποίησης και με πολλές άλλες σχετικές δημοσιεύσεις
Η Έλλη Παιονίδου, πολυγραφότατη ποιήτρια, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας, έχει ασχοληθεί συστηματικά με τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων από διάφορες γλώσσες στα ελληνικά. Σημαντική είναι η προσφορά της και στον τομέα της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, ως συγγραφέας καθώς και ως συνεργάτιδα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Το βιβλίο της Δέκα ορφανά παραμύθια εντάχθηκε στον τιμητικό κατάλογο των 100 καλύτερων βιβλίων του Διεθνούς Συνδέσμου Παιδικού Βιβλίου στην Βασιλεία της Ελβετίας το 2002.
Ο δρ Ανδρέας Πίττας, πέραν της πολυσχιδούς προσφοράς του στην οικονομική ζωή της Κύπρου, έχει αναπτύξει παράλληλα πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, αφενός με το συγγραφικό του έργο και αφετέρου με τη χρηματοδότηση σημαντικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο. Η γενναιόδωρη συνεισφορά του Ανδρέα Πίττα στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, σε όλες τις εκφάνσεις τους και ιδίως στις εικαστικές τέχνες, συμβάλλει αδιαμφισβήτητα στην περαιτέρω ανάπτυξη και ευδοκίμηση του ευγενούς πνεύματος προσφοράς στον Άνθρωπο και στην καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών, της φιλοκαλίας και της κοινωνικής ευαισθησίας.
Ο Μανώλης Στεργιούλης, φιλόλογος, μελετητής, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, συνέδραμε καθοριστικά, και ποικιλοτρόπως, στην προώθηση της κυπριακής λογοτεχνίας – αλλά και των κυπρολογικών σπουδών γενικότερα – στον μητροπολιτικό ελληνισμό. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται και κύπριοι λογοτέχνες, όπως, για παράδειγμα, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, καθώς και η ιστορική περίοδος της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959.
Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο κορυφαίος ποιητής της Κύπρου και του ευρύτερου ελληνισμού, από το 1961 έως σήμερα έχει εκδώσει αρκετές ποιητικές συλλογές (η πιο πρόσφατη: Η νύχτα των κήπων, Αθήνα, Ίκαρος, 2022) και έχει βραβευτεί από διάφορους φορείς τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Ξεχωρίζουν το Διεθνές Βραβείο Καβάφη Ποίησης (1998) και το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών (2003). Το ποιητικό του έργο, το οποίο έχει μελοποιηθεί από καταξιωμένους συνθέτες, όπως τον Νότη Μαυρουδή και τον Μάριο Τόκα, έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και σουηδικά, βουλγαρικά και αλβανικά.
Τελετή Απονομής Βραβείων ΟΛΚ
Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής διοργανώνει την Τελετή Απονομής Βραβείων του Ομίλου για το έτος 2022, στις 27 Ιανουαρίου 2023, στην Αίθουσα «Ανδρέας Πατσαλίδης» του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου (Φανερωμένη) στη Λευκωσία. Στην τελετή θα παραστεί ο Υφυπουργός Πολιτισμού δρ Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα απονείμει τα βραβεία στους τιμώμενους συγγραφείς.
Θα απονεμηθούν τα εξής βραβεία: Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» (2022): απονέμεται στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο για τη σημαντική προσφορά του στη νεοελληνική φιλολογία και στα κυπριακά γράμματα. Έπαινος Μυθιστορήματος: απονέμεται στον Άντυ Παπαδημητρίου για το βιβλίο του «Η διατριβή». Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη: απονέμεται στον Παναγιώτη Πέτσα για την ποιητική του συλλογή «Στον κύκλο του Οδυσσέα». Βραβείο Ποίησης: απονέμεται στη Μάρω Παπαμηνά-Καλλασίδου για το ποίημά της «Άπιαστοι Έρωτες». Βραβείο Διηγήματος: απονέμεται στην Κωνσταντία Κατσαρή για το διήγημά της «Η διαίρεση».